Himachal Pradesh Public Service Commission (HPPSC) SET Exam Scheme
SCHEME OF TEST:
The test will consist of three papers. All the three papers will be held on one day in two separate sessions as under:
|First||I||100||75 Minutes (10 AM to 11-15 AM).|
|First||II||100||75 Minutes (11-30 AM to 12-45 PM).|
|Second||III||200|| 150 Minutes(2-30PM to 5-00PM)|
shall be of general nature, intended to assess the teaching/ research aptitude of the candidates. It will primarily be designed to test reasoning ability, comprehension, divergent thinking and general awareness of the candidate. Sixty (60) multiple choice questions of two marks each will be given, out of which the candidate would be required to answer any fifty (50). In the event of the candidate attempting more than fifty questions, the first fifty questions attempted by the candidate would be evaluated.
shall consist of short questions based on the subject selected by the candidate. Each of these papers will consist of a Test Booklet containing 50 compulsory objective type questions of two marks each. The candidates will have to mark the response for each question of Paper I and Paper-II on the OMR answer sheet provided along with the Test Booklet.
Will consist of only descriptive question from the subject selected by the candidate. The candidate will be required to attempt question in the space provided in the Test Booklet. The structure of Paper-III is as under:-
Section-I: Essay writing- two questions with internal choice on general themes and contemporary, theoretical or of disciplinary relevance may be given. The candidate is expected to write up to 500 words for each questions of 20 marks (2 Q X 20 M = 40 Marks). In case the questions are based on electives, the choices should have questions from each electives ; otherwise all choices should be of general nature, common to all candidates. In case of science subject like computer science and application, environmental sciences, electronic science etc., two questions carrying 20 marks each may be given in place of essay type questions. The questions in this section should be numbered as 1 and 2.
Section-II: Three extended answer based questions to test the analytical ability of the candidate are to be asked on the major specialization / electives. Questions will be asked on all major specializations / electives and the candidates may be asked to choose one specialization / electives and answer the three questions. There is to be no internal choice. Each question will be answered in up to 300 words and shall carry 15 marks each (3 Q X 15 M = 45 Marks). Where there is no specialization/elective, three questions may be set across the syllabus. The question in this section should be numbered from 3 to 5.
Section-III: Nine questions may be asked across the syllabus. The questions will be definitional or seeking particular information and are to be answered in up to 50 words each. For science subjects as mentioned in section-I, short numerical / computational problems may be considered. Each question will carry 10 marks (9 Q X 10 M = 90 Marks). There should be no internal choice. The questions in this section should be numbered from 6 to 14.
Section-IV: It requires the candidates to answer question from a given text of around 200 – 300 words taken from the works of known thinker / author. Five carefully considered specific questions are to be asked on the given text, requiring an answer in up to 30 words each. This section carries 5 questions of 5 marks each ( 5 Q X 5 M = 25 Marks). In the case of science subjects, a theoretical / numerical problem may be set. These questions are meant to test critical thinking, ability to comprehend and apply knowledge one possesses. Questions in this section should be numbered as 15 to 19.