RBI General Awareness For All Competitive Exams

The Number of Regional Offices of RBI
1) The central banking institution of India?
a) State Bank of India
b) Ministry of Finance
c) Reserve Bank of India
d) Finance Commission of India
e) None of these

2) The Reserve Bank of India (RBI) was established on?
a) 1April 1935 b) 1 January 1949
c) 1 July 1955 d) 12 July 1982
e) 2 April 1990

3) The Reserve Bank of India (RBI) was nationalized on?
a) 1 January 1949 b) 1 July 1955
c) 19 July 1969 d) 15April 1980
e) None of these

4) Which of the following acts govern the RBI functions?
a) RBI Act,1934
b) Banking Regulation Act, 1949
c) Companies Act, 1956
d) Foreign Exchange Regulation Act, 1973
e) Foreign Exchange Manage- ment Act, 1999

5) Which of the following formulates, implements and monitors the monetary policy?
a) Ministry of Finance b) RBI
c) SBI d) ICICI Bank
e) None of these

6) Headquarters of Reserve Bank of India is in?
a) New Delhi b) Mumbai
c) Kolkata d) Chennai
e) Hyderabad

7) The first Governor of the Reserve Bank of India from 1 April 1935 to 30 June 19377
a) Sir Osborne Smith
b) Sir James Taylor
c) C. D. Deshmukh
d) Sir Benegal Rama Rao
e) K. G. Ambegaonkar

8) 22nd and Current Governor of Reserve Bank of India?
a) Manmohan Singh
b) C.Rangarajan c) Bimal Jalan
d) YVReddy e) D.Subbarao

9) Which of the following rates is not decided by RBI?
a) Bank Rate b) Repo Rate
c) Reverse Repo Rate
d) Prime Lending Rate
e) Cash Reserve Ratio

10) The Reserve Bank of India was set up on the recommendations of the?
a) Narasimham Committee
b) Hilton-Young Commission
c) Mahalanobis Committee
d) Fazal Ali Commission
e) None of these

ll) The stance of RBI monetary policy is?
a) inflation control with adequate liquidity for growth
b) improving credit quality of the Banks
c) strengthening credit delivery mechanism
d) supporting investment dema-
nd in the economy
e) Any of the above.

12) The National Housing Bank (NI-IB) is wholly owned by?
a) SBI b) RBI
e) None of these

13) The Reserve Bank of India had divested its stake in S tate Bank of India to?
a) IDBI Bank b) LIC
c) ICICI Bank
d) Government of India e) None

I4) At Present the RBI holds one per cent of shareholding in?
a) State Bank of India
b) National Housing Bank
c) State Bank of Hyderabad
d) National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
e) None of these

I5) The current deputy governors i.n RBI?
a) D.Subbarao, U.K.Sinha,
J.S.Sarma and J.Harinarayan
b) Shyamala Gopi.nath, K.C.Ch- akrabarty, Subir Gokarn and Anand Sinha
c) Pratip chaudhuri, Chanda Kochhar, K.R.Kamath and Aditya Puri
d) Sushma Nath, Nirupama Rao,
S.S.Menon and C.Rangaraj an
e) S.H.Kapadia, G .E.Vahanvati, Vinod Rai and D.P.Agrawal

I6) Which of the following pairings is wrong? (Country & Central Bank)
a) China : People’s Bank of China
b) Pakistan : State Bank of Pakistan
c) USA : Bank of America
d) Japan : Bank of Japan
e) Australia : Reserve Bank of Australia

17) Which of the following pairings is wrong?
(As per current rates)
a) Cash Reserve Ratio: 6%
b) Statutory Liquidity Ratio: 25%
c) Bank Rate : 6%
d) Repo Rate : 7.25%
e) Reverse Repo Rate : 6.25%

18) Which of the following international or ganizations serve as a bank for central Banks?
a) World Bank
b) International Monetary Fund (IMF)
c) Bank for International
d) Federal Reserve
e) None of these.

19) Who has the sole right to issue paper currency in India?
a) Finance Commission
b) Planning Commission
c) Reserve Bank of India
d) Ministry of Finance
e) None of these.

20) Which among the following is Oldest in Age?
a) Small Industries Development Bank of I.ndia ( SIDBI)
b) National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
c) Industrial Development Bank
of India (IDBI)
d) State Bank of India (SBI)
e) Reserve Bank of India (RBI)

21) Which of the following recomm- ended by RBI as a part of anti money laundering measures?
a) Basel Norms b) KYC Norms
c) Monteray policy
d) Fiscal policy
e) Foreign Trade policy

22) The RBI is not expected to perform the function of?
a) The banker to the government
b) Accepting deposit from Commercial Banks
c) Accepting deposits from general public
d) Issuer of currency
e) None of these.

23) The amount of funds that the banks have to keep with RBI is known as?
a) Statutory Liquidity Ratio (SLR)
b) CapitalAdequacy Ratio(CAR)
c) Prime Lending Rate(PLR)
d) Benchmark Prime Lending
Rate (BPLR
e) Cash Reserve Ratio (CRR)

24) The amount a commercial bank needs to maintain in the form of cash, or gold or govt. approved securities (Bonds) before provid- ing credit to its customers, is known as?
a) CAR b) SLR
c) CRR d) Repo Rate
e) Reverse Repo Rate

25) Which of the following is the rate of interest which a central bank charges on the loans and advances?
provided to commercial banks?
a) Bank Rate b) CRR
c) SLR d) Reverse Repo Rate
e) None of these

26) The rate at which the RBI lends shot-term money to the banks?
a) PLR b) CRR
c) Repo Rate
d) Reverse Repo Rate e) None

27) The rate at which banks park their short-term excess liquidity with the RBI is known as?
a) Reverse Repo Rate
b) Bank Rate c) Repo Rate
d) PLR e) None of these

28) Open market operations, one of the measures taken by RBI in order to control credit expansion in the economy means?
a) Sale or purchase of Govt. securities
b) Issuance of different types of bonds
c) Auction of gold
d) To make available direct
finance to borrowers
e) None of these

29) The number of regional otlices of RBI?
a) 20 b) 21 c) 22
d) 23 e) None of these

30) RBI generally reviews the
Monetary policy for every?
a) Three months b) Six months
c) Nine months d) Ten months
e) None of these

1)c 2)a 3)a 4)a 5)b 6)b 7)a 8)d 9)d l0)b 11) e 12) b 13) d 14) d 15) b 16) c 17) b 18) c 19) c 20) e 21) b 22) c 23) e 24) b 25) a 26) c 27) a 28) a 29) c 30) a

Click Here For More General Awareness For Competitive Exams

If you have questions, please ask below

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>