APTITUDE – problems on TIME AND WORK

Important Facts:

1.If A can do a piece of work in n days, then A’s 1 day work=1/n

2.If A’s 1 day’s work=1/n, then A can finish the work in n days.

Ex: If A can do a piece of work in 4 days,then A’s 1 day’s work=1/4.
If A’s 1 day’s work=1/5, then A can finish the work in 5 days

3.If A is thrice as good workman as B,then: Ratio of work done by
A and B =3:1. Ratio of time taken by A and B to finish a work=1:3

4.Definition of Variation: The change in two different variables
follow some definite rule. It said that the two variables vary
directly or inversely.Its notation is X/Y=k, where k is called
constant. This variation is called direct variation. XY=k. This
variation is called inverse variation.

5.Some Pairs of Variables:

i)Number of workers and their wages. If the number of workers
increases, their total wages increase. If the number of days
reduced, there will be less work. If the number of days is
increased, there will be more work. Therefore, here we have
direct proportion or direct variation.

ii)Number workers and days required to do a certain work is an
example of inverse variation. If more men are employed, they
will require fewer days and if there are less number of workers,
more days are required.

iii)There is an inverse proportion between the daily hours of a
work and the days required. If the number of hours is increased,
less number of days are required and if the number of hours is
reduced, more days are required.

6.Some Important Tips:

More Men -Less Days and Conversely More Day-Less Men.
More Men -More Work and Conversely More Work-More Men.
More Days-More Work and Conversely More Work-More Days.
Number of days required to complete the given work=Total work/One
day’s work.

Since the total work is assumed to be one(unit), the number of days
required to complete the given work would be the reciprocal of one
day’s work.
Sometimes, the problems on time and work can be solved using the
proportional rule ((man*days*hours)/work) in another situation.

7.If men is fixed,work is proportional to time. If work is fixed,
then time is inversely proportional to men therefore,

(M1*T1/W1)=(M2*T2/W2)

Problems

1)If 9 men working 6 hours a day can do a work in 88 days. Then 6 men
working 8 hours a day can do it in how many days?

Sol: From the above formula i.e (m1*t1/w1)=(m2*t2/w2)
so (9*6*88/1)=(6*8*d/1)
on solving, d=99 days.

2)If 34 men completed 2/5th of a work in 8 days working 9 hours a day.
How many more man should be engaged to finish the rest of the work in
6 days working 9 hours a day?

Sol: From the above formula i.e (m1*t1/w1)=(m2*t2/w2)
so, (34*8*9/(2/5))=(x*6*9/(3/5))
so x=136 men
number of men to be added to finish the work=136-34=102 men

3)If 5 women or 8 girls can do a work in 84 days. In how many days can
10 women and 5 girls can do the same work?

Sol: Given that 5 women is equal to 8 girls to complete a work
so, 10 women=16 girls.
Therefore 10women +5girls=16girls+5girls=21girls.
8 girls can do a work in 84 days
then 21 girls —————?
answer= (8*84/21)=32days.
Therefore 10 women and 5 girls can a work in 32days

4)Worker A takes 8 hours to do a job. Worker B takes 10hours to do the
same job. How long it take both A & B, working together but independently,
to do the same job?

Sol: A’s one hour work=1/8.
B’s one hour work=1/10
(A+B)’s one hour work=1/8+1/10 =9/40
Both A & B can finish the work in 40/9 days

5)A can finish a work in 18 days and B can do the same work in half the
time taken by A. Then, working together, what part of the same work they
can finish in a day?

Sol: Given that B alone can complete the same work in days=half the time
taken by A=9days
A’s one day work=1/18
B’s one day work=1/9
(A+B)’s one day work=1/18+1/9=1/6

6)A is twice as good a workman as B and together they finish a piece of
work in 18 days.In how many days will A alone finish the work.

Sol: if A takes x days to do a work then
B takes 2x days to do the same work
=>1/x+1/2x=1/18
=>3/2x=1/18
=>x=27 days.
Hence, A alone can finish the work in 27 days.

7)A can do a certain work in 12 days. B is 60% more efficient than A. How
many days does B alone take to do the same job?

Sol: Ratio of time taken by A&B=160:100 =8:5
Suppose B alone takes x days to do the job.
Then, 8:5::12:x
=> 8x=5*12
=> x=15/2 days.

8)A can do a piece of work n 7 days of 9 hours each and B alone can do it
in 6 days of 7 hours each. How long will they take to do it working together
8 2/5 hours a day?

Sol: A can complete the work in (7*9)=63 days
B can complete the work in (6*7)=42 days
=> A’s one hour’s work=1/63 and
B’s one hour work=1/42
(A+B)’s one hour work=1/63+1/42=5/126
Therefore, Both can finish the work in 126/5 hours.
Number of days of 8 2/5 hours each=(126*5/(5*42))=3days

9)A takes twice as much time as B or thrice as much time to finish a piece
of work. Working together they can finish the work in 2 days. B can do the
work alone in ?

Sol: Suppose A,B and C take x,x/2 and x/3 hours respectively finish the
work then 1/x+2/x+3/x=1/2
=> 6/x=1/2
=>x=12
So, B takes 6 hours to finish the work.

10)X can do ¼ of a work in 10 days, Y can do 40% of work in 40 days and Z
can do 1/3 of work in 13 days. Who will complete the work first?

Sol: Whole work will be done by X in 10*4=40 days.
Whole work will be done by Y in (40*100/40)=100 days.
Whole work will be done by Z in (13*3)=39 days
Therefore,Z will complete the work first.

Complex Problems

1)A and B undertake to do a piece of workfor Rs 600.A alone can do it in
6 days while B alone can do it in 8 days. With the help of C, they can finish
it in 3 days, Find the share of each?

Sol: C’s one day’s work=(1/3)-(1/6+1/8)=1/24
Therefore, A:B:C= Ratio of their one day’s work=1/6:1/8:1/24=4:3:1
A’s share=Rs (600*4/8)=300
B’s share= Rs (600*3/8)=225
C’s share=Rs[600-(300+225)]=Rs 75

2)A can do a piece of work in 80 days. He works at it for 10 days & then B alone
finishes the remaining work in 42 days. In how much time will A and B, working
together, finish the work?

Sol: Work done by A in 10 days=10/80=1/8
Remaining work=(1-(1/8))=7/8
Now, work will be done by B in 42 days.
Whole work will be done by B in (42*8/7)=48 days
Therefore, A’s one day’s work=1/80
B’s one day’s work=1/48
(A+B)’s one day’s work=1/80+1/48=8/240=1/30
Hence, both will finish the work in 30 days.

3)P,Q and R are three typists who working simultaneously can type 216 pages
in 4 hours In one hour , R can type as many pages more than Q as Q can type more
than P. During a period of five hours, R can type as many pages as P can
during seven hours. How many pages does each of them type per hour?

Sol:Let the number of pages typed in one hour by P, Q and R be x,y and z
respectively
Then x+y+z=216/4=54 —————1
z-y=y-x => 2y=x+z ———–2
5z=7x => x=5x/7 —————3
Solving 1,2 and 3 we get x=15,y=18, and z=21

4)Ronald and Elan are working on an assignment. Ronald takes 6 hours to
type 32 pages on a computer, while Elan takes 5 hours to type 40 pages.
How much time will they take, working together on two different computers
to type an assignment of 110 pages?

Sol: Number of pages typed by Ronald in one hour=32/6=16/3
Number of pages typed by Elan in one hour=40/5=8
Number of pages typed by both in one hour=((16/3)+8)=40/3
Time taken by both to type 110 pages=110*3/40=8 hours.

5)Two workers A and B are engaged to do a work. A working alone takes 8 hours
more to complete the job than if both working together. If B worked alone,
he would need 4 1/2 hours more to compete the job than they both working
together. What time would they take to do the work together.

Sol: (1/(x+8))+(1/(x+(9/2)))=1/x
=>(1/(x+8))+(2/(2x+9))=1/x
=> x(4x+25)=(x+8)(2x+9)
=> 2×2 =72
=> x2 = 36
=> x=6
Therefore, A and B together can do the work in 6 days.

6)A and B can do a work in12 days, B and C in 15 days, C and A in 20 days.
If A,B and C work together, they will complete the work in how many days?

Sol: (A+B)’s one day’s work=1/12;
(B+C)’s one day’s work=1/15;
(A+C)’s one day’s work=1/20;
Adding we get 2(A+B+C)’s one day’s work=1/12+1/15+1/20=12/60=1/5
(A+B+C)’s one day work=1/10
So, A,B,and C together can complete the work in 10 days.

7)A and B can do a work in 8 days, B and C can do the same wor in 12 days.
A,B and C together can finish it in 6 days. A and C together will do it in
how many days?

Sol: (A+B+C)’s one day’s work=1/6;
(A+B)’s one day’s work=1/8;
(B+C)’s one day’s work=1/12;
(A+C)’s one day’s work=2(A+B+C)’s one day’s work-((A+B)’s one day
work+(B+C)’s one day work)
= (2/6)-(1/8+1/12)
=(1/3)- (5/24)
=3/24
=1/8
So, A and C together will do the work in 8 days.

8)A can do a certain work in the same time in which B and C together can do it.
If A and B together could do it in 10 days and C alone in 50 days, then B alone
could do it in how many days?

Sol: (A+B)’s one day’s work=1/10;
C’s one day’s work=1/50
(A+B+C)’s one day’s work=(1/10+1/50)=6/50=3/25
Also, A’s one day’s work=(B+C)’s one day’s work
From i and ii ,we get :2*(A’s one day’s work)=3/25
=> A’s one day’s work=3/50
B’s one day’s work=(1/10-3/50)
=2/50
=1/25
B alone could complete the work in 25 days.

9) A is thrice as good a workman as B and therefore is able to finish a job
in 60 days less than B. Working together, they can do it in:

Sol: Ratio of times taken by A and B=1:3.
If difference of time is 2 days , B takes 3 days
If difference of time is 60 days, B takes (3*60/2)=90 days
So, A takes 30 days to do the work=1/90
A’s one day’s work=1/30;
B’s one day’s work=1/90;
(A+B)’s one day’s work=1/30+1/90=4/90=2/45
Therefore, A&B together can do the work in 45/2days
Top
10) A can do a piece of work in 80 days. He works at it for 10 days and then
B alone finishes the remaining work in 42 days. In how much time will A&B,
working together, finish the work?

Sol: Work Done by A n 10 days =10/80=1/8
Remaining work =1-1/8=7/8
Now 7/8 work is done by B in 42 days
Whole work will be done by B in 42*8/7= 48 days
=> A’s one day’s work =1/80 and
B’s one day’s work =1/48
(A+B)’s one day’s work = 1/80+1/48 = 8/240 = 1/30
Hence both will finish the work in 30 days.

11) 45 men can complete a work in 16 days. Six days after they started working,
so more men joined them. How many days will they now take to complete the
remaining work?

Sol: M1*D1/W1=M2*D2/W2
=>45*6/(6/16)=75*x/(1-(6/16))
=> x=6 days

12)A is 50% as efficient as B. C does half the work done by A&B together. If
C alone does the work n 40 days, then A,B and C together can do the work in:

Sol: A’s one day’s work:B’s one days work=150:100 =3:2
Let A’s &B’s one day’s work be 3x and 2x days respectively.
Then C’s one day’s work=5x/2
=> 5x/2=1/40
=> x=((1/40)*(2/5))=1/100
A’s one day’s work=3/100
B’s one day’s work=1/50
C’s one day’s work=1/40
So, A,B and C can do the work in 13 1/3 days.

13)A can finish a work in 18 days and B can do the same work in 15 days. B
worked for 10 days and left the job. In how many days A alone can finish the
remaining work?

Sol: B’s 10 day’s work=10/15=2/3
Remaining work=(1-(2/3))=1/3
Now, 1/18 work is done by A in 1 day.
Therefore 1/3 work is done by A in 18*(1/3)=6 days.

14)A can finish a work in 24 days, B n 9 days and C in 12 days. B&C start the
work but are forced to leave after 3 days. The remaining work done by A in:

Sol: (B+C)’s one day’s work=1/9+1/12=7/36
Work done by B & C in 3 days=3*7/36=7/12
Remaining work=1-(7/12)=5/12
Now , 1/24 work is done by A in 1 day.
So, 5/12 work is done by A in 24*5/12=10 days

15)X and Y can do a piece of work n 20 days and 12 days respectively. X started
the work alone and then after 4 days Y joined him till the completion of work.
How long did the work last?

Sol: work done by X in 4 days =4/20 =1/5
Remaining work= 1-1/5 =4/5
(X+Y)’s one day’s work =1/20+1/12 =8/60=2/15
Now, 2/15 work is done by X and Y in one day.
So, 4/5 work will be done by X and Y in 15/2*4/5=6 days
Hence Total time taken =(6+4) days = 10 days

16)A does 4/5 of work in 20 days. He then calls in B and they together finish
the remaining work in 3 days. How long B alone would take to do the whole work?

Sol: Whole work is done by A in 20*5/4=25 days
Now, (1-(4/5)) i.e 1/5 work is done by A& B in days.
Whole work will be done by A& B in 3*5=15 days
=>B’s one day’s work= 1/15-1/25=4/150=2/75
So, B alone would do the work in 75/2= 37 ½ days.

17) A and B can do a piece of work in 45 days and 40 days respectively. They
began to do the work together but A leaves after some days and then B completed
the remaining work n 23 days. The number of days after which A left the work was

Sol: (A+B)’s one day’s work=1/45+1/40=17/360
Work done by B in 23 days=23/40
Remaining work=1-(23/40)=17/40
Now, 17/360 work was done by (A+B) in 1 day.
17/40 work was done by (A+B) in (1*(360/17)*(17/40))= 9 days
So, A left after 9 days.

18)A can do a piece of work in 10 days, B in 15 days. They work for 5 days.
The rest of work finished by C in 2 days. If they get Rs 1500 for the whole
work, the daily wages of B and C are

Sol: Part of work done by A= 5/10=1/2
Part of work done by B=1/3
Part of work done by C=(1-(1/2+1/3))=1/6
A’s share: B’s share: C’s share=1/2:1/3:1/6= 3:2:1
A’s share=(3/6)*1500=750
B’s share=(2/6)*1500=500
C’s share=(1/6)*1500=250
A’s daily wages=750/5=150/-
B’s daily wages=500/5=100/-
C’s daily wages=250/2=125/-
Daily wages of B&C = 100+125=225/-

19)A alone can complete a work in 16 days and B alone can complete the same
in 12 days. Starting with A, they work on alternate days. The total work will
be completed in how many days?

(a) 12 days (b) 13 days (c) 13 5/7 days (d)13 ¾ days

Sol: (A+B)’s 2 days work = 1/16 + 1/12 =7/48
work done in 6 pairs of days =(7/48) * 6 = 7/8
remaining work = 1- 7/8 = 1/8
work done by A on 13th day = 1/16
remaining work = 1/8 – 1/16 = 1/16
on 14th day, it is B’s turn
1/12 work is done by B in 1 day.
1/16 work is done by B in ¾ day.
Total time taken= 13 ¾ days.
So, Answer is: D

20)A,B and C can do a piece of work in 20,30 and 60 days respectively. In how
many days can A do the work if he is assisted by B and C on every third day?

Sol: A’s two day’s work=2/20=1/10
(A+B+C)’s one day’s work=1/20+1/30+1/60=6/60=1/10
Work done in 3 days=(1/10+1/10)=1/5
Now, 1/5 work is done in 3 days
Therefore, Whole work will be done in (3*5)=15 days.

21)Seven men can complete a work in 12 days. They started the work and after
5 days, two men left. In how many days will the work be completed by the
remaining men?

(A) 5 (B) 6 (C ) 7 (D) 8 (E) none

Sol: 7*12 men complete the work in 1 day.
Therefore, 1 man’s 1 day’s work=1/84
7 men’s 5 days work = 5/12
=>remaining work = 1-5/12 = 7/12
5 men’s 1 day’s work = 5/84
5/84 work is don by them in 1 day
7/12 work is done by them in ((84/5) * (7/12)) = 49/5 days = 9 4/5 days.
Ans: E

22).12 men complete a work in 9 days. After they have worked for 6 days, 6 more
men joined them. How many days will they take to complete the remaining work?

(a) 2 days (b) 3 days (c) 4 days (d) 5days

Sol : 1 man’s 1 day work = 1/108
12 men’s 6 days work = 6/9 = 2/3
remaining work = 1 – 2/3 = 1/3
18 men’s 1 days work = 18/108 = 1/6
1/6 work is done by them in 1 day
therefore, 1/3 work is done by them in 6/3 = 2 days.
Ans : A

23).A man, a woman and a boy can complete a job in 3,4 and 12 days respectively.
How many boys must assist 1 man and 1 woman to complete the job in ¼ of a day?

(a). 1 (b). 4 (c). 19 (d). 41

Sol : (1 man + 1 woman)’s 1 days work = 1/3+1/4=7/12
Work done by 1 man and 1 women n 1/4 day=((7/12)*(1/4))=7/48
Remaining work= 1- 7/48= 41/48
Work done by 1 boy in ¼ day= ((1/12)*(1/4)) =1/48
Therefore, Number of boys required= ((41/48)*48)= 41 days
So,Answer: D

24)12 men can complete a piece of work in 4 days, while 15 women can complete
the same work in 4 days. 6 men start working on the job and after working for
2 days, all of them stopped working. How many women should be put on the job
to complete the remaining work, if it is to be completed in 3 days.

(A) 15 (B) 18 (C) 22 (D) data inadequate

Sol: one man’s one day’s work= 1/48
one woman’s one day’s work=1/60
6 men’s 2 day’s work=((6/48)*2)= ¼
Remaining work=3/4
Now, 1/60 work s done in 1 day by 1 woman.
So, ¾ work will be done in 3 days by (60*(3/4)*(1/3))= 15 woman.
So, Answer: A

25)Twelve children take sixteen days to complete a work which can be completed
by 8 adults in 12 days. Sixteen adults left and four children joined them. How
many days will they take to complete the remaining work?

(A) 3 (B) 4 ( C) 6 (D) 8

Sol: one child’s one day work= 1/192;
one adult’s one day’s work= 1/96;
work done in 3 days=((1/96)*16*3)= 1/2
Remaining work= 1 – ½=1/2
(6 adults+ 4 children)’s 1 day’s work= 6/96+4/192= 1/12
1/12 work is done by them in 1 day.
½ work is done by them 12*(1/2)= 6 days
So, Answer= C

26)Sixteen men can complete a work in twelve days. Twenty four children can
complete the same work in 18 days. 12 men and 8 children started working and
after eight days three more children joined them. How many days will they now
take to complete the remaining work?

(A) 2 days (B) 4 days ( C) 6 days (D) 8 days

ol: one man’s one day’s work= 1/192
one child’s one day’s work= 1/432
Work done in 8 days=8*(12/192+ 8/432)=8*(1/16+1/54) =35/54
Remaining work= 1 -35/54= 19/54
(12 men+11 children)’s 1 day’s work= 12/192 + 11/432 = 19/216
Now, 19/216 work is done by them in 1 day.
Therefore, 19/54 work will be done by them in ((216/19)*(19/54))= 4 days
So,Answer: B

27)Twenty-four men can complete a work in 16 days. Thirty- two women can
complete the same work in twenty-four days. Sixteen men and sixteen women
started working and worked for 12 days. How many more men are to be added to
complete the remaining work in 2 days?

(A) 16 men (B) 24 men ( C) 36 men (D) 48 men

Sol: one man’s one day’s work= 1/384
one woman’s one day’s work=1/768
Work done in 12 days= 12*( 16/384 + 16/768) = 12*(3/48)=3/4
Remaining work=1 – ¾=1/4
(16 men+16 women)’s two day’s work =12*( 16/384+16/768)=2/16=1/8
Remaining work = 1/4-1/8 =1/8
1/384 work is done n 1 day by 1 man.
Therefore, 1/8 work will be done in 2 days in 384*(1/8)*(1/2)=24men

28)4 men and 6 women can complete a work in 8 days, while 3 men and 7 women
can complete it in 10 days. In how many days will 10 women complete it?

(A) 35 days (B) 40 days ( C) 45 days (D) 50 days

Sol: Let 1 man’s 1 day’s work =x days and
1 woman’s 1 day’s work=y
Then, 4x+6y=1/8 and 3x+7y=1/10.
Solving these two equations, we get: x=11/400 and y= 1/400
Therefore, 1 woman’s 1 day’s work=1/400
=> 10 women will complete the work in 40 days.
Answer: B

29)One man,3 women and 4 boys can do a piece of work in 96hrs, 2 men and 8 boys
can do it in 80 hrs, 2 men & 3 women can do it in 120hr. 5Men & 12 boys can do
it in?

(A) 39 1/11 hrs (B) 42 7/11 hrs ( C) 43 7/11 days (D) 44hrs

Sol: Let 1 man’s 1 hour’s work=x
1 woman’s 1 hour’s work=y
1 boy’s 1 hour’s work=z
Then, x+3y+4z=1/96 ———–(1)
2x+8z= 1/80 ———-(2)
adding (2) & (3) and subtracting (1)
3x+4z=1/96 ———(4)
From (2) and (4), we get x=1/480
Substituting, we get : y=1/720 and z= 1/960
(5 men+ 12 boy)’s 1 hour’s work=5/480+12/960 =1/96 + 1/80=11/480
Therefore, 5 men and 12 boys can do the work in 480/11 or 43 7/11hours.
So,Answer: C

If you have questions, please ask below

75 thoughts on “APTITUDE – problems on TIME AND WORK

  1. udaya

    Can somebody answer this question
    If 5 men and 3 wowomen complete a work in 14 days and 6 men and 5 women can complete the work in 10 days

    Reply
    1. Gouttam

      Let one day work done by a man is x(say).
      one day work of a woman is y(say).
      Know according to question we write
      5x+3Y=1/14
      6x+5y=1/10
      x=2/245 and y=1/98
      so 1 man can complete the workin 122.5 days.
      1 woman can complete the work in98 days

      Reply
  2. alì

    If 34 men completed 2/5th of a work in 8 days working 9 hours a day.
    How many more man should be engaged to finish the rest of the work in
    6 days working 9 hours a day?
    Sol: From the above formula i.e (m1*t1/w1)=(m2*t2/w2)
    so, (34*8*9/(2/5))=(x*6*9/(3/5))
    so x=136 men

    x = 68 from the calc above… what is wrong?

    Reply
    1. ANITA SHARMA

      COMPLETE NO. 1 HOTA HAI ISME SE JO WORK COMPLETE HO GAYA HAI USSE SUBSTRACT KARKE JO AAYEGA USSE LEFT HEND SIDE PAR AUR JO KAAM BATAYA GAYA HAI USE(QUESTION MAI) USE LEFT HEND SIDE PAR RAKHKAR ANSWER AA JAYEGA

      Reply
  3. pradeep

    if A can knit 20 baskets in 6 hrs,
    B can knit 18 baskets in 5 hrs,
    if A and B working together , in how many hrs taken to complete(knit) the 104 baskets

    Reply
  4. Jayesh

    Answer of Pradeep question is:– 15 hrs

    solution:-
    A hit 20 basket in 6 hrs
    so A hit in 1 hrs = 20/6

    B hit 18 basket in 5 hrs
    so B hit in 1 hrs = 18/5

    if both hit together then 1 hrs hit together is

    A 1 hrs hit + B 1 hrs hit

    20/6 + 18/5

    now to hit 104 basket simply make equestion

    20/6 + 18/5 = 104/?

    solving this
    ? = 15

    Reply
  5. sam

    40 men can finish a piece of work in 40 days. If 5 men leave after every 10 days then in how many days the work can be completed?

    Reply
    1. \m/-_-\m/

      The total work is of 40manx40day = 1600mandays(arbitrary unit of work).
      In 10 days you get 400manday from 40 men. Now 5 men leave.
      In next 10 days you get 350manday from 35 men. Now 5 men leave.
      In next 10 days you get 300manday from 30 men. Now 5 men leave.
      In next 10 days you get 250manday from 25 men. Now 5 men leave.
      In next 10 days you get 200manday from 20 men. Now 5 men leave.
      So far you have 400+350+300+250+200 = 1500manday of work.
      The next 100manday of work will be completed by 15 men in 100/15 days.
      Hence the total time is = 10+10+10+10+10+6.667
      = 56.667 days.

      Reply
  6. ritu

    Some man can complete a work in 60 days if 8 more are added then the work can be finished in a 10 dayshow many men are there

    Reply
  7. Lokesh Sah

    2 men & 4 boys can do a work in 10 days. 4 men & 5 boys can do it in 6 days. if the daily wages of man is Rs. 40 find the wage of the boy ?

    Reply
  8. Lokesh Sah

    12 men take 8 days to do a work whereas 12 children take 27 days to do the same work. In how many days will 10 men & 12 children together take to the work?

    Reply
    1. Gouttam

      As 30 man,20 days,8 hour daily
      So total time todo the work by one man will be
      =30*20*8 huor
      scince total time willbe required for completion of by 40 man to that job is=(30*20*8)/40=120hour

      Reply
  9. sunil

    A can finish a job in twelve days and B when working at twice his efficiency finishes the job in 9 days. How many days will they take if they work for two days altenatively working at their standard rate given that A starts first?

    Reply
  10. swathi

    i need answer to this question pls somebody help out…
    3 men working together can do a work in 30 days.They start the work together and A works for 3 days and takes rest on 4th day,B works for 5 days and takes rest on next 2 days and C works for 7 days and takes rest for next 3 days.In how many days will work be completed??(1)39 days(2)40 days(3)41 days(4)42 days.
    I need answer with steps…

    Reply
  11. hari

    there are 4 digit numbers are formed by using the nos 1,2,5,8.find the sum of combination of all 4diigit numbers.
    plz specify the shortcut.

    Reply
  12. kamini yadav

    i didnt understand the alternate days question that how the people are taking pairs of days please explain such type f question

    Reply
  13. shekhar

    2 men and 3 women perform a work in 8 days.
    6 women and 8 children perfom the same work in 4 days and 1 man and 2 children perform the same work in 16days.find the number of days 2 men 3 women and 8 children shall take to perform the same work?

    Reply
  14. malay

    7 women & 6 men whats do, 11 women & 4 men do the same,if 19 women doing this job then how many days they take to complete this job?

    Reply
  15. orator

    pl help on the following problem. need a short cut method for GRE exam prep
    20 men can do a certain work in 60 days. but after every 5 days 5 additional men join them. In how many days will the work be done now?

    Reply
  16. maha

    5 men or 8 women do equal amount of work in a day. a job requires 3 men and 5 women to finish the job in 10 days how many woman are required to finish the job in 14 days.

    Reply
    1. Saumya Roy

      Just observe that, 5 Men = 8 Women
      And, 3 Men + 5 Women = 10 days

      So, 3 men = 8/5*3=24/5 women

      (24/5 + 5) = 49/5 women can do the work in 10 days

      So in 14 days work can done by 49/5*10/14 = 7 women

      Therefore we can say that 7 women can finish the job in 14 days.

      Reply
  17. nikki

    a group of labourers promise to do a piece of work in 12 days,but 5 workers do no turn up.If the rest of the group do the work in 18 days,find the original number of men.

    Reply
    1. Saumya Roy

      hey dear, here is the answer..

      Suppose, there were X men originally
      now we have: 12X =18(x-5)
      or, X=18*5/18-12
      or, X=15 men
      So there were originally 15 men

      If u want further assistance just through an email at saumya.ry@gmail.com)

      Reply
  18. Naresh

    A can do 50%more work as B can do in the same time. B alone can do a piece of work in 20 hours. A with the help of B can do the same work in how many hours?

    Reply
    1. NIKHIL

      B CAN DO X WORK IN 20 HOUR
      A CAN DO 1.5X WORK IN 20 HOUR
      IT MEANS A CAN DO X WORK IN 20/1.5*1= 13.3HOUR
      A AND B CAN DO 20*13.3/20+13.3= 7HOUR

      Reply
    2. Jay

      from the 1st two sentences:

      if B can do 100 units of work in 20 hours
      A can do 150 units of work in 20 hours
      =>A can do 100 units of works in (20/150)*100=40/3 hours

      therefore we can assume two things:

      1st: total work= L.C.M.(20,40/3)= 40

      2nd: their efficiency ratio = 3/40 : 20 = 3:2

      therefore if they together do the work,time taken will be

      40/(3+2) = 8 hours

      Reply
  19. Chetan Patil

    2. IF 5/2 ARTISTS MAKE 5/2 PAINTINGS USING 5/2 CANVASES IN 5/2 DAYS THEN HOW MANY ARTISTS R REQUIRED TO MAKE 25 PAINTINGS USING 25 CANVASES IN 25 DAYS?

    Reply
    1. Jay

      5/2 paintings using 5/2 canvases in 5/2 days can be made by 5/2 artists
      =>1 painting using 5/2 canvases in 5/2 days can be made by (5/2)/(5/2)=1 artist
      =>25 paintings using 5/2 canvases in 5/2 days can be made by 25 artists

      =>25 paintings using 1 canvas in 5/2 days can be made by 25/(5/2)=10 artists
      =>25 paintings using 25 canvases in 5/2 days can be made by 10*25=250 artists

      =>25 paintings using 25 canvases in 1 day can be made by 250*(5/2)=625 artists
      =>25 paintings using 25 canvases in 25 day can be made by 625/25=25 artists

      Reply
  20. Jana

    Volume of a large sphere is ( pi * # ). Area of sphere is ( pi * & ) where ‘#,&’ r four digit integers. What is the value of the radius?

    plz reply to this… so that it vl b very much useful….

    Reply
  21. Jana

    Volume of a large sphere is ( pi * # ). Area of sphere is ( pi * & ) where ‘#,&’ r four digit integers. What is the value of the radius?

    Reply
  22. DEEPA

    3. Sasi and Suni independently complete a piece of work in 8 hours and 9 hours respectively. If they work together, how much time will be required to complete the work ?

    Reply
  23. shiva krishna

    hi am not getting exact process to solve the below questions canu answer me in an easy way.

    1.* stands for /, and / stands for -, + stands for *,and -stands for +, then 9/8*7+5-10=?

    2.10 men can complete a piece of work in 15 days 15 women can complete the same work in 15 days.if all10 men and 15 women work together in how many days they will complete?

    3.2 identical taps 2/5 of a tank in 20 min,when one of the tank goes dry ,in how many minutes the remaining one tap fill the rest of the tap?

    4.the rectangular tank ’10′by’8′by’4′is filled with water.if all of the water is to be transferred to the cube shaped tanks,each one 3 inches of sides,how many of these smaller tanks needed ?

    Reply
  24. ashish

    Please answer this q.
    A or b can do a work in 12 days, b and c do in 15 days and a and c do this work in 20 days, how many day will a do this work.

    Reply
  25. amit ranjan

    A and B can do a job in 12 days. After working for to days , they are assisted by C, Who works at the same rate as A. The work takes 25/4 days more to finish. In how many days will B alone do the work?

    Reply
  26. pratibha saini

    A can do a price of work in 40 days. He worked at it for 5 days. Then B alone finished it in 21 days. The number of days that A and B together take to finish the work is.
    (1) 15 (2) 14 (3) 13 (4) 10

    Reply
  27. don

    I need answer for this. can any one help
    In a camp 320 members can take food for 80 days. after 20 days 20 members left the camp. how may days the remaining food last?

    Reply
  28. manoj

    a and b together can do a piece of work in 12 days, which b and c together an do in 16 days after a has been working as it for 5 days and b for 7 days,c finishes it in 13 days in how many days c alone will do work?

    Reply
  29. karan kapoor

    Whoever, has explained this concept, has done a very good job of it. One has to understand, that not everyone is a math genius and step by step by step understanding is needed along with adequate text and multiple examples of every concept for a understanding to be seated in the brain.

    Having spent money, time effort, i felt like i had actually learnt something. Thanks again!!

    Reply
  30. Gopal & Priti Tiwari

    we are very thankful to you, that you solved all our queries & gave us the simplest and quick way to solve sums.

    Reply
  31. Gopal & Priti Tiwari

    we are very thankful to you, that you solved all our queries & gave us the simplest and quick way to solve such sums.

    Reply
  32. anurag

    10 men can complete a piece of work in 15 days and 15 women can complete the same work in 12 days. If all the 10 men and 15 women work together , in how many days will the work get completed?

    Reply
    1. shubhangi

      anurag its ans is 20/3
      10men complete a work in 1 day is= 1/15
      15 women comp a work in 1 day is= 1/12
      so the 10m and 15 w complete work together is
      1/15 +1/12=3/20
      so ans is 20/3days

      Reply
      1. vinod

        my doubt is 10 men complete work in 1 day is 10/15 not 1/15…similarly for 15 woman it is 15/12.
        therefore the ans should be 10/15+ 15/12,but getting ans as 1 day…wats wrong in this?

        Reply
  33. kmadhubabu

    Using a hose of 3/4 inch diameter, an employee can water the hotel lawn in 2 hours. If another hose with a diameter of 1 inch is used, it takes 80 minutes and 1 1/4 inch hose is used the job takes only 1 hour. Three employees water the lawn with all the three hoses for 10 minutes after which the 1 1/4 inch hose is removed. How long will the remaining two employees take to water the hotel lawn.

    Reply
  34. jitesh kumar

    thirty men can do a work in 24 days. In how many days can 20 men do the work,given that time spent per day is increased by 1/3 of the previous time?

    Reply
  35. shubhangi

    5 men or 8 women do equal amount of work in a day a job require 3 men and 5 women to finish the job in 10 days how many women are required to finish the job in 14 days.
    plz solve this ques

    Reply
  36. arabind

    2 women and 18 children can finish a work in 2 days. if 6 women can finish the work in 3 days, how any days would 9 children take to complete the work

    Reply

Leave a Reply