RBI Papers | RBI Old Papers | RBI Previous Question Paper With Answers | Reserve Bank of India Papers

RBI Papers | RBI Old Papers | RBI Previous Question Paper With Answers | Reserve Bank of India Papers

Following are the RBI Previous Question Papers or RBI General awareness Papers or Reserve Bank of India Papers for 2007

Part I : General Awareness :

1. Article 17 of the constitution of India provides for
(a) equality before law.
(b) equality of opportunity in matters of public employment.
(c) abolition of titles.
(d) abolition of untouchability.
2. Article 370 of the constitution of India provides for
(a) temporary provisions for Jammu & Kashmir.
(b) special provisions in respect of Nagaland.
(c) special provisions in respect of Manipur.
(d) provisions in respect of financial emergency.
3. How many permanent members are there in Security Council?
(a) Three
(b) Five
(c) Six
(d) Four

4. The United Kingdom is a classic example of a/an

(a) aristocracy
(b) absolute monarchy
(c) constitutional monarchy
(d) polity.

5. Social Contract Theory was advocated by
(a) Hobbes, Locke and Rousseau.
(b) Plato, Aristotle and Hegel.
(c) Mill, Bentham and Plato.
(d) Locke, Mill and Hegel.

6. The Speaker of the Lok Sabha is elected by the
(a) President
(b) Prime Minister.
(c) Members of both Houses of the Parliament.
(d) Members of the Lok Sabha.

7. Who is called the ‘Father of History’?
(a) Plutarch
(b) Herodotus
(c) Justin
(d) Pliny

8. The Vedas are known as
(a) Smriti.
(b) Sruti.
(c) Jnana.
(d) Siksha.

9. The members of Estimate Committee are
(a) elected from the Lok Sabha only.
(b) elected from the Rajya Sabha only.
(c) elected from both the Lok Sabha and the Rajya Sabha.
(d) nominated by the Speaker of the Lok Sabha.

10. Who is the chief advisor to the Governor?
(a) Chief Justice of the Supreme Court.
(b) Chief Minister.
(c) Speaker of the Lok Sabha.
(d) President.

11. Foreign currency which has a tendency of quick migration is called
(a) Scarce currency.
(b) Soft currency.
(c) Gold currency.
(d) Hot currency.

12. Which of the following is a better measurement of Economic Development?

(a) GDP
(b) Disposable income
(c) NNP
(d) Per capita income

13. In India, disguised unemployment is generally observed in
(a) the agriculture sector.
(b) the factory sector.
(c) the service sector.
(d) All these sectors.

14. If the commodities manufactured in Surat are sold in Mumbai or Delhi then it is
(a) Territorial trade.
(b) Internal trade.
(c) International trade.
(d) Free trade.

15. The famous slogan “GARIBI HATAO” (Remove Poverty) was launched during the

(a) First Five-Year Plan (1951-56)
(b) Third Five-Year Plan (1961-66)
(c) Fourth Five-Year Plan (1969-74)
(d) Fifth Five-Year Plan (1974-79)

16. Bank Rate refers to the interest rate at which
(a) Commercial banks receive deposits from the public.
(b) Central bank gives loans to Commercial banks.
(c) Government loans are floated.
(d) Commercial banks grant loans to their customers.

17. All the goods which are scare and limited in supply are called
(a) Luxury goods.
(b) Expensive goods.
(c) Capital goods.
(d) Economic goods.

18. The theory of monopolistic competition is developed by
(a) E.H.Chamberlin
(b) P.A.Samuelson
(c) J.Robinson
(d) A.Marshall

19. Smoke is formed due to
(a) solid dispersed in gas.
(b) solid dispersed in liquid.
(c) gas dispersed in solid.
(d) gas dispersed in gas.

20. Which of the following chemical is used in photography?
(a) Aluminum hydroxide
(b) Silver bromide
(c) Potassium nitrate
(d) Sodium chloride.

21. Gober gas (Biogas) mainly contains
(a) Methane.
(b) Ethane and butane.
(c) propane and butane.
(d) methane, ethane, propane and propylene.

22. Preparation of ‘Dalda or Vanaspati’ ghee from vegetable oil utilises the following process
(a) Hydrolysis
(b) Oxidation
(c) Hydrogenation
(d) Ozonoloysis

23. Which colour is the complementary colour of yellow?
(a) Blue
(b) Green
(c) Orange
(d) Red

24. During washing of cloths, we use indigo due to its
(a) better cleaning action.
(b) proper pigmental composition.
(c) high glorious nature.
(d) very low cost.

25. Of the following Indian satellites, which one is intended for long distance telecommunication and for transmitting TV programmes?
(a) INSAT-A
(b) Aryabhata
(c) Bhaskara
(d) Rohini

26. What is the full form of ‘AM’ regarding radio broadcasting?
(a) Amplitude Movement
(b) Anywhere Movement
(c) Amplitude Matching
(d) Amplitude Modulation.

27. Who is the author of Gandhi’s favorite Bhajan Vaishnava jana to tene kahiye?

(a) Purandar Das
(b) Shyamal Bhatt
(c) Narsi Mehta
(d) Sant Gyaneshwar

28. Which one of the following is not a mosquito borne disease?
(a) Dengu fever
(b) Filariasis
(c) Sleeping sickness
(d) Malaria

29. What is the principal ore of aluminium?
(a) Dolomite
(b) Copper
(c) Lignite
(d) Bauxite

30. Which country is the facilitator for peace talks between the LTTE and the Sri Lankan Government?

(a) The US
(b) Norway
(c) India
(d) The UK

31. The highest body which approves the Five-Year Plan in India is the
(a) Planning Commission

(b) National Development Council
(c) The Union Cabinet
(d) Finance Ministry

32. Ceteris Paribus is Latin for

(a) ” all other things variable ”
(b) “other things increasing”
(c) “other things being equal”
(d) “all other things decreasing”

33. Who has been conferred the Dada Saheb Phalke Award (Ratna) for the year 2007?
(a) Dev Anand
(b) Rekha
(c) Dilip Kumar
(d) Shabana Azmi

34. Purchasing Power Parity theory is related with
(a) Interest Rate.
(b) Bank Rate.
(c) Wage Rate.
(d) Exchange Rate.

35. India’s biggest enterprise today is
(a) the Indian Railways.
(b) the Indian Commercial Banking System.
(c) the India Power Sector.
(d) the India Telecommunication System.

36. The official agency responsible for estimating National Income in India is
(a) Indian Statistical Institute.
(b) Reserve Bank of India.
(c) Central Statistical Organisation.
(d) National Council for Applied Economics and Research.

37. Which of the following has the sole right of issuing currency (except one rupee coins and notes) in India?
(a) The Governor of India
(b) The Planning Commission
(c) The State Bank of India
(d) The Reserve Bank of India

38. In the budget figures of the Government of India the difference between total expenditure and total receipt is called.
(a) Fiscal deficit
(b) Budget deficit
(c) Revenue deficit
(d) Current deficit

39. Excise duty on a commodity is payable with reference to its
(a) production.
(b) production and sale.
(c) Production and transportation.
(d) Production, transportation and sale.

40. In the US, the President is elected by
(a) The Senate.
(b) Universal Adult Franchise.
(c) The House of Representatives.
(d) The Congress.

41. Fascism believes in
(a) Peaceful change
(b) Force
(c) Tolerance
(d) Basic Rights for the individual

42. Which is the most essential function of an entrepreneur?
(a) Supervision
(b) Management
(c) Marketing
(d) Risk bearing

43. Knowledge, technical skill, education ‘etc.’ in economics, are regarded as

(a) social-overhead capital.
(b) human capital.
(c) tangible physical capital.
(d) working capital.

44. What is the range of Agni III, the long-range ballistic missile, test-fired by India recently?

(a) 2,250 km
(b) 3,500 km
(c) 5,000 km
(d) 1,000 km

45. Nathu Laa, a place where India-China border trade has been resumed after 44 years, is located on the Indian border in

(a) Sikkim.
(b) Arunachal Pradesh.
(c) Himachal Pradesh
(d) Jammu and Kashmir.

46. M. Damodaran is the

(a) Chairman, Unit Trust of India.
(b) Deputy Governor of Reserve Bank of India.
(c) Chairman, Securities and Exchange Board of India.
(d) Chairman, Life Insurance Corporation of India.

47. What is the name of the Light Combat Aircraft developed by India indigenously?
(a) BrahMos
(b) Chetak
(c) Astra
(d) Tejas

48. Who is the Prime Minister of Great Britain?
(a) Tony Blair
(b) Jack Straw
(c) Robin Cook
(d) Gordon Brown.

49. The 2010 World Cup Football Tournament will be held in
(a) France.
(b) China.
(c) Germany.
(d) South Africa.

50. Who is the present Chief Election Commissioner of India?
(a) Navin Chawla
(b) N.Gopalswamy
(c) T.S.krishnamoorty
(d) B.B.Tandon

51. The title of the book recently written by Jaswant Singh, former Minister of External Affair, is
(a) A call of Honour – In the Service of Emergent Inida
(b) Whither Secular India?
(c) Ayodhya and Aftermath
(d) Shining India and BJP.

52. What was the original name of “Nurjahan”?
(a) Jabunnisa
(b) Fatima Begum
(c) Mehrunnisa
(d) Jahanara

53. Which of the following pairs is not correctly matched ?
(a) Lord Dallhousie- Doctrine of Lapse
(b) Lord Minto- Indian Councils Act, 1909
(c) Lord Wellesley- Subsidiary Alliance
(d) Lord Curzon- Vernacular Press Act, 1878

54. The province of Bengal was partitioned into two parts in 1905 by
(a) Lord Lytton.
(b) Lord Ripon.
(c) Lord Dufferin.
(d) Lord Curzon.

55. The essential features of the Indus Valley Civilization was
(a) worship of forces of nature.
(b) organized city life.
(c) pastoral farming.
(d) caste society.

56. Name the capital of Pallavas.
(a) Kanchi.
(b) Vattapi.
(c) Trichnapalli.
(d) Mahabalipuram.

57. The Home Rule League was started by
(a) M.K.Gandhi
(b) B.G.Tilak
(c) Ranade
(d) K.T.Telang

58. The Simon Commission was boycotted by the Indians because
(a) it sought tocurb civil liberties.
(b) it proposed to partition India.
(c) it was an all-white commission Indian representation.
(d) it proposed measures for nationalism.

59. Storm of gases are visible in the chamber of the Sun during
(a) Cyclones
(b) Anti-cyclones
(c) Lunar-eclipse
(d) Solar eclipse.

60. The Indian Councils Act of 1990 is associated with
(a) The Montagu Decleration.
(b) The Montagu- Chelmsford Reforms.
(c) The Morley-Minto Reforms.
(d) The Rowlatt Act.

61. The age of tree can be determined more or less accurately by
(a) counting the number of branches.
(b) measuring the height ,of the tree.
(c) measuring the diameter of the trunk.
(d) counting the number of rings in the trunk.

62. Of all micro-organisms, the most adaptable and versatile are
(a) Viruses
(b) Bacteria
(c) Algae d) Fungi

63. What is an endoscope?
(a) It is an optical instrument used to see inside the alimentary canal
(b) it is device which is fitted on the chest of the patient to regularize the irregular heart beats
(c) It is an instrument used for examining ear disorders
(d) It is an instrument for recording electrical signals produced by the human muscles.

64. The disease in which the sugar level increase is known as
(a) Diabetes mellitus
(b) Diabetes insipidus
(c) Diabetes imperfectus
(d) Diabetes sugarensis

65. The President of India is elected by
(a) members of both Houses of the Parliament.
(b) members of both houses of Parliament of State Legislatures.
(c) members of both Houses of the State Legislative Assemblies.
(d) Elected members of both Houses of the Parliament and members of Legislative Assemblies.

66. The nitrogen present in the atmosphere is

(a) of no use to plants.
(b) injurious of plants.
(c) directly utilized by plants.
(d) utilized through micro-organisms.

67. Diamond and Graphite are
(a) allotropes
(b) isomorphous
(c) isomers
(d) isobars

68. Kayak is kind of
(a) tribal tool.
(b) boat.
(c) ship.
(d) weapon.

69. Which of the following has the highest calorific value?
(a) Carbohydrates
(b) fats
(c) Proteins
(d) Vitamins.

70. Rotation of crops means
(a) growing of different crops in succession to maintain soil fertility.
(b) some crops are growing again and again.
(c) two or more crops are grown simultaneously to increase productivity.
(d) None of these.

71. Suez Canal connects
(a) Pacific Ocean and Atlantic Ocean.
(b) Mediterranean Sea and Red Sea.
(c) Lake Huron and Lake Erie.
(d) Lake Erie and Lake Ontario.

72. Which of the following ports has the largest hinterland?
(a) Kandla
(b) Kochi
(c) Mumbai
(d) Vishkhapatnam.

73. “Slash and Burn agriculture” is the name given to
(a) method of potato cultivation.
(b) process of deforestation.
(c) mixed framing.
(d) shifting cultivation.

74. The main reason for deforestation in Asia is
(a) excessive fuel wood collection.
(b) excessive soil erosion.
(c) floods.
(d) construction of roads.

75. Recharging of water table depends on
(a) amount of rainfall.
(b) relief of the area.
(c) vegetation of the area.
(d) amount of percolation.

Answers Part – I :
1. (d) 2. (d) 3. (b) 4. (c) 5. (a)
6. (d) 7. (b) 8. (b) 9. (a) 10. (b)
11. (d) 12. (a) 13. (a) 14. (b) 15. (c)
16. (a) 17. (d) 18. (a) 19. (a) 20. (b)
21. (a) 22. (b) 23. (b) 24. (a) 25. (d)
26. (c) 27. (c) 28. (d) 29. (d) 30. (a)
31. (c) 32. (c) 33. (c) 34. (a) 35. (c)
36. (d) 37. (b) 38. (a) 39. (a) 40. (b)
41. (d) 42. (a) 43. (b) 44. (a) 45. (c)
46. (c) 47. (d) 48. (d) 49. (b) 50. (a)
51. (c) 52. (d) 53. (d) 54. (b) 55. (a)
56. (b) 57. (c) 58. (d) 59. (c) 60. (d)
61. (a) 62. (a) 63. (a) 64. (d) 65. (d)
66. (a) 67. (b) 68. (b) 69. (a) 70. (b)
71. (d) 72. (d) 73. (a) 74. (d) 75. (a)

If you have questions, please ask below

9 thoughts on “RBI Papers | RBI Old Papers | RBI Previous Question Paper With Answers | Reserve Bank of India Papers

  1. TG

    More than 15 questions have wrong answers, please edit or cross check the key, else it will provide wrong information to those who trust yur website and rely on your info for the tests.
    Regards

    Reply
  2. aditya

    sir i want to crack rbi grade b officers exam which is upcoming in feb 2011. i want to know what would be the level of questions being asked in the exam from english and maths…also i want to know from each 75 questions if i attempt 50 questions correctly then whether i would be selected or not…
    regards

    Reply

Leave a Reply