Uttar Pradesh Assistant Prosecution Officers (APO) Exam Papers | UPPSC APO GK Solved Paper | UPPCS APO GK Solved Paper

Uttar Pradesh Assistant Prosecution Officers (Pre.) Exam., 2007
(Held on 14-6-2009)
General Knowledge : Solved Paper

1. The most dominant item of agroimports of India is—
(A) Pulses
(B) Oil seeds
(C) Cashew nuts
(D) Edible oils
Ans : (D)

2. Who among the following benefits most from inflation ?
(A) Creditors
(B) Debtors
(C) Savings Bank Account Holders
(D) Government Pensioners
Ans : (B)

3. Mixed economy means a system—
(A) Where agriculture and industry are given equal importance
(B) Where public sector exists along with the Private Sector in national economy
(C) Where globalization is tampered by a heavy dose of swadeshi in national economy
(D) Where the Centre and States are equal partners in economic planning and development
Ans : (B)

4. The Tornadoes are very strong tropical cyclones originating in—
(A) Carribean sea
(B) China sea
(C) Arabian sea
(D) Black sea
Ans : (A)

5. The highest salinity is found in—
(A) Black sea
(B) China sea
(C) Dead sea
(D) Mediterranean sea
Ans : (C)

6. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the Lists—
List-I (Foodgrains)
(a) Barley
(b) Groundnuts
(c) Rice
(d) Soyabean
List-II (Leading Producer)
1. China
2. India
3. Russia
4. U.S.A.
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 2 1 4
(C) 2 3 4 1
(D) 4 3 2 1
Ans : (B)

7. Consider the following statements—
Assertion (R) : India is a monsoon country.
Reason (R) : The high Himalayas impart it climatic distinctiveness. Select the correct answer using the code given below—
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true.
Ans : (A)

8. The most important mineralized rock system of India—
(A) Cuddapa System
(B) Dharwar System
(C) Gondwana System
(D) Vindhyan System
Ans : (C)

9. The oldest mountain system of India is—
(A) Aravallis
(B) Himalayas
(C) Sahyadris
(D) Vindhayas
Ans : (A)

10. The correct descending order of the following states in terms of density of population (2001) is—
(A) Kerala, Bihar, Uttar Pradesh, West Bengal
(B) Bihar, Kerala, West Bengal, Uttar Pradesh
(C) West Bengal, Bihar, Kerala, Uttar Pradesh
(D) Uttar Pradesh, West Bengal, Kerala, Bihar
Ans : (C)

11. Which one of the following countries is most urbanised ?
(A) Bangladesh
(B) Bhutan
(C) India
(D) Pakistan
Ans : (D)

12. The electron was discovered by—
(A) Thomson
(B) Millikan
(C) Rutherford
(D) Faraday
Ans : (A)

13. In human body Vitamin A is stored in—
(A) Liver
(B) Pancreas
(C) Spleen
(D) Stomach
Ans : (A)

14. Which compound of silver is mainly used in photography ?
(A) Silver nitrate
(B) Silver chloride
(C) Silver bromide
(D) Silver iodide
Ans : (A)

15. Diamond and Graphite are an allotrope of—
(A) Carbon
(B) Lead
(C) Zinc
(D) Tin
Ans : (A)

16. Which planet appears red ?
(A) Mercury
(B) Venus
(C) Mars
(D) Saturn
Ans : (C)

17. Mirage is an example of—
(A) Refraction
(B) Total internal reflection
(C) Dispersion
(D) Diffraction
Ans : (B)

18. Which one is related to the diagnosis of heart ?
(A) B C G
(B) E C G
(C) E E G
(D) E M U
Ans : (B)

19. The computer hardware which is made of Silica can store plenty of data. It is called—
(A) Disk
(B) Chip
(C) Magnetic tape
(D) File
Ans : (B)

20. In the 54th National Film Award ceremony held in June 2008 the Best Actor Award was given to—
(A) Amitabh Bachchan
(B) Saumitra Chatterjee
(C) Saif Ali Khan
(D) Hritik Roshan
Ans : (B)

21. In Beijing Olympics Abhinav Bindra won gold medal in—
(A) 10-metres rifle shooting
(B) 50-metres rifle shooting
(C) Skeet shooting
(D) Trap shooting
Ans : (A)

22. The winner of Santosh Trophy, 2008 was—
(A) Karnataka
(B) Punjab
(C) Services
(D) West Bengal
Ans : (B)

23. The 34th G-8 summit was held in July 2008 in—
(A) Okinawa
(B) Paris
(C) Tokyo
(D) Toyako
Ans : (D)

24. Which state is the leading producer of marine fish ?
(A) Kerala
(B) Gujarat
(C) Maharashtra
(D) Tamil Nadu
Ans : (A)

25. In which district of Rajasthan the army staged in March 2008 ‘Operation Brazen Chariots’, its biggest battle exercise to date ?
(A) Barmer
(B) Bikaner
(C) Jaisalmer
(D) Jodhpur
Ans : (C)

26. The two new members of NATO from 2009 will be—
(A) Albania and Croatia
(B) Austria and Greece
(C) Bulgaria and Turkey
(D) Romania and Poland
Ans : (A)

27. Dada Saheb Falke Award-2007 was awarded to—
(A) B. R. Chopra
(B) Mrinal Sen
(C) Shyam Benegal
(D) Tapan Sinha
Ans : (D)

28. The recipient of Bharat Ratna-2008 is—
(A) Bhimsen Joshi
(B) Bismillah Khan
(C) Pt. Ravi Shankar
(D) Amartya Sen
Ans : (A)

29. The country’s first Institute for Stem Cell Science and Regenerative Medicine is going to be set up in—
(A) Hyderabad
(B) Chennai
(C) Bangalore
(D) Ahmedabad
Ans : (C)

30. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the Lists—
List-I (Buddhist Centres of Pilgrimage)
(a) Gaya
(b) Kushinagar
(c) Lumbini
(d) Sarnath
List-II (Events in the Life of Gautam Buddha)
1. Birth
2. Enlightenment
3. First Sermon
4. Nirvana
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 4 1 3
(C) 3 1 4 2
(D) 2 3 1 4
Ans : (B)

31. Which of the following is a rockcut temple ?
(A) Brihadisvara Temple, Tanjavur
(B) Lingaraj Temple, Bhubaneswar
(C) Kandaria Mahadev Temple, Khajuraho
(D) Kailasa Temple, Ellora
Ans : (D)

32. Who among the following were the saints of Varkari sect ?
1. Jnanesvara
2. Namadeva
3. Eknatha
4. Tukaram
Select the correct answer from the code given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (D)

33. The biggest port under the Mughals was—
(A) Masulipattam
(B) Surat
(C) Dacca
(D) Hugli
Ans : (B)

34. Jantar Mantar, an astronomical observatory was constructed in Delhi by—
(A) Akbar
(B) Shah Jahan
(C) Surajmal of Bharatpur
(D) Jaisingh II of Jaipur
Ans : (D)

35. Arrange the visits of the following foreign travellers in India in chronological order—
1. Ibn Batuta
2. Marcopolo
3. Vasco-de-Gama
4. William Hawkins
Select your answer using the code given below—
Codes :
(A) 1, 2, 4, 3
(B) 2, 1, 3, 4
(C) 3, 4, 2, 1
(D) 4, 3, 1, 2
Ans : (B)

36. The Queen’s Proclamation for better government of India was announced in 1858 by Lord Canning at a darbar held at—
(A) Allahabad
(B) Calcutta
(C) Delhi
(D) Lucknow
Ans : (A)

37. Which of the following leaders took active part in British Parliamentary debates against ‘economic drain’ of India’s wealth ?
(A) Pherozeshah Mehta
(B) R. C. Dutta
(C) Dadabhai Naoroji
(D) Shyamji Krishna Verma
Ans : (C)

38. ‘Vande Mataram’ became the theme song of India’s struggle for independence during—
(A) Swadeshi Movement
(B) Champaran Movement
(C) Non-Cooperation Movement
(D) Civil Disobedience Movement
Ans : (A)

39. Madam Blavatsky was associated with—
(A) Prarthana Samaj
(B) Arya Samaj
(C) Theosophical Society
(D) Servants of India Society
Ans : (C)

40. Sarada Act was passed for—
(A) Intercaste marriage
(B) Widow marriage
(C) Prevention of child marriage
(D) Prevention of female infanticide
Ans : (C)

41. Who edited the Maratha and Kesari Newspapers ?
(A) Gopal Krishna Gokhale
(B) Atmaram Pandurang
(C) Lok Manya Tilak
(D) Mahadev Govind Ranade
Ans : (C)

42. Consider the following events connected with the Indian National Movement—
1. Start of Home Rule Movement
2. Champaran Satyagraha
3. Jallianwala Bagh Massacre
4. Amritsar Session of Indian National Congress
Select their correct chronological order using the codes given below—
Codes :
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 2, 3, 4, 1
(C) 4, 3, 2, 1
(D) 3, 2, 1, 4
Ans : (A)

43. Given below is a list of places. Name the places where parallel governments were established during Quit India Movement.
Select the correct answer using the code given below the list—
1. Ballia
2. Meerut
3. Satara
4. Telangana
Codes :
(A) 1, 2, 3
(B) 1, 3, 4
(C) 2, 3, 4
(D) 1, 3
Ans : (D)

44. On whose recommendation was constituent assembly formed ?
(A) Government of India Act 1935
(B) Cripps’ Mission
(C) Cabinet Mission Plan
(D) Mountbatten Plan
Ans : (C)

45. The boundary between India and Pakistan was demarcated by—
(A) Durand Line
(B) McMohan Line
(C) Maginot Line
(D) Radcliffe Line
Ans : (D)

46. The time gap between two successive sessions of Parliament is not be exceed—
(A) Four months
(B) Six months
(C) One year
(D) What is specified by the President
Ans : (B)

47. Who among the following can participate in the meeting of Parliament without being its member ?
(A) Comptroller and Auditor General of India
(B) Chief Election Commissioner
(C) Attorney General of India
(D) Chief Justice of India
Ans : (C)

48. Who is the ex-officio Chairman of the Planning Commission ?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Finance Minister
(D) Home Minister
Ans : (B)

49. The Comptroller and Auditor General of India is appointed by—
(A) President
(B) Speaker of the Lok Sabha
(C) Chairman of the Planning Commission
(D) Finance Minister
Ans : (A)

50. The largest component of India’s foreign exchange resources is—
(A) Savings out of export earnings
(B) Deposits of NRI
(C) Grants given by IMF and World Bank
(D) Portfolio investment in stock market
Ans : (A)

If you have questions, please ask below

6 thoughts on “Uttar Pradesh Assistant Prosecution Officers (APO) Exam Papers | UPPSC APO GK Solved Paper | UPPCS APO GK Solved Paper

Leave a Reply