GATE 2011 Mechanical Engineering (ME) Solved Paper

1. A streamline and an equipotential line in a flow field
(A) Are parallel to each other (B) Are perpendicular to each other
(C) Intersect at an acute angle (D) Are identical
Answer: – (B)

2. If a mass of moist air in an airtight vessel is heated to a higher temperature, then
(A) Specific humidity of the air increases
(B) Specific humidity of the air decreases
(C) Relative humidity of the air increases
(D) Relative humidity of the air decreases
Answer: – (D)

3. In a condenser of a power plant, the steam condenses at a temperature of 60o C . The cooling water enters at 30o C and leaves at 45oC . The logarithmic mean temperature difference (LMTD) of the condenser is
(A) 16.2o C (B)21.6o C (C) 30 oC (D)37.5o C
Answer: – (B)

4. The maximum possible draft in cold rolling of sheet increases with the
(A) Increase in coefficient of friction (B) Decrease in coefficient of friction
(C) Decrease in roll radius (D) Increase in roll velocity
Answer: – (A)

5. The operation in which oil is permeated into the pores of a powder metallurgy product is known as
(A) Mixing (B) Sintering (C) Impregnation (D) Infiltration
Answer: – (C)

6. Heat and work are
(A) Intensive properties (B) Extensive properties
(C) Point functions (D) Path functions
Answer: – (D)

7. A column has a rectangular cross-section of 10mm x 20mm and a length of 1m. The slenderness ratio of the column is close to
(A) 200 (B) 346 (C) 477 (D) 1000
Answer: – (B)

8. Green sand mould indicates that
(A) Polymeric mould has been cured (B) Mould has been totally dried
(C) Mould is green in colour (D) Mould contains moisture
Answer: – (D)

9. Eigen values of a real symmetric matrix are always
(A) Positive (B) Negative (C) Real (D) Complex
Answer: – (C)

10. Cars arrive at a service station according to Poisson’s distribution with a mean rate of 5 per hour. The service time per car is exponential with a mean of 10minutes. At steady state, the average waiting time in the queue is
(A) 10 minutes (B) 20 minutes (C) 25 minutes (D) 50 minutes
Answer: – (D)

Click Here To Download GATE 2011 Mechanical Engineering (ME) Solved Paper

If you have questions, please ask below

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>