Tag Archives: sbi bank

SBI Recruitment 2010 Clerk Application Forms | SBI Clerk Recruitment 2010 Online Application Forms | State Bank of India Clerk Online Application Forms 2010

SBI Recruitment 2010 Clerk Application Forms | SBI Clerk Recruitment 2010 Online Application Forms | State Bank of India Clerk Online Application Forms 2010

State Bank Of India Published the Clerk Recruitment Notification.

SBI Clerk Post Details:

* Last Date Of Online Application – 1st November 2010
* Application Fees- Rs. 250/- for General and OBC (Rs.50/- for SC/ST/PWD/XS)
* Written Test – 16th January 2011
* Pay Scale- Rs.7200-19300/-
* Age Limit- 18-28 Years

Click Here To Notification and Online Application Forms

Click Here To SBI Clerk Exam Previous Papers and Syllabus

ALL BANKING EXAM MODEL PAPER

1. Which of the following is the winner of Miss Universe 2008
(A) Riyo Mori
(B) Zhang Zilin
(C) Dayana Mendoza
(D) Simaran Kaur Mundi

2. The President of India can nominate to the Rajya Sabha :
(A) 6 members
(B) 9 members
(C) 12 members
(D) 15 members

3. The first General elections under the Indian constitution were held in :
(A) 1950
(B) 1951
(C) 1952
(D) 1953

4. The President of India is elected by :
(A) Parliament
(B) State legislatures
(C) by the people directly
(D) by an electrol college consisting of the elected members of the Lok Sabha, the Rajya Sabha and the State Legislative Assemblies.

5. Which article of the Indian constitution empowers the President of India to impose central rule on a state?
(A) Article 256
(B) Article 356
(C) Article 370
(D) Article 373

6. The time-gap between two sessions of parliament must not exceed :
(A) 3 months
(B) 6 months
(C) 9 months
(D) 12 months

7. The vacancy in the office of the President must be filled within :
(A) 6 month
(B) 9 month
(C) 12 month
(D) 3 month

8. The drafting committee of the Indian Constitution was headed by :
(A) Dr. B. R. Ambedkar
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) N. Gopalaswamy
(D) Jawahar Lal Nehru

9. The Union Cabinet is responsible to :
(A) The Rajya Sabha only
(B) The Lok Sabha only
(C) The Lok Sabha and the Rajya Sabha
(D) The President of India

10. Which of the following bodies has not been provided for by the Indian constitution ?
(A) Election Commission
(B) Planning Commission
(C) Finance Commission
(D) Union Public Service Commission

11. The number of Anglo-Indians who can be nominated by the President to the Lok Sabha is :
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

12. The sanctioned strength of the Judges of Supreme Court of India including the Chief Justice is :
(A) 15
(B) 17
(C) 20
(D) 26

13. Who was the first President of India to be elected unopposed?
(A) Dr. S. Radhakrishana
(B) N. Sanjiva Reddy
(C) V. V. Giri
(D) Dr. Rajendra Prasad

14. The maximum strength of the Lok Sabha and the Rajya Sabha is :
(A) 525 and 250
(B) 552 and 250
(C) 535 and 275
(D) 500 and 250

15. If the Vice-president were to submit his resignation, he would notify to :
(A) The President of India
(B) The Prime Minister
(C) The Chief Justic of India
(D) The Speaker of the Lok Sabha

16. What is the minimum strength of a State Legislative Assembly?
(A) 40
(B) 60
(C) 50
(D) 70

17. India is the third developing country to host the 2010 commonwealth Games. The other two are :
(A) Malaysia and South Korea
(B) Singapore and Jamaica
(C) Jamaica & China
(D) Malaysia & Jamaica

18. The Comptroller and Auditor General of India is appointed by the :
(A) Prime Minister of India
(B) President of India
(C) Finance Minister
(D) Lok Sabha

19. Article 370 of the Indian constitution deals with :
(A) The Emergency Powers of the President
(B) The special position of the state of Jammu and Kashmir
(C) The power of the President to seek the advisory opinion of the Supreme Court on any matter of public importance
(D) Distribution of taxes between the Centre and the State

20. The Supreme commander of the Defence Forces of India is :
(A) The Defence Minister
(B) The Prime Minister
(C) The Chief of the Army Staff
(D) The President of India

21. Which of the following rivers flows through a rift valley?
(A) Kaveri
(B) Krishna
(C) Tapti
(D) Godavari

22. The Manas Wildlife Sanctuary is located in the state of :
(A) Assam
(B) Uttar Pradesh
(C) Rajasthan
(D) West Bengal

23. How many major ports are there at present in India?
(A) 8
(B) 12
(C) 15
(D) 14

24. The earth revolves round the sun and its causes :
(A) Differences in longitude and time
(B) Changes of seasons
(C) Deflection of winds and currents
(D) Formation of day and night

25. Latitude of a point on the earth is measured by the distance in :
(A) Kilometres from the Equator
(B) Angles from the Equator
(C) Angles from the Poles
(D) None of the above

26. The earth is :
(A) Spherical
(B) Elliptical
(C) Oblate Spheroid
(D) Prolate Spheroid

27. Day and Night are equal at the :
(A) Equator
(B) Poles
(C) Prime Meridian
(D) Antarctic

28. The heaviest planet revolving round the sun is :
(A) Moon
(B) Jupiter
(C) Neptune
(D) Pluto

29. The biggest Planet is :
(A) Venus
(B) Mars
(C) Mercury
(D) Jupiter

30. The International Date line passes through :
(A) Exactly through 180° Longitude
(B) Equator
(C) Approximately 180° east or west meridian
(D) 0° Meridian

31. The largest river of Asia is :
(A) Yangtze
(B) Yenisei
(C) Indus
(D) Mekong

32. Which country is called the `Sugar Bowl’ of the world?
(A) Cuba
(B) India
(C) Nepal
(D) Norway

33. Which of the following countries has the largest area in the world?
(A) USA
(B) Russia
(C) Canada
(D) China

34. The world’s highest waterfall, the Angel Falls is situated in :
(A) Venezuela
(B) USA
(C) Guyana
(D) Australia

35. The universe is composed of :
(A) Earth
(B) Earth and the Sun
(C) Mat
(D) None

36. The Temperate Grasslands of South America are called :
(A) Pampas
(B) Steppes
(C) Savanna
(D) Evergreen grasslands

37. Rial is the currency of :
(A) Romania
(B) Iran
(C) Japan
(D) Libya

38. New Moore island is situated in the :
(A) Indian Ocean
(B) Bay of Bengal
(C) Arabian Sea
(D) China Sea

39. Which river in the world carries the maximum volume of water?
(A) Amazon
(B) Nile
(C) Mississippi Missouri
(D) Ganga

40. Which of the following rivers crosses the equator twice?
(A) Amazon
(B) Nile
(C) Congo
(D) Orinoco

41. The Indus Valley civilization is associated with :
(A) Egyptians
(B) Sumerians
(C) Chinese
(D) Mesopotamians

42. The Indus Valley Civilization was famous for :
(A) Well planned cities
(B) Efficient civic organisation
(C) Progress of art and architecture
(D) All the above

43. Who was mainly worshipped in the Rig Vedic Period?
(A) Indra
(B) Vishnu
(C) Sun
(D) Trimurti

44. Who is regarded as the great law-giver of ancient India?
(A) Panini
(B) Manu
(C) Kautilya
(D) Dhruv

45. Which of the following is the oldest Veda?
(A) Samaveda
(B) Rigveda
(C) Yajurveda
(D) Atharvaveda

46. Who among the following was called Light of Asia?
(A) Mahavira
(B) Buddha
(C) Akbar
(D) Ashoka

47. Who was the founder of the Gupta dynasty?
(A) Srigupta
(B) Chandragupta II
(C) Samudragupta
(D) Kumargupta

48. The Upanishads are :
(A) A source of Hindu philosophy
(B) Books of Ancient Hindu laws
(C) Books on social behaviour of man
(D) Prayers to God

49. The biggest mosque of India was built by :
(A) Aurangzeb
(B) Shahjahan
(C) Akbar
(D) Jahangir

50. The first Battle of Panipat was fought between :
(A) Sher Shah Suri and Akbar
(B) Humayun and Ibrahim Lodhi
(C) Babar and Ibrahim Lodhi
(D) Babar and Ranasanga

51. The Chinese pilgrim who visited India during the period of Harshavardhana was :
(A) Fa-hien
(B) Hiuen Tsang
(C) Itsing
(D) Wang-sung

52. Who among the following belonged to the moderate group of the Indian National Congress?
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Bipin Chandra Pal
(C) Gopal Krishna Gokhale
(D) Bal Gangadhar Tilak

53. Fa-hien came to India during the reign of :
(A) Ashoka
(B) Chandragupta II
(C) Harsha
(D) Kanishka

54. Which of the following temples was built by the Cholas?
(A) Shore Temple, Mahabali-puram
(B) Brihadeeswara Temple, Tanjavur
(C) Sun Temple, Konark
(D) Meenakshi Temple, Madurai

55. Which dynasty was well-known for excellent village administration?
(A) Pandyas
(B) Pallavas
(C) Cholas
(D) Chalukyas

56. The Ajanta Caves were built during the period of the :
(A) Guptas
(B) Kushanas
(C) Mauryas
(D) Chaulkyas

57. The eight-fold path was propounded by :
(A) Kabirdas
(B) Buddha
(C) Shankaracharya
(D) Mahavira

58. Who were the first to issue gold coins in India?
(A) Mauryas
(B) Indo-Greeks
(C) Guptas
(D) Kushanas

59. `The Vedas contain all the truth’ was interpreted by :
(A) Swami Vivekananda
(B) Swami Dayananda
(C) Raja Ram Mohan Rai
(D) None of the above

60. Sanchi portrays the art and sculpture of the :
(A) Jains
(B) Buddhists
(C) Muslims
(D) Christians

61. Which among the following is a folk dance of India?
(A) Manipuri
(B) Garba
(C) Kathakali
(D) Mohiniattam

62. Kathak is the principal classical dance of :
(A) South India
(B) Eastern India
(C) Northern India
(D) Western India

63. The classical dance of Andhra Pradesh is :
(A) Kathakali
(B) Kuchipudi
(C) Odissi
(D) Bharatanatyam

64. The popular folk song of Uttar Pradesh is known as :
(A) Maang
(B) Kajari
(C) Baul
(D) Boli

65. The folk theatre of Bihar is calledÿ:
(A) Rammat
(B) Nautanki
(C) Bidesia
(D) Manch

66. Which of the following classical dance originated in Tamil Nadu ?
(A) Kathakali
(B) Kathak
(C) Bharatanatyam
(D) Odissi

67. The oldest form of composition of the Hindustani vocal music is :
(A) Ghazal
(B) Dhrupad
(C) Thumari
(D) None of the above

68. Indian classical dance has been popularized abroad by :
(A) Malaika Arora
(B) Gopi Krishna
(C) Uday Shankar
(D) Yamini Krishnamurti

69. Tamasha is the famous folk form of musical theatre and belong to :
(A) Uttar Pradesh
(B) Punjab
(C) Maharashtra
(D) Bihar

70. The Sangeet Natak Akademi fosters the development of dance, drama and music in the country. When was it established ?
(A) 1951
(B) 1953
(C) 1954
(D) 1956

71. When was the Planning Commission set up to prepare a blue print of development for the country?
(A) 1948
(B) 1949
(C) 1950
(D) 1951

72. Who was the first Chairman of the Planning Commission?
(A) Dr. S. Radhakrishnan
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Jawahar Lal Nehru
(D) Sardar Patel

73. The National Development Council was set up in :
(A) 1948
(B) 1950
(C) 1951
(D) 1962

74. The First Five-year plan covered the period :
(A) 1947-52
(B) 1950-55
(C) 1951-56
(D) 1952-57

75. Removal of poverty was the fore-most objective of which of the following five year plans?
(A) Third
(B) Fourth
(C) Fifth
(D) Sixth

76. Planning Commission is :
(A) Advisory body
(B) Executive body
(C) Government body
(D) Autonomous body

77. The Community Development Programme was launched in :
(A) 1950
(B) 1952
(C) 1956
(D) 1960

78. The highest body which approves the Five-Year Plan is the :
(A) Finance Ministry
(B) Lok Sabha
(C) Rajya Sabha
(D) National Development Council

79. Which of the following commodities earn maximum foreign exchange for India?
(A) Jute
(B) Iron and Steel
(C) Tea
(D) Sugar

80. The one rupee note bears the signature of :
(A) Secretary, Ministry of Finance
(B) Governor, Reserve Bank of India
(C) Finance Minister
(D) None of these

81. How many banks were nationalized in 1969?
(A) 16
(B) 14
(C) 15
(D) 20

82. The Reserve Bank of India was established in :
(A) 1820
(B) 1920
(C) 1935
(D) 1940

83. The first Indian Bank was :
(A) Traders Bank
(B) Imperial Bank
(C) Presidency Bank of Calcutta
(D) None

84. The rupee coin was first minted in India in :
(A) 1542
(B) 1601
(C) 1809
(D) 1677

85. The Export-Import (EXIM) Bank was set up in :
(A) 1980
(B) 1982
(C) 1981
(D) 1989

86. Which of the following is not a chemical action?
(A) Burning of coal
(B) Conversion of water into steam
(C) Digestion of food
(D) Burning of Paper

87. The chemical name of vitamin C is :
(A) Citric acid
(B) Ascorbic acid
(C) Oxalic acid
(D) Nitric acid

88. Permanent harness of water is due to the presence of :
(A) Calcium bicarbonate
(B) Magnesium bicarbonate
(C) Calcium sulphate
(D) Sodium bicarbonate

89. Liquified Petroleum Gas (LPG) consist of :
(A) Butane and propane
(B) Ethane and hexane
(C) Ethane and nonane
(D) None of these

90. Which of the following is present in hard water :
(A) Calcium
(B) Aluminium
(C) Sodium
(D) Chlorine

91. Ecology deals with :
(A) Birds
(B) Cell formation
(C) Tissues
(D) Relation between organisms and their environment

92. Meteorology is the science of :
(A) Weather
(B) Meteors
(C) Metals
(D) Earthquakes

93. Entomology deals with :
(A) Plants
(B) Animals
(C) Insects
(D) Chemicals

94. Numismatics is the study of :
(A) Coins
(B) Numbers
(C) Stamps
(D) Space

95. When ice melts in a beaker of water, the level of water in the beaker will :
(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain the same
(D) First increase and then decrease

96. Which of the following does not admit any division?
(A) Atom
(B) Molecules
(C) Compounds
(D) All

97. What is the approximate velocity of sound in air :
(A) 3 m/s
(B) 30 m/s
(C) 300 m/s
(D) 3000 m/s

98. Which of the following is not a primary colour :
(A) Blue
(B) Green
(C) Red
(D) Black

99. Sound travels fastest through :
(A) Vacuum
(B) Steel
(C) Water
(D) Air

100. Who is the present Governor of Bihar ?
(A) R.S.Gavai
(B) R.L.Bhatia
(C) Buta Singh
(D) Syed Sibti Razi

ANSWERS
1. (C) 2. (C) 3. (C) 4. (D) 5. (B) 6. (B) 7. (A) 8. (A) 9. (B) 10. (B)
11. (A) 12. (D) 13. (B) 14. (B) 15. (A) 16. (B) 17. (D) 18. (B) 19. (B) 20.
(D) 21. (C) 22. (A) 23. (B) 24. (B) 25. (B) 26. (C) 27. (A) 28. (B) 29. (D) 30. (C)
31. (A) 32. (A) 33. (B) 34. (A) 35. (C) 36. (A) 37. (B) 38. (B) 39. (A) 40. (A)
41. (B) 42. (D) 43. (A) 44. (B) 45. (B) 46. (B) 47. (A) 48. (A) 49. (B) 50. (C)
51. (B) 52. (C) 53. (B) 54. (B) 55. (C) 56. (A) 57. (B) 58. (B) 59. (B) 60. (B)
61. (B) 62. (C) 63. (B) 64. (B) 65. (C) 66. (C) 67. (B) 68. (C) 69. (C) 70. (B)
71. (C) 72. (C) 73. (C) 74. (C) 75. (D) 76. (A) 77. (B) 78. (D) 79. (C) 80. (A)
81. (B) 82. (C) 83. (C) 84. (A) 85. (B) 86. (B) 87. (B) 88. (C) 89. (A) 90. (A)
91. (D) 92. (A) 93. (C) 94. (A) 95. (C) 96. (A) 97. (C) 98. (D) 99. (B) 100. (B)

State Bank of India (SBI) requires 3500 Probationary Officers (POs)

State Bank of India
RECRUITMENT OF PROBATIONARY OFFICERS IN STATE BANK OF INDIA
Date of Written Examination : 12-10-2008 AND 30-11-2008
Last Date for Receipt of Applications : 16/08/2008
Applications are invited from eligible Indian Citizens for appointment as Probationary Officers in State Bank of India (SBI). Candidates selected for existing vacancies are liable to be posted anywhere in India.

On-Line Applications are invited from eligible Indian Citizens for appointment as Probationary Officers in State Bank of India (SBI). Candidates selected for existing vacancies are liable to be posted anywhere in India.

VACANCIES : SC-525, ST-262, OBC-945, Gen-1768, Total – 3500. 53 vacancies for OH category & 52 vacancies for VH category candidates are reserved horizontally. Vacancies including reserved vacancies are provisional and may vary according to the requirements of the Bank.

1. ELIGIBILITY CRITERIA : (AS ON 01/07/2008)
(a) Educational Qualifications:
General Candidates and others – 60% or more marks in class XII and 55% or more marks in Graduation or
Post Graduation.
SC/ST/PWD Candidates – 55% or more marks in class XII and 50% or more marks in Graduation or Post Graduation.
Computer Literacy – Proficiency in computer (Certificate from a reputed Institute or having computer as a subject in class XII or Graduation).

(b) Age Limit:
Not below 21 years and not above 30 years as on 01.07.2008
(c) Relaxation in the Upper Age Limit to Reserve category candidates Upper age is relaxable by
(a) 3 years in the case of OBC candidates.
(b) 5 years in the case of : i) SC/ST candidates. ii) Ex-servicemen (including Emergency
Commissioned Officers/Short Service Commissioned Officers) provided applicants have rendered at least five years continuous Military Service and have been released on completion of assignment (including those whose assignment is due to be completed within one year) otherwise than by way of dismissal or discharge on account of misconduct or inefficiency or /on account of physical disability or have been released on account of physical disability attributable to Military Service or on invalidment iii) Candidates who had ordinarily been domiciled in Kashmir Division of the State of Jammu and Kashmir between 1st January, 1980 and 31st December, 1989.
c) 10 years for VH/OH (Gen); 13 years for VH/OH (OBC) and 15 years for VH/OH (SC/ ST) candidates.

NOTE : CUMULATIVE AGE RELAXATION WILL NOT BE AVAILABLE EITHER UNDER THE ABOVE ITEMS OR IN COMBINATION WITH ANY OTHER ITEMS.

Selection Procedure
a) Tier I – Preliminary Examination : Time 2 Hrs. (combined)
Candidates will be called for an objective type examination. The objective type examination will consist of i) Reasoning Ability Test, ii) Quantitative Aptitude, iii) General Awareness/Computer Knowledge, iv) English Language. Question paper will be in bilingual form i.e. in Hindi and English except the test of English language.

b) Tier II – Main Test* : Time 3 Hrs. (combined)

This will be an Objective and Descriptive type examination.

The objective type examination of 2 hours duration will consist of :
i) Test of Reasoning
ii) Data Analysis and Interpretation
iii) Marketing Knowledge
iv) Test of English Language

The Descriptive type examination will be a test of English knowledge – Time 60 Minutes

C) Tier III – Group Discussion & Interview :

Qualifying candidates will be called for Group Discussion and Interview and have to secure 40% (35% for SC/ST/PWD) aggregate marks i.e. Group Discussion and Interview put together to be eligible for selection.
Tier II and Tier III marks will be agreegated and arranged in the descending order for candidates who have qualified in both the tiers and depending on the vacancies, selection will be made from the top merit ranked candidates in each category. Candidates will have to pass both in Tier II & Tier III for final selection.
Results of the candidates who have qualified for Tier III and thereafter the list of candidates finally selected will be available on the Bank’s website in addition to publication in Employment
News/Rozgar Samachar

DATE OF PRELIMINARY EXAMINATION (TIER- I) : 12.10.2008 (SUNDAY)

PAYSCALE :

PAY
Selected candidates will be on probation for a period of two years. They will draw a starting basic pay of Rs.11,880/- In the scale of Rs.10,000-470/6-12820-500/3-14320-560/7-18240 applicable to Officers Junior Management Grade Scale I. They will also be eligible for D.A., H.R.A. & C.C.A. as per rules in force from time to time. At present, initial monthly emoluments of Probationary Officers, including D.A., H.R.A. and C.C.A., are approximately Rs.16,850/- at Metropolitan centres.

How to Apply ?

HOW TO APPLY:
All applications for the post will be registered online . The online applications will be registered between 14th July & 16th August 2008.

Candidates are required to go to any CBS branch of State Bank of India and pay the amount of fees and get receipt from the branch. The candidates are required to apply online through website www.statebankofindia.com No other means / mode of application will be accepted. Application registration on our website will be open from 14.07.2008 to 16.08.2008.GUIDELINES FOR FILLING APPLICATION ARE AS UNDER :

* Candidates should have a valid email id.
* Candidates should have the Deposit Journal No. (receipt of payment of fees ) from CBS branch of State Bank of India before applying online.
* The payment of fees should be made on or before 16.08.2008. This date will be same for the candidates belonging to far–flung areas.
* The candidates should enter his /her name exactly as it appears on the payment receipt.
* Candidate should note down the Registration no. and the Password for future reference.
* Candidate should take a printout of the system generated application form for future reference.
* Candidate should also keep the original payment receipt alongwith the printout.

Apply Online

For Complete Details: visit www.sbi.co.in

Central Recruitment & Promotion Deptt.
Tulsiani Chambers,
1st Floor,(West Wing),
212, Free Press Journal Marg,
Nariman Point, Mumbai-400 021.