Bank of Baroda Probationary Officers Banking Awareness Sample Questions | Bank of Baroda PO Written Test Sample Questions

Bank of Baroda Probationary Officers Exam., 2008 (Held on 5-10-2008)

General Socio-Economic & Banking Awareness : Solved Paper

1. RBI’s open market operation transactions are carried out with a view to regulate—
(A) Liquidity in the economy
(B) Prices of essential commodities
(C) Inflation
(D) Borrowing power of the banks
(E) All the above
2. When more than one banks are allowing credit facilities to one party in coordination with each other under a formal arrangement, the arrangement is generally known as—
(A) Participation
(B) Consortium
(C) Syndication
(D) Multiple banking
(E) None of these
3. Open market operations, one of the measures taken by RBI in order to control credit expansion in the economy means —
(A) Sale or purchase of Govt. securities
(B) Issuance of different types of bonds
(C) Auction of gold
(D) To make available direct finance to borrowers
(E) None of these
4. The bank rate means—
(A) Rate of interest charged by commercial banks from borrowers
(B) Rate of interest at which commercial banks discounted bills of their borrowers
(C) Rate of interest allowed by commercial banks on their deposits
(D) Rate at which RBI purchases or rediscounts bills of exchange of commercial banks
(E) None of these
5. What is an Indian Depository Receipt ?
(A) A deposit account with a Public Sector Bank
(B) A depository account with any of Depositories in India
(C) An instrument in the form of depository receipt created by an Indian depository against underlying
equity shares of the issuing company
(D) An instrument in the form of deposit receipt issued by Indian depositories
(E) None of these
6. An instrument that derives its value from a specified underlying (currency, gold, stocks etc.) is known as—
(A) Derivative
(B) Securitisation Receipts
(C) Hedge Fund
(D) Factoring
(E) Venture Capital Funding
7. Fiscal deficit is—
(A) total income less Govt. borrowing
(B) total payments less total receipts
(C) total payments less capital receipts
(D) total expenditure less total receipts excluding borrowing
(E) None of these
8. In the Capital Market, the term arbitrage is used with reference to—
(A) purchase of securities to cover the sale
(B) sale of securities to reduce the loss on purchase
(C) simultaneous purchase and sale of securities to make profits from price
(D) variation in different markets
(E) Any of the above
9. Reverse repo means—
(A) Injecting liquidity by the Central Bank of a country through purchase of Govt. securities
(B) Absorption of liquidity from the market by sale of Govt. securities
(C) Balancing liquidity with a view to enhancing economic growth rate
(D) Improving the position of availability of the securities in the market
(E) Any of the above
10. The stance of RBI monetary policy is—
(A) inflation control with adequate liquidity for growth
(B) improving credit quality of the Banks
(C) strengthening credit delivery mechanism
(D) supporting investment demand in the economy
(E) Any of the above
11. Currency Swap is an instrument to manage—
(A) Currency risk
(B) interest rate risk
(C) currency and interest rate risk
(D) cash flows in different currencies
(E) All of the above
12. ‘Sub-prime’ refers to—
(A) lending done by banks at rates below PLR
(B) funds raised by the banks at sub-Libor rates
(C) Group of banks which are not rated as prime banks as per Banker’s Almanac
(D) lending done by financing institutions including banks to customers not meeting with normally
required credit appraisal standards
(E) All of the above
13. Euro Bond is an instrument—
(A) issued in the European market
(B) issued in Euro Currency
(C) issued in a country other than the country of the currency of the Bond
(D) All of the above
(E) None of these
14. Money Laundering normally involves—
(A) placement of funds
(B) layering of funds
(C) integration of funds
(D) All of (A), (B) and (C)
(E) None of (A), (B) and (C)
15. The IMF and the World Bank were conceived as institutions to—
(A) strengthen international economic co-operation and to help create a more stable and prosperous
global economy
(B) IMF promotes international monetary cooperation
(C) The World Bank promotes long term economic development and poverty reduction
(D) All of (A), (B) and (C)
(E) None of (A), (B) and (C)
16. Capital Market Regulator is—
(A) RBI
(B) IRDA
(C) NSE
(D) BSE
(E) SEBI
17. In the term BRIC, R stands for—
(A) Romania
(B) Rajithan
(C) Russia
(D) Regulation
(E) None of these
18. FDI refers to—
(A) Fixed Deposit Interest
(B) Fixed Deposit Investment
(C) Foreign Direct Investment
(D) Future Derivative Investment
(E) None of these
19. What is Call Money ?
(A) Money borrowed or lent for a day or over night
(B) Money borrowed for more than one day but upto 3 days
(C) Money borrowed for more than one day but upto 7 days
(D) Money borrowed for more than one day but upto 14 days
(E) None of these
20. Which is the first Indian company to be listed in NASDAQ ?
(A) Reliance
(B) TCS
(C) HCL
(D) Infosys
(E) None of these
21. Which of the following is the Regulator of the credit rating agencies in India ?
(A) RBI
(B) SBI
(C) SIDBI
(D) SEBI
(E) None of these
22. Who is Brand Endorsing Personality of Bank of Baroda ?
(A) Juhi Chawla
(B) Kiran Bedi
(C) Amitabh Bachchan
(D) Kapil Dev
(E) None of these
23. The branding line of Bank of Baroda is—
(A) International Bank of India
(B) India’s International Bank
(C) India’s Multinational Bank
(D) World’s local Bank
(E) None of these
24. The logo of Bank of Baroda is known as—
(A) Sun of Bank of Baroda
(B) Baroda Sun
(C) Bank of Baroda’s Rays
(D) Sunlight of Bank of Baroda
(E) None of these
25. Which of the following statements(s) is/are True about the exports of China which is a close
competitor of India ?
(i) China’s economic success is basically on the fact that it exports cheaper goods to rich nations like
the USA, etc.
(ii) In the year 2007 China’s exports became almost 40% of its GDP.
(iii) When compared to India China’s share in the World Exports is more than 30% whereas India’s
share is mere 6% of the global exports.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Both (i) and (ii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these
26. One of the major challenges banking industry is facing these days is money laundering. Which of the following acts/norms are launched by the banks to prevent money laundering in general ?
(A) Know Your Customer Norms
(B) Banking Regulation Act
(C) Negotiable Instrument Act
(D) Narcotics and Psychotropic Substance Act
(E) None of these
27. Lot of Banks in India these days are offering M-Banking Facility to their customers. What is the
full form of ‘M’ in ‘M-Banking’ ?

(A) Money
(B) Marginal
(C) Message
(D) Mutual Fund
(E) Mobile Phone
28. Which of the following is/are true about the ‘Sub-Prime Crisis’ ? (The term was very much in news recently.)
(i) It is a mortgage crisis referring to credit default by the borrowers.
(ii) Sub-Prime borrowers were those borrowers who were rated low and were high risk borrowers.
(iii) This crisis originated because of negligence in credit rating of the borrowers.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these
29. Which of the following is not the part of the structure of the Financial System in India ?
(A) Industrial Finance
(B) Agricultural Finance
(C) Government Finance
(D) Development Finance
(E) Personal Finance
30. Which of the following is not the part of the scheduled banking structure in India ?
(A) Money Lenders
(B) Public Sector Banks
(C) Private Sector Banks
(D) Regional Rural Banks
(E) State Co-operative Banks
31. As we all know Govt. of India collects tax revenue on various activities in the country. Which of the following is a part of the tax revenue of the Govt. ?
(i) Tax on Income
(ii) Tax on Expenditure
(iii) Tax on Property or Capital Asset
(iv) Tax on Goods and Services
(A) Both (i) and (iii) only
(B) Both (ii) and (iv) only
(C) All (i), (ii), (iii) and (iv)
(D) Only (ii), (iii) and (iv)
(E) None of these
32. We very frequently read about Special Economic Zones (SEZs) in newspapers. These SEZs were established with which of the following objectives ?
(i) To attract foreign investment directly.
(ii) To protect domestic market from direct competition from multinationals.
(iii) To provide more capital to agricultural and allied activities.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these
33. Which of the following groups of countries has almost 50% share in global emission of carbon every year ?
(A) US, China, India, South Africa
(B) India, China, Russia, Britain
(C) South Africa, Nepal, Myanmar
(D) US, Russia, China & India
(E) None of these
34. Which of the following correctly describes the concept of ‘Nuclear Bank’ floated by International Atomic Energy Agency ?
(i) It is a nuclear fuel bank to be shared by all the nations jointly.
(ii) It is a facility to help nations in enrichment of uranium.
(iii) It is an agency which will keep a close vigil on the nuclear programme of all the nations.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Both (i) and (iii) only
(D) Only (iii)
(E) Both (i) and (ii) only
35. Many times we read about Future Trading in newspapers. What is ‘Future Trading’ ?
(i) It is nothing but a trade between any two stock exchanges wherein it is decided to purchase the
stocks of each other on a fixed price throughout the year.
(ii) It is an agreement between two parties to buy or sell an underlying asset in the future at a
predetermined price.
(iii) It is an agreement between stock exchanges that they will not trade the stocks of each other under
any circumstances in future or for a given period of time.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these
36. Inflation in India is measured on which of the following indexes/indicators ?
(A) Cost of Living Index (COLI)
(B) Consumer Price Index (CPI)
(C) Gross Domestic Product
(D) Wholesale Price Index (WPI)
(E) None of these
37. As per the reports published in the newspapers a section of society staged a demonstration at the venue of the G-8 Summit recently. What was/were the issues towards which these demonstrators were trying to draw the attention of G-8 leaders ?
(i) Food shortage which has taken 50 million people in its grip.
(ii) Inflation which has gone up substantially across the Globe.
(iii) USA’s consistent presence in Iraq.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) Both (i) and (ii) only
(E) None of these
38. Hillary Clinton formally suspended her campaign to ensure election of who amongst the following for the next President of USA ?
(A) George Bush
(B) Barack Obama
(C) John McCain
(D) Bill Clinton
(E) None of these
39. Hugo Chavez whose name was recently in news is the—
(A) President of Congo
(B) Prime Minister of Uganda
(C) President of Venezuela
(D) Prime Minister of Brazil
(E) None of these
40. The Govt. of India has raised the amount of the Loan Waiver to the farmers by 20%. Now the amount is nearly—
(A) Rs. 60,000 crore
(B) Rs. 65,000 crore
(C) Rs. 72,000 crore
(D) Rs. 76,000 crore
(E) Rs. 80,000 crore
41. Delimitation Commission has made a recommendation that next Census should be Panchayat-wise. When is the next Census due ?
(A) 2010
(B) 2011
(C) 2012
(D) 2013
(E) 2015
42. The World Health Organisation has urged that advertisements of which of the following should be banned to protect youth from bad effects of the same ?
(A) Tobacco
(B) Alcoholic drinks
(C) Junk Food
(D) Soft drinks with chemical preservatives
(E) None of these
43. Which of the following countries has allocated a huge amount of US $ 10 billion to provide relief to its earthquake victims ?
(A) Japan
(B) South Korea
(C) China
(D) South Africa
(E) None of these
44. India and Nepal have many agreements on sharing of the water of various rivers. Which of the following rivers is not covered under these agreements ?
(A) Kosi
(B) Gandak
(C) Ganga
(D) Mahakali
(E) All these rivers are covered
45. Which of the following names is not closely associated with space programme of India or any other country ?
(A) CARTOSAT
(B) NLS – 5
(C) RUBIN – 8
(D) GSLV
(E) SCOPE
46. Vijay Hazare Trophy is associated with the game of—
(A) Hockey
(B) Cricket
(C) Badminton
(D) Football
(E) Golf
47. Which of the following was the theme of the Olympic Torch ?
(A) Journey of Harmony
(B) Green World Clean World
(C) Journey of Peace
(D) Journey for Hunger-free World
(E) None of these
48. Which of the following schemes is not a social development Scheme ?
(A) Indira Awas Yojana
(B) Mid Day Meal
(C) Bharat Nirman Yojana
(D) Sarva Shiksha Abhiyan
(E) All are social schemes
49. Which of the following is not a member of the ASEAN ?
(A) Malaysia
(B) Indonesia
(C) Vietnam
(D) Britain
(E) Singapore
50. Which of the following Awards are given for excellence in the field of Sports ?
(A) Kalinga Prize
(B) Shanti Swarup Bhatnagar Award
(C) Arjun Award
(D) Pulitzer Prize
(E) None of these
Answers :
1. (E) 2. (B) 3. (A) 4. (D) 5. (C) 6. (C) 7. (D) 8. (C) 9. (A) 10. (E)
11. (D) 12. (D) 13. (C) 14. (D) 15. (D) 16. (E) 17. (C) 18. (C) 19. (A) 20. (D)
21. (D) 22. (E) 23. (B) 24. (B) 25. (C) 26. (E) 27. (E) 28. (D) 29. (E) 30. (A)
31. (C) 32. (A) 33. (D) 34. (B) 35. (B) 36. (D) 37. (B) 38. (B) 39. (C) 40. (A)
41. (B) 42. (A) 43. (C) 44. (C) 45. (E) 46. (B) 47. (A) 48. (C) 49. (D) 50. (C)

Click Here To Bank Exam Clerk and PO Model and Previous Papers

If you have questions, please ask below

29 thoughts on “Bank of Baroda Probationary Officers Banking Awareness Sample Questions | Bank of Baroda PO Written Test Sample Questions

  1. arpita

    please tell me how to write the branch name in the application form as he is asking to fill dot,hypen,ampersand.
    my branch name is barkatpura branch.
    please help me as soon as possible.thanking

    you

    Reply
  2. PAROMITA

    i want to receive reasoning ability, clerical aptitude, socio-economic, banking awareness questions of probationary clerks bank exam.

    Reply
  3. Siva Amutha

    can you please send me some expected questions in socio economic & banking awareness for the 30/5/2010 bank of baroda exam

    Reply
    1. ABHIK MITRA

      can u please send me question and answer of socioeconomic and banking awareness,marketing aptitude.waiting for your response……….

      Reply
  4. baswaraj javalge

    can you send me some expected questions in social economic & banking awareness for the BANK OF BARODA exams

    Reply
  5. R. Iswari Dora

    I want to receive clerical aptitude and socio economic questions for the 6th june 2010 BoB exam.plese send me

    Reply
  6. abhijit

    i need model questions on banking awareness & marketing aptitude for BOB po exam.I will be thankful if somebody send me my request.

    Reply
      1. Asma

        select all the questions using the mouse and shift key then right click on mouse and copy and open a new word document and past then take the print of the word document

        Reply
  7. sandeep kumar

    plz send me some expected socio economic and banking awareness questions for bank of baroda exam which will be held on 30 may 2010

    Reply
  8. Nandini

    6th question answer is (A) and not (C).
    Hedge fund is an investment fund for wider range of investment and pays performance fee to its investment manager.
    Derivation is agreement between two parties that has value linked with price of something else(underlying).

    Reply
  9. anil kumar meghwal

    please sent g.k and reasoing & maths & english previous year sloved paper bank of baroda in hindhi
    thank you

    Reply
  10. senthil kumar

    please send me some expected socio economic and banking awareness questions for Central Bank of India exam which will be held on 25-07-2010

    Reply
  11. Vrushali Gaikwad

    hello madum,can u please send me the General socio economic & banking awareness questions with answer for the Bank of Baroda exam which will be held on 13-3-2011
    tanking you

    Reply

Leave a Reply