SBI clerk Computer knowledge Expected Solved Paper

1. What is the name of the series of Laptop computers manufactured by IBM called?
1.LapPad
2.ThinkPad
3.Aptiva
4.Notepaq
Ans : 2
2. What is the name of the 64-bit Microprocessor developed by AMD?
1.Opteron
2.ISC-9000
3.iMac
4.Athlon
Ans : 1
3. Which computer periperal manufacturer quotes – Empowering your PC
1.Canon
2.Epson
3.Mercury
4.Samsung
Ans : 3
4. Nortel is a company into manufactures
1.Software
2.Processors
3.Cables
4.Network equiptment
Ans : 4
5. Who among the following is a Personal Computer manufacturer from Taiwan
1.Sony
2.IBM
3.Samsung
4.Acer
Ans : 4
6. SCSI is a term related with
1.Storage
2.Network Data Transfer
3.Keystroke Rate
4.Picture resolution
Ans : 1
7. Which company did SCO sue for using code UNIX in its Operating System?
1.RedHat
2.SuSE
3.IBM
4.Microsoft
Ans : 4
8. What are the units used to count the speed of a printer?
1.CPM
2.DPI
3.PPM
4.BIT
Ans : 4
9. Which of the following organizations looks at standards for representation of data on the Internet ?
1.ISOC
2.W3C
3.IEEE
4.IETE
Ans : 2
10. What is the other name for a LAN Card?
1.NIC
2.Network Connector
3.MODEM
4.Internet Card
Ans : 1
11. Which of the following cables can transmit data at high speeds
1.Coaxial Cable
2.Optic Fibre Cable
3.Twistedpair Cable
4.UTP Cable
Ans : 2
12. What is the name of the latest Server Operating System developed by Microsoft?
1.Windows NT
2.Windows 2000
3.Windows XP
4.Windows 2003
Ans : 4
13. Which of the following is a term related with scanners?
1.Laser
2.TWAIN
3.Catridge
4.Media
Ans : 2
14. Who is the founder of BSD Unix?
1.Bill Gates
2.Dennis Ritche
3.Bill Joy
4.Linux Torvalds
Ans : 3
15. Who is the founder of Oracle Corporation?
1.Bill Gates
2.Lars Ellison
3.Andrew S Grove
4.Marc Andreeson
Ans : 2
16. What is the name of the software that allows us to browse through web pages called?
1.Browser
2.Mail Client
3.FTP Client
4.Messenger
Ans : 1
17. Macromedia is a name of a company related with
1.Hardware
2.Software
3.Periperals
4.Services
Ans : 2
18. What is the address given to a computer connected to a network called?
1.System Address
2.SYSID
3.Process ID
4.IP Address
Ans : 4
19. Direct X is a _____
1.Computer Part
2.Software that drives Graphic hardware
3.A User Interface
4.None of these
Ans : 2
20. When you purchase a product over a Mobile Phone, the transaction is called ___
1.Web Commerce
2.e-Commerce
3.m-Commerce
4.Mobile Purchases
Ans : 3

SBI clerk Computer knowledge solved Paper
1. A Compiler is ____
(A) A combination of computer hardware
(B) A program which translates from one high-level language to another
(C) A program which translates from one high-level to a machine level
(D)None of these
Ans : C
2. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into the corresponding bits
(A)ANSI
(B) ASCII
(C) EBCDIC
() ISO
Ans : A
3. A Pixel is -
(A) A computer program that draws picture
(B) A picture stored in secondary memory
(C) The smallest resolvable part of a picture
(D) None of these
Ans : C
4. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment
(A) Keyboard
(B) Mouse
(C) Joystick
(D) Track ball
Ans : B
5. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
(A) 2
(B) 10
(C) 16
(D) 32
Ans : A
6. Which of the following is not an output device?
(A)Scanner
(B) Printer
(C) Flat Screen
(D) Touch Screen
Ans : D
7. Which of the following devices have a limitation that we can only information to it but cannot erase or modify it
(A) Floppy Disk
(B) Hard Disk
(C) Tape Drive
(D) CDROM
Ans : D
8. Which technology is used in Compact disks?
(A) Mechanical
(B) Electrical
(C) Electro Magnetic
(D) Laser
Ans : D
9. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?
(A) Floppy Disk
(B) Hard Disk
(C) Compact Disk
(D) Magneto Optic Disk
Ans : B
10. Which of the following is the largest manufacturer of Hard Disk Drives?
(A) IBM
(B) Segate
(C) Microsoft
(D) 3M
Ans : B
11. The memory location address are limited to
(A) 00000 to 9ffff(16)
(B) 00001 to 9ffff(16)
(C) 00010 to 9ffff(16)
(D) 10000 to 9ffff(16)
Ans : A
12. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as
(A) Hardware
(B) Software
(C) Firmware
(D) ROMware
Ans : C
13. Memory is made up of
(A) Set of wires
(B) Set of circuits
(C) Large number of cells
(D) All of these
Ans : C
14. Primary memory stores
(A) Data alone
(B) Programs alone
(C) Results alone
(D) All of these
Ans : D
15. EPROM can be used for
(A) Erasing the contents of ROM
(B) Reconstructing the contents of ROM
(C) Erasing and reconstructing the contents of ROM
(DS) Duplicating ROM
Ans : C
16. Which device can understand difference between data & programs?
(A)Input device
(B) Output device
(C) Memory
(D) Microprocessor
Ans : D
17. The contents of information are stored in
(A) Memory data register
(B) Memory address register
(C) Memory access register
(D) Memory arithmetic register
Ans : A
18. Memory unit is one part of
(A) Input device
(B) Control unit
(C) Output device
(D) Central Processing Unit
Ans : D
19. Algorithm and Flow chart help us to
(A) Know the memory capacity
(B) Identify the base of a number system
(C) Direct the output to a printer
(D) Specify the problem completely and clearly
Ans : D
20. Which of the following is not a valid size of a Floppy Disk?
(A) 8″
(B) 5 1/4″
(C) 3 1/2″
(D) 5 1/2″
Ans : B

Labels: BANK CLERK COMPUTER GENERAL AWARENESS 0 comments
Links to this post

State Bank of India Clerical Cadre Recruitment Exam., 2008
Posted by sundramkr Tuesday, June 10, 2008 at 10:08 PM

State Bank of India Clerical Cadre Recruitment Exam.,

2008 Solved Paper

Marketing Aptitude / Computer Knowledge

161. Cross-selling covers—
(A) Identifying customer needs
(B) Matching the Products to customer needs
(C) Convincing the customers of Product benefits
(D) Responding to questions and objections of customers
(E) All of these
162. A Prospect means—
(A) Any customer who walks into the Bank
(B) An employee of the Bank
(C) A customer who is likely to be interested in Bank’s Product or service
(D) A Depositor of the Bank
(E) A Borrower of the Bank
163. A Lead means—
(A) A Prospect who is more likely to avail of the Bank’s Product
(B) A Political Leader
(C) A Religious Leader
(D) A Bank Chairman
(E) None of these 164. Innovation means—
(A) Compensation
(B) Inspiration
(C) Additional perquisites
(D) Implementing new ideas or new methods
(E) None of these
165. A Call means—
(A) Calling on friends
(B) Calling on Bank employees
(C) Calling on Prospective customers
(D) To make telephone calls
(E) Calling on relatives
166. The Traditional Marketing style involves—
(A) Telemarketing
(B) Digital Marketing
(C) Indirect Marketing
(D) Direct Marketing
(E) All of these
167. Modern methods of Marketing include—
(A) Publicity on the net
(B) Advertisement on the net
(C) Soliciting business through e-mails
(D) Telemarketing
(E) All of these
168. A true marketing mindset requires—
(A) Command and order mindset
(B) Control mindset
(C) Active mindset
(D) Passive mindset
(E) None of these
169. Which of the following sentences is True ?
(A) Marketing is not required in a Buyers’ Market
(B) Marketing is not required in a Sellers’ Market
(C) Marketing is not required due to globalization
(D) Marketing is not required due to competition
(E) Marketing is not required due to liberalization
170. For effective marketing, the salesmen should have which of these qualities—
(A) Creativity
(B) Team spirit
(C) Motivation
(D) Effective communication skills
(E) All of these
171. Market information means—
(A) Knowledge of shops and bazaars
(B) Knowledge of shopping malls
(C) Knowledge of customer profile and product mix
(D) Knowledge of various languages
(E) None of these
172. Market Research is needed for—
(A) Deciding the market area
(B) Deciding the right product to be sold
(C) Making proper marketing decisions
(D) Deciding right time to sell
(E) All of these
173. Which of the following statements is True ?
(A) Marketing makes the Company to go into loss due to higher expenses
(B) Marketing is not required in profit-making companies
(C) Marketing sharpens the minds of the employees
(D) Marketing is a time-bound seasonal function
(E) Marketing is a waste of time
174. Marketing Plan helps in—
(A) Better lead generation
(B) Better systems
(C) Better results
(D) Improved Balance Sheet
(E) Better customer service
175. If Marketing is done effectively, which of the following is not required—
(A) Advertisement
(B) Publicity
(C) Market Research
(D) Market Segmentation
(E) None of these
176. Motivation means—
(A) Inspiring employees to perform better
(B) Better Communication Skills
(C) Sales coaching
(D) Market Research
(E) None of these
177. In a Selling Process in today’s world—
(A) Only standard products are sold
(B) No customization required
(C) The Seller need not have product knowledge
(D) The Seller should aim at customer satisfaction
(E) Only quantum of sales matters
178. Find the True statement—
(A) Marketing is a waste of the employees’ time
(B) Marketing is not required in India due to its vast population
(C) Marketing involves additional work
(D) Marketing involves team work
(E) Marketing is not required today due to IT advancement
179. A Target Market is—
(A) Entire country
(B) Entire city
(C) Entire globe
(D) That which consists of customers who need the identified product
(E) All of these
180. Sales forecasting involves—
(A) Sales Planning
(B) Sales pricing
(C) Distribution Channels
(D) Consumer tastes
(E) All of these
181. How many options does a binary choice offer ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) It depends on the amount of memory in the computer
(E) It depends on the speed of the computer’s processor
182. Data going into the computer is called—
(A) Output
(B) Algorithm
(C) Input
(D) Calculations
(E) Flowchart
183. How many values can be represented by a single byte ?
(A) 4
(B) 16
(C) 64
(D) 256
(E) 512
184. Transformation of input into output is performed by—
(A) Peripherals
(B) Memory
(C) Storage
(D) The Input-Output unit
(E) The CPU
185. Device drivers are—
(A) Tiny power cords for external storage devices
(B) Experts who know how to maximize the performance of devices
(C) Small, special-purpose programs
(D) The innermost part of the operating system
(E) Substitutes for operating system
186. A collection of programs that controls how your computer system runs and processes information is called—
(A) Operating system
(B) Computer
(C) Office
(D) Compiler
(E) Interpreter
187. Which of the following refers to a small, single-site network ?
(A) LAN
(B) DSL
(C) RAM
(D) USB
(E) CPU
188. A set of instructions telling the computer what to do is called—
(A) Mentor(B) Instructor
(C) Compiler(D) Program
(E) Debugger
189. If you receive an e-mail from someone you don’t know, what should you do ?
(A) Forward it to the police immediately
(B) Delete it without opening it
(C) Open it and respond to them saying you don’t know them
(D) Reply and ask them for their personal information
(E) Reply and tell them you want to keep in touch with them
190. Which of the following can handle most system functions that aren’t handled directly by the operating system ?
(A) Vertical-market applications
(B) Utilities
(C) Algorithms
(D) Integrated software
(E) Compilers
191. Microsoft Office is—
(A) Shareware
(B) Public-domain software
(C) Open-source software
(D) A vertical-market application
(E) An application suite
192. Computers connected to a LAN (Local Area Network) can—
(A) Run faster
(B) Go on line
(C) Share information and/or share peripheral equipment
(D) E-mail
(E) None of these
193. Which of the following refers to the memory in your computer ?
(A) RAM
(B) DSL
(C) USB
(D) LAN
(E) CPU
194. Information travels between components on the motherboard through—
(A) Flash memory (B) CMOS
(C) Bays (D) Buses
(E) Peripherals
195. One megabyte equals approximately—
(A) 1,000 bits
(B) 1,000 bytes
(C) 1 million bytes
(D) 1 million bits
(E) 2,000 bytes
196. When you are working on a document on a PC, where is the document temporarily stored ?
(A) RAM
(B) ROM
(C) The CPU
(D) Flash memory
(E) The CD-ROM
197. How are data organized in a spreadsheet ?
(A) Lines and spaces
(B) Layers and planes
(C) Height and width
(D) Rows and columns
(E) None of these
198. Magnetic tape is not practical for applications where data must be quickly recalled because tape is—
(A) A random-access medium
(B) A sequential-access medium
(C) A read-only medium
(D) Fragile and easily damaged
(E) An expensive storage medium
199. The blinking symbol on the computer screen is called the—
(A) Mouse
(B) Logo
(C) Hand
(D) Palm
(E) Cursor
200. When cutting and pasting, the item cut is temporarily stored in—
(A) ROM
(B) Hard drive
(C) Diskette
(D) Dashboard
(E) Clipboard
Answers

161.(B) 162. (C) 163. (A) 164. (D)165.(C) 166. (C) 167. (E) 168. (A)
169.(B) 170. (E) 171. (C) 172. (E)173.(E) 174. (E) 175. (B) 176. (A)
177.(D) 178. (D) 179. (D) 180. (E)181.(C) 182. (C) 183. (E) 184. (E)
185.(D) 186. (B) 187. (A) 188. (D)189.(B) 190. (A) 191. (E) 192. (C)
193.(A) 194. (D) 195. (C) 196. (A)197.(D) 198. (E) 199. (E) 200. (E)

If you have questions, please ask below

93 thoughts on “SBI clerk Computer knowledge Expected Solved Paper

  1. prerana kanugo

    please send me more questions of GENERAL AWARNESS,ENGLISH,APTITUDE,REAOSINING,COMPUTER.
    and also give update quetion of that.
    Thanks.

    Reply
  2. priyanka sharma

    sir , i am humble request to u that plz send sample paper of clerical exam on my e mail il. i will be very thankful to you.1 Enlish language.2 computer.3 current afair and clerical apptitude.
    thanking you

    Reply
  3. Divyashree

    would you pls send me the bank clerk exam computer awareness solved paper of Syndicate bank on my email id

    Reply
    1. Dharmendra singh

      SBI – Clerk Marketing Aptitude/ Computer Knowledge Exam 2009

      Model Question Paper – Marketing Aptitude / Computer Knowledge – 2008

      1. A keyboard is this kind of device—
      (A) black
      (B) input
      (C) output
      (D) word Processing
      (E) None of these
      Ans : (B)

      2. IT stands for—
      (A) information Technology
      (B) integrated Technology
      (C) intelligent Technology
      (D) interesting Technology
      (E) None of these
      Ans : (A)

      3. Which of the following refers to the fastest, biggest and most expensive computers ?
      (A) Personal Computers
      (B) Supercomputers
      (C) Laptops
      (D) Notebooks
      (E) None of these
      Ans : (B)

      4. A collection of related information sorted and dealt with as a unit is a—
      (A) disk
      (B) data
      (C) file
      (D) floppy
      (E) None of these
      Ans : (C)

      5. The process of a computer receiving information from a server on the Internet is known as—
      (A) pulling
      (B) pushing
      (C) downloading
      (D) transferring
      (E) None of these
      Ans : (C)

      6. Which part of the computer helps to store information ?
      (A) Disk drive
      (B) Keyboard
      (C) Monitor
      (D) Printer
      (E) None of these
      Ans : (A)

      7. ………………is the process of carrying out commands.
      (A) Fetching
      (B) Storing
      (C) Executing
      (D) Decoding
      (E) None of these
      Ans : (C)

      8. The role of a………generally is to determine a buyer’s needs and match it to the correct hardware and software.
      (A) computer Scientist
      (B) computer sales representative
      (C) computer consultant
      (D) corporate trainer
      (E) None of these
      Ans : (B)

      9. Which of the following groups consist of only output devices ?
      (A) Scanner, Printer, Monitor
      (B) Keyboard, Printer, Monitor
      (C) Mouse, Printer, Monitor
      (D) Plotter, Printer, Monitor
      (E) None of these
      Ans : (D)

      10. The rectangular area of the screen that displays a program, data, and/or information is a—
      (A) title bar
      (B) button
      (C) dialog box
      (D) window
      (E) None of these
      Ans : (D)

      11. A(n)………contains commands that can be selected.
      (A) pointer
      (B) menu
      (C) icon
      (D) button
      (E) None of these
      Ans : (B)

      12. An error is also known as—
      (A) bug
      (B) debug
      (C) cursor
      (D) icon
      (E) None of these
      Ans : (A)

      13. Arithmetic Operations—
      (A) involve matching one data item to another to determine if the first item is greater than, equal to, or less than the other item
      (B) sort data items according to standard, predefined criteria in ascending order or descending order
      (C) use conditions with operators such as AND, OR and NOT
      (D) include addition, subtraction, multiplication and division
      (E) None of these
      Ans : (D)

      14. Sending an e-mail is similar to—
      (A) picturing an event
      (B) narrating a story
      (C) writing a letter
      (D) creating a drawing
      (E) None of these
      Ans : (C)

      15. Promotion in Marketing means—
      (A) passing an examination
      (B) elevation from one grade to another
      (C) selling the products through various means
      (D) selling the product in specific areas
      (E) None of these
      Ans : (C)

      16. Microsoft Word is an example of—
      (A) an operating system
      (B) a processing device
      (C) application software
      (D) an input device
      (E) None of these
      Ans : (B)

      17. Sources of Sales Leads are—
      (A) Data Mining
      (B) Market Research
      (C) Media Outlets
      (D) Promotional Programs
      (E) All of these
      Ans : (E)

      18. Any data or instruction entered into the memory of a computer is considered as—
      (A) storage
      (B) output
      (C) input
      (D) information
      (E) None of these
      Ans : (A)

      19. Which part of the computer displays the work done ?
      (A) RAM
      (B) printer
      (C) monitor
      (D) ROM
      (E) None of these
      Ans : (C)

      20. One of the methods for Market Monitoring is—
      (A) to watch TV serials
      (B) to discuss with other sales persons
      (C) to monitor media outlets
      (D) All of these
      (E) None of these
      Ans : (C)

      21. Market Expansion means—
      (A) hiring more staff
      (B) firing more staff
      (C) buying more products
      (D) buying more companies
      (E) None of these
      Ans : (E)

      22. A series of instructions that tells a computer what to do and how to do it is called a—
      (A) program
      (B) command
      (C) user response
      (D) processor
      (E) None of these
      Ans : (A)

      23. Effective marketing helps in—
      (A) developing new products
      (B) creating a competitive environment
      (C) building demand for products
      (D) All of these
      (E) None of these
      Ans : (D)

      24. Which is the part of a computer that one can touch and feel ?
      (A) Hardware
      (B) Software
      (C) Programs
      (D) Output
      (E) None of these
      Ans : (A)

      25. A Call in Marketing means—
      (A) to phone the customers
      (B) to visit the customers
      (C) to visit the marketing site
      (D) to call on prospective customers
      (E) None of these
      Ans : (D)

      26. Delivery Channel means—
      (A) maternity wards
      (B) handing over the products to the buyers
      (C) places where products are made available to the buyers
      (D) All of these
      (E) None of these
      Ans : (C)

      27. Processing involves—
      (A) inputting data into a computer system
      (B) transforming input into output
      (C) displaying output in a useful manner
      (D) providing relevant answers
      (E) None of these
      Ans : (B)

      28. One of the following is a target group for the marketing of Internet Banking.
      (A) All the customers
      (B) All the educated customers
      (C) All the computer educated customers
      (D) Only creditors
      (E) All of these
      Ans : (C)

      29. Innovation mean—
      (A) Product Designing
      (B) New ideas
      (C) Impulse
      (D) Both (A) and (B)
      (E) None of these
      Ans : (D)

      30. One of the following is a target group for the marketing of educational loan.
      (A) All the customers
      (B) Students
      (C) Only poor students
      (D) Students having promising educational track record
      (E) All of these
      Ans : (B)

      31. Service after sale is not the function of—
      (A) Marketing staff
      (B) Seller
      (C) Director of the company
      (D) Employees of the company
      (E) All of the above are wrong
      Ans : (A)

      32. If done through………the rural marketing would be more effective.
      (A) fairs
      (B) village fairs
      (C) door to door campaign
      (D) All of these
      (E) None of these
      Ans : (B)

      33. Market Survey means—
      (A) Market Research
      (B) Market Planning
      (C) Marketing Strategies
      (D) Market Monitering
      (E) All of these
      Ans : (A)

      34. ………can be done through digital Banking ?
      (A) Mobile phone
      (B) Internet
      (C) Telephone
      (D) All of these
      (E) None of these
      Ans : (A)

      35. A good seller should have the following quality/qualities ?
      (A) Devotion to the work
      (B) Submissive
      (C) Sympathy
      (D) All of these
      (E) None of these
      Ans : (D)

      36. The rural marketing is not required because—
      (A) rural people do not understand marketing
      (B) its not practical from the cost point of view
      (C) it is sheer wastage of time
      (D) All are wrong
      (E) All are correct
      Ans : (D)

      37. Planned-cost service means—
      (A) Costly products
      (B) Extra profit on the same cost
      (C) Extra work by seller
      (D) All of these
      (E) None of these
      Ans : (B)

      38. Internet marketing means—
      (A) Self-marketing
      (B) Core Groups monitering
      (C) Employees marketing
      (D) All of these
      (E) None of these
      Ans : (E)

      39. The aim of successful marketing is—
      (A) to increase the sale
      (B) to increase the profit
      (C) to increase the output of sellers
      (D) All of these
      (E) None of these
      Ans : (D)

      40. The networking becomes……through networking.
      (A) very difficult
      (B) dull
      (C) easy
      (D) has no role in marketing
      (E) None of these
      Ans : (C)

      Reply
  4. amar nath

    sir,

    would you pls send me the syndicate bank po exam computer proficiency solved paper on my email id

    Reply
  5. NARMADA MAHESHWARI

    sir,
    can u please e-mail me model/exam question papers of Post assistand exams.

    regards.

    narmada maheshwari

    Reply
  6. Josi

    Sir, could you please send me question papers on (Marketing Aptitude/Computer Knowledge)to my email. I will be very thankful to you Sir.

    Reply
  7. Baburao Nivrutt thombare

    Dear sir,
    I am prepering for clrical and PO post plese send these question paper With ans. to my email id.i am realy thankful to you.

    Reply
  8. harendra

    sir,
    please send this type of question in my email ID therefore i will be very thanksful to you

    regard
    harendra choufhary

    Reply
  9. ashok.yannabathula

    respected sir/medam, please send me tha latest solved question paper of sbi clerk exam thanks a lot

    Reply
  10. venkat

    SIR COULD PLEASE SEND ME (MARKETING AND COMPUTER KNOWLEDGE) QUESTION PAPERS TO MY EMAIL ID.
    I WILL BE VERY GREAT FULL TO YOU…..

    Reply
  11. mohan

    Sir,
    plz send me all solved previous papers(reasoning,numerical ability,computer awareness, english lanugage)for syndicate clerical exams to my email id.

    thanks a lot……….

    Reply
  12. V.BALAJI

    please send me all solved previous papers [computer,genral awarenes,english language]for IOB clerical exams to my email id.

    Reply
  13. RAJENDRA KUMAR MALLICK

    sir
    pls send me sbi solved paper of po,
    further marketing and computer knowledge base question and answer

    Reply
  14. anupama sindhura

    sir,
    iam preparing for sbi po exam.you please help me by sending solved papers or cd regarding exam papers with explanations to my mail id.
    thanks alot sir..

    Reply
  15. anupama sindhura

    good evening sir,
    iam preparing for sbi po exam which will be hed in july 2011.you please kindly help me by sending solved papers (reasoning,mathematics,english,marketing and computer knowledge)
    thanks alot sir

    Reply
  16. anupama sindhura

    sir
    could you please send me( marketing and computer knowledge) solved papers to my mail id.
    thank you sir

    Reply
  17. reena

    Sir, pls send previous 5 yrs solved paper of computer & marketing awarness of all government banking clerical exam

    I will be thankful to u

    Reply
  18. sathiya

    i am going to write IBPS CWE on 18/9/2011. i need previous yers solved question papers and prepartion books. cn u please suggest me

    Reply

Leave a Reply