Banking exam-general Questions

1. Which Bank has formed farmer’s clubs for approaching farmers more easily?
a) Andhra Bank b) ICICI Bank
c) HDFC Bank d) PNB
e) SBI

2. According to 2001 Census, Sex Ra-tio in India is …………
a) 861 b) 933 c) 978 d) 1058
e) None of these.

3. Which is the apex bank for rural credit?
a) NHB b) IDBI

4. Council for Advancement of Peo-ple’s Action and Rural Technology (CAPART) is the major promoter of rural development in India and is functioning under the aegis of the …
a) Ministry of Agriculture
b) Ministry of Finance
c) Ministry of Rural Development
d) Ministry of Urban Development
e) Ministry of science & Technology

5. What is the present base year for estimation of National Income?
a) 1993-94 b) 1999-2000
c) 2000-01 d) 2001-02
e) 2003-04

6. Which is the largest Wheat producing state ?
a) West Bengal b) Uttar Pradesh
c) Maharashtra d) Assam
e) Kerala

7. What is the Agriculture growth rate target for 11th plan period (2007-12)?
a) 4 % b) 5 % c) 6 % d) 7 % e) 8 %

8. New Agriculture Policy has been described as ………..
a) Green Revolution
b) White Revolution
c) Blue Revolution
d) Yellow Revolution
e) Rainbow Revolution

9. Who gave a call for ” Evergreen Revolution” for doubling the present food grains production level?
a) Dr.Manmohan Singh
b) A.P.J.Abdul Kalam
c) Dr.M.S.Swaminathan
d) Dr.Norman Borlaug
e) P.Chidambaram.

10. Which country stands first in the world in milk production?
a) China b) India
c) USA d) Brazil
e) Russia

11. Who has been working for the improvement of the lives of Madia Gonds tribe in eastern Maharashtra?
a) Tapan Sinha
b) Prakash Amte
c) K.K.Birla
d) Soumitra Chatterjee
e) Naresh Goyal.

12. Who became the highest Gold med-al winner in an Olympic Games?
a) Katerina Emmons
b) Michael Phelps
c) Usain Bolt
d) Abhinav Bindra
e) None of these

13. Who is the president of Trinamool Congress Party?
a) Gopal Krishna Gandhi
b) Buddhadev Bhattacharjee
c) Jyoti Basu
d) Ms.Mamata Banerjee
e) Prakash Karat

14. With which country India signed a historic agreement on September 5, 2008, for cooperation in the hydrocarbon sector?
a) Brazil b) Argentina
c) Colombia d) Chile
e) China

15. Which river is known as the “Sor-row of Bihar”?
a) Ganga b) Kosi
c) Damodar d) Hugli
e) Godavari

16. India became successful in concluding negotiations on a Free Trade Agreement (FTA) with ……………. in Singapore on August 28, 2008?
e) EU

17. Which country signed a peace deal to end a five-day war with Georgia on August 16, 2008?
a) USA b) France
c) China d) UK
e) Russia

18. Who was chosen as Vice Presiden-tial running mate by the US Demo-cratic Party Presidential candidate Barack Obama?
a) Ms. Sarah Palin
b) John McCain
c) Joseph Biden
d) Ms.Condoleezza Rice
e) Ms.Hillary Clinton.

19. Fernando Lugo is the new president of …………
a) France b) Russia
c) Paraguay d) Brazil
e) Mexico

20. The Naina Devi temple is in …….
a) Gujarat
b) Tamil Nadu
c) Rajasthan
d) Himachal Pradesh
e) J&K

21. Which country supersedes the USA in Internet use?
a) Russia b) China
c) India d) UK
e) Japan

22. What is the name of the country’s first research station in Arctic?
a) Dakshin Gangotri
b) Maitri c) Himadri
d) Indira e) None of these

23. Which country’s Department for International Development (DFID) announced an aid of Rs. 1,200 crore for the second phase of the Govern-ment’s universal elementary education scheme, Sarva Shiksha Abhiyan (SSA)?
a) USA b) Japan
c) China d) Canada
e) UK

24. The Big Bang recreation experiment was started at ……… on September 10, 2008?
e) None of these

25. Who is the author of the Harry Potter books?
a) V.S. Naipaul b) J.K.Rowling
c) Sidney Sheldon
d) Doris Lessing
e) Dominique Lapierre.

26. The 17th International AIDS conference was held from August 3-8 2008 in ………….
a) Bangkok b) London
c) Colombo d) Mexico city
e) Kampala

27. Who won the 2008 US Open Mixed doubles title?
a) Roger Federer
b) Serena Williams
c) Leander Paes & Cara Black
d) Mike Bryan & Bob Bryan
e) Cara Black & Liezel Huber

28. Who won the men’s 10 m air rifle shooting competition at Olympics 2008 to become the first ever individual to win an Olympic Gold for India?
a) Sushil Kumar
b) Vijender kumar Singh
c) Abhinav Bindra
d) Saina Nehwal
e) None of these

29. Name the only Indian Bank mentioned in 2008 Fortune list of 500 companies?
a) ICICI Bank b) SBI
c) Andhra Bank d) HDFC Bank
e) None of these

30. What is the exports target as per foreign trade policy 2008-09?
a) $ 155 billion b) $ 200 billion
c) $ 250 billion d) $ 300 billion
e) None of these

31. Who is the 22nd governor of the RBI?
a) Dr.C.Rangarajan
b) Bimal Jalan
c) Y.V.Reddy
d) D.Subba Rao
e) None of these

32. Who is the new president of the Pakistan?
a) Pervez Musharaff
b) Asif Ali Zardari
c) Nawaz Sharif
d) Yousaf Raza Gillani
e) None of these

33. Who is the chairman of the special ad hoc committee of seven members to determine the facts of the cash-for-vote scandal that shook parliament on July 22nd 2008?
a) Pranab Mukerjee
b) Dr.Manmohan Singh
c) Kishore Chandra Deo
d) Sharad Pawar
e) A.K. Antony

34. Who is the Chairman of the Commi-ssion for Agricultural Costs and Prices (CACP)?
a) C.B. Bhave
b) Prof.C.N.R.Rao
c) Prof.Mahendra Dev
d) Ashwini Kumar
e) Sam Pitroda

35. Who is the new Chairman of Economic Advisory Council (EAC) to the Prime Minister?
a) Dr.C. Rangarajan
b) Dr. Suresh Tendulkar
c) D. Subba Rao
d) S.S. Menon
e) Raghu G. Rajan

36. Which of the following is included in UNESCO’s World Heritage List 2008?
a) Red Fort
b) Taj Mahal
c) Kalka-Shimla Railway
d) Qutub Minar
e) Konark Sun Temple

37. Who is winner of the Dadasaheb Phalke Award for 2006?
a) Dev Anand
b) Mrinal Sen
c) Adoor Gopalakrishnan
d) Shyam Benegal
e) Tapan Sinha

38. Who was re-elected as chairman of the Nobel Prize winning IPCC for a second six-year term?
a) R.K.Pachauri b) C.Rangarajan
c) Ashwini Kumar
d) Sarthak Behuria
e) R.S.Sharma.

39. Which country won EURO -2008 Football Champianship?
a) Germany b) Spain
c) Austria d) France
e) UK

40. Who was re-elected as PM of Malaysia for 2nd time?
a) Prachanda
b) Abdullah Ahmad Badawi
c) Hamid Karzai
d) Mahmoud Ahmadinejad
e) Yousuf Raza Gillani.

41. What is the India’s position in UNDP HDI report 2007?
a) 126 b) 127 c) 128
d) 129 e) 130

42. The International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) Project works on the principle of ….
a) Nuclear Fusion
b) Nuclear Fission
c) Both (a) & (b)
d) Uranium Fission
e) None of these

43. Byte is equal to …….
a) 4 bits b) 5 bits c) 6 bits
d) 7 bits e) 8 bits

44. Which of the following is not correct?
a) DOS stands for Disk Operating System.
b) GPS stands for Global Positioning System.
c) ASCII stands for American Standard Code for Information Interchange.
d) KPO stands for Knowledge Process Outsourcing.
e) CDMA stands for Conditional Division Multiple Access.

45. Centre for Development of Advan-ced Computing (C-DAC) is based at …………
a) Hyderabad b) New Delhi
c) Pune d) Kolkata
e) Indore

46. Megabyte is equal to……
a) 100 bytes b) 1000 bytes
c) 10000 bytes d) one lakh bytes
e) million bytes

47. Which of the following statements is not correct?
a) EKA is name of the super computer designed and made by Tata

group company ” Computational Research Laboratory”.
b) SWAN stands for State Wide Area Network.
c) Nibble is equal to 4 bits or half a byte.
d) Kbps stands for Kilo bytes per second.
e) PARAM super computer developed by IBM

48. The latest Operating System (OS) from Microsoft is….
a) Road Runner
b) Windows Vista
c) Windows XP
d) DOS
e) None of these.

49. iPhone was made by…….
a) IBM b) Nokia c) LG d) Sony e) None of these

50. Steve Ballmer is the CEO of ………
a) Microsoft b) Apple Inc
c) Dell computers
d) IBM e) TCS

1) e 2) b 3) c 4) c 5) b 6) b 7) a 8) e 9) c 10) b
11) b 12) b 13) d 14) c 15) b 16) b 17) e 18) c 19) c 20) d
21) b 22) c 23) e 24) d 25) b

26) d 27) c 28) c 29) b 30) b
31) d 32) b 33) c 34) c 35) b 36) c 37) e 38) a 39) b 40) b
41) c 42) a 43) e 44) e 45) c 46) e 47) e 48) b 49) e 50) a

If you have questions, please ask below



    Kindly send me model question paper for State Bank Exam

  2. Revathy says:

    Kindly send me the model question paper for RBI exam

  3. ravi says:

    i need all the papers to be downloaded which im unableto do so…kindly mailme all the papers for bank exams( general awareness, numeric and logic ability ,computer knowledge and sample papers) thx in advance

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>