APTITUDE-Problems on Partnership

Important Facts:

Partnership:When two or more than two persons run a business jointly, they are called partners and the deal is known as partnership.

Ratio of Division of Gains:

1.When the investments of all the partners are do the same time, the
gain or loss is distributed among the partners in the ratio of their
Suppose A and B invest Rs x and Rs y respectively for a year in a
business, then at the end of the year:
(A’s share of profit):(B’s share of profit)=x:y

2.When investments are for different time periods, then equivalent
capitals are calculated for a unit of time by taking (capital*number
of units of time). Now gain or loss is divided in the ratio of these

Suppose A invests Rs x for p months and B invests Rs y for q months,
then (A’s share of profit):(B’s share of profit)=xp:yq

3.Working and sleeping partners:A partner who manages the business is
known as working partner and the one who simply invests the money is
a sleeping partner.


1.When investments of A and B are Rs x and Rs y for a year in a
business ,then at the end of the year
(A’s share of profit):(B’s share of profit)=x:y

2.When A invests Rs x for p months and B invests Rs y for q months,
then A’s share profit:B’s share of profit=xp:yq

Short cuts:

1.In case of 3 A,B,C investments then individual share is to be found
then A=16000 , B=32,000 , C=40,000

Sol: A:B:C=16:32:40
then individual share can be easily known.

2.If business mans A contributes for 5 months and B contributes for 9 months then share of B in the total profit of Rs 26,8000 ,A = Rs 15000,B =Rs 12000

Sol: 15000*5 : 12000*9
25 : 36
for 36 parts=268000*(36/61)
=Rs 158.16

Difficult problems:

1.P and Q started a business investing Rs 85,000 and Rs 15,000
respectively. In what ratio the profit earned after 2 years be divided
between P and Q respectively?

Sol: 85,000*2 : 15,000*2
17*2 : 3*2=34:6

2.A,B and C started a business by investing Rs 1,20,000, Rs 1,35,000 and Rs 1,50,000.Find the share of each ,out of an annual profit of Rs 56,700?

Sol: Ratio of shares of A,B and C=Ratio of their investments
A’s share=Rs 56,700*(8/27)=Rs 16,800
B’s share =Rs 56,700*(9/27)=Rs 18,900
C’s share =Rs 56,700*(10/27)=Rs 21,000

3.3 milkman A,B,C rented a pasture A grazed his 45 cows for 12 days B grazed his 36 cows for 15 days and c 60 cows for 10 days.If b’s
share of rent was Rs 540 What is the total rent?

Sol: 45*12:36*15:60*10
9 parts is equal to Rs 540
then one part is equal to Rs 60
total rent=60*28=Rs 1680

4.Ramu and Krishna entered into a partnership with Rs 50,000 and Rs 60,000, after 4 months Ramu invested Rs 25,000 more while Krishna withdraw Rs 20,000 . Find the share of Ramu in the annual profit of Rs 289,000.

Sol: Ramu : Krishna=50,000*4+75,000*8:60,000*4+40,000*8
Ramu’s annual profit=289000*(10/17)=Rs 170,000

5.A,B,C enter into partnership .A invests 3 times as much as B invests and B invests two third of what C invests. At the end of the year ,the profit earned is Rs 6600. what is the share of B?

Sol: let C’s capital =Rs x
B’s capital=Rs (2/3)*x
A’s capital =3*(2/3)*x=Rs 2x
ratio of their capitals=2x:(2/3)*x:x
B’s share =Rs 6600(2/11)=Rs 1200

6.A,B and C enter into a partnership by investing in the ratio of 3:2:4.After one year ,B invests another Rs 2,70,000 and C,at the end of 2 years, also invests Rs 2,70,000.At the end of 3 years ,profit are shared
in the ratio of 3:4:5.Find the initial investment of each?

Sol: Initial investments of A,B,c be Rs 3x, Rs 2x, Rs 4x then for 3 years
x=Rs 90000
A’s initial investment=3x=3*90,000=Rs 2,70,000
B’s initial investment=2x=2*90,000=Rs 1,80,000
C’s initial investment=4x=4*90,000=Rs 3,60,000

If you have questions, please ask below

One Comment

  1. anil says:

    suresh and panesar are partners in the sharing ration of 5:3. Guru is admitted as new partner and pays Rs.40000 as capital and for amount of goodwill valued at Rs.60000. His share of profit will be 1/5 which he takes as 1/10 from each of the exiting partners. How much does Suresh Get. How much panesar get and what will be new sharing ratio

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>