Current Affairs October 2011

Q1. who was the leader of African national congress(ANC)?
ans: Nelson Mandela.

Q2.which country was first to give women right to vote and in which year?
ans: Newzealand.

Q3.which was the trade union of Poland?
ans:Solidarity

Q4. who was the chairman of drafting committe?
ans: Dr. B.R ambedkar

Q5. which city is called as city of skyscapers?
ans:Newzealand.

Q6.who was the first and last vice‐prime minister of India?
ans: Sardar vallabh bhai patel.

Q7. who was the first and last women mughal ruler of mughal empire?
ans: Razia sultan.

Q8.who discovered dynamite?
ans: sir alfred nobel.

Q9. who was the first person to get noble prize in Physics?
ans: c.v raman.

Q10. where is silicon valley?
ans‐Northern california in US.

Q11. which is the deepest trench?
ans: marina trench.

Q12.who was against the struggle of Aparthied?
ans: nelson mandela.

Q13. biggest waterfall of the world?
ans: Angels.

Q14. who was behind jalliawala bagh?
ans: Gernal dyer.

Q15. where will be next common wealth games (cwg) will take place?
ans: Gasago(poland)

Q16. Who has been named heir to the Saudi throne?
ans: Nayef bin Abdel-Aziz Al Saud

Q17. Name the 5 Arab activists who won European freedom prize, ‘Sakharov’.
ans: Mohammed Bouazizi of Tunisia, Egyptian militant Asmaa Mahfouz, Libyan dissident Ahmed al-Zubair
Ahmed al-Sanusi, Syrian lawyer Razan Zeitouneh and Syrian cartoonist Ali Farza

Q18. Name the social gaming company which is planning to file IPO in November 2011.
ans:Zynga

Q19. Name the person who won Rs.5 crore prize money on television show Kaun Banega Crorepati.
ans:Sushil Kumar, computer operator from Bihar

Q20.Name the theater which reopened after a massive reconstruction after 6 years and becomes the most expensive renovation project ever.
ans:Bolshoi Theatre

Q21.Expand NOFN which was recently approved to provide broadband connectivity to Panchayats.
ans:National Optical Fibre Network

Q22. Name the book released on Abhinav Bindra post Olympic success.
ans:A shot at history

Q23. Who won the ATP doubles title ‘Stockholm Open’?
ans:Rohan Bopanna and Aisam-ul-haq-Qureshi

Q24. What is the new game console by Nintendo called which will be launched in 2011?
ans:Wii U

Q25. Which is the new Latitude tablet launched by dell for businesses?
ans:Latitude ST

Q26. Inaugural flight Boeing 787 landed in Hong Kong recently. What is its specialty?
ans:It is built of lightweight materials that promise to improve fuel efficiency

Q27. Which spot has Darjeeling tea occupied amidst getting European Union’s protected tag?
ans:Seventh non-EU product

Q28. Which women tennis player is set to finish No.1 on the WTA Championships rankings?
ans:Caroline Wozniacki

Q29. Who is all set to take over as president of the centre for American Progress, a major Washington-based think-tank?
ans:Neera Tanden

Q30. Name the first female chief executive appointed by IBM effective 1st January 2012.
ans:Virginia Rometty

Q31. Which country is set to replace textbooks with e-books in order to make reading exciting, fun and appealing to students?
ans:Kuwait

Q32. Name the Myanmar human-rights activist and Noble Peace laureate to be honoured by the University of Michigan.
ans:Aung San Suu Kyi

Q33. Chandigarh’s which top award is Indian women’s hockey captain Saba Anjum is set to receive?
ans:Gundadhur sports award

Q34. Name Nokia’s first windows phone launched recently.
ans:Lumia 800

If you have questions, please ask below

One Comment


  1. Sridhar says:

    Useful wesite babay….

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>