GMAT Verbal Section : GMAT Sample Sentence Correction Questions

1. To ensure consistently high quality in its merchandise, the chain of retail stores became involved in every aspect of their suppliers’ operations, dictating not only the number of stitches and the width of the hem in every garment as well as the profit margins of those suppliers.
1. their suppliers’ operations, dictating not only the number of stitches and the width of the hem in every garment as well as
2. its suppliers’ operations, dictating not only the number of stitches and the width of the hem in every garment as well as
3. their suppliers’ operations, dictating not only the number of stitches and the width of the hem in every garment but also
4. its suppliers’ operations, dictating not only the number of stitches and the width of the hem in every garment but also
5. their suppliers’ operations, dictating the number of stitches, the width of the hem in every garment, and

Answer : D
2. The medieval scholar made almost no attempt to investigate the anatomy of plants, their mechanisms of growth, nor the ways where each was related to the other .
1. nor the ways where each was related to the other
2. nor how each was related to some other
3. or the way where one is related to the next
4. or the ways in which they are related to one another
5. or the ways that each related to some other

Answer : D
3. Originally published in 1950, Some Tame Gazelle was Barbara Pym’s first novel, but it does not read like an apprentice work .
1. does not read like an apprentice work
2. seems not to read as an apprentice work
3. does not seem to read as an apprentice work would
4. does not read like an apprentice work does
5. reads unlike an apprentice work

Answer : A

4. By installing special electric pumps, farmers’ houses could be heated by the warmth from cows’ milk, according to one agricultural engineer .
1. farmers’ houses could be heated by the warmth from cows’ milk, according to one agricultural engineer.
2. the warmth from cows’ milk could be used by farmers to heat their houses, according to one agricultural engineer
3. one agricultural engineer reports that farmers could use the warmth from cows’ milk to heat their houses
4. farmers, according to one agricultural engineer, could use the warmth from cows’ milk to heat their houses
5. one agricultural engineer reports that farmers’ houses could be heated by the warmth from cows’ milk

Answer : D

5. In the traditional Japanese household, most clothing could be packed flatly, and so it was not necessary to have elaborate closet facilities .
1. flatly, and so it was not necessary to have elaborate closet facilities
2. flat, and so elaborate closet facilities were unnecessary
3. flatly, and so there was no necessity for elaborate closet facilities
4. flat, there being no necessity for elaborate closet facilities
5. flatly, as no elaborate closet facilities were necessary

Answer : B

1. The unskilled workers at the Allenby plant realized that their hourly rate of $4.11 to $4.75 was better than many nearby factory wages .
1. many nearby factory wages
2. many wages in nearby factories
3. what are offered by many nearby factories
4. it is in many nearby factories
5. that offered by many nearby factories

Answer : E
2. Since 1970 the number of Blacks elected to state and federal offices in the United States has multiplied nearly four times .
1. has multiplied nearly four times
2. has almost quadrupled
3. has almost multiplied by four
4. is almost four times as great
5. is nearly fourfold what it was

Answer : B

3. India is country with at least fifty major regional languages, of whom fourteen have official recognition .
1. of whom fourteen have official recognition
2. fourteen that have official recognition
3. fourteen of which are officially recognized
4. fourteen that are officially recognized
5. among whom fourteen have official recognition

Answer : C

4. Wind resistance created by opening windows while driving results in a fuel penalty as great or greater than is incurred by using air conditioning .
1. as great or greater than is incurred by using air conditioning
2. that is as great or greater than is incurred using air conditioning
3. as great as or greater than that of using air conditioning
4. at least as great as air conditioning’s
5. at least as great as that incurred by using air conditioning

Answer : E

5. At the time of the Mexican agrarian revolution, the most radical faction, that of Zapata and his followers, proposed a return to communal ownership of land, to what had been a pre-Columbian form of ownership respected by the Spaniards .
1. land, to what had been a pre-Columbian form of ownership respected by the Spaniards
2. land, a form of ownership of the pre-Columbians and respected by the Spaniards
3. land, respected by the Spaniards and a pre-Columbian form of ownership
4. land in which a pre-Columbian form of ownership was respected by the Spaniards
5. land that had been a pre-Columbian form of ownership respected by the Spaniards

Answer : A

* Even though Bela Bartok’s music has proved less popular than Igor Stravinsky’s and less influential than Arnold Schonberg’s, it is no less important.
1. Stravinsky’s and less influential than Arnold Schonberg’s, it
2. Stravinsky’s and less influential than Arnold Schonberg’s, he
3. Stravinsky’s is and less influential than Arnold Schonberg’s is, it
4. Stravinsky and not as influential as Arnold Schonberg, he
5. Stravinsky and not as influential as Arnold Schonberg, it

Answer : A
* According to United States Air Force officials, a cannon shooting dead chickens at airplanes has proved helpful to demonstrate what kind of damage can result when jets fly into a flock of large birds.
1. shooting dead chickens at airplanes has proved helpful to demonstrate
2. shooting dead chickens at airplanes has proved itself helpful as a demonstration of
3. shooting dead chickens at airplanes proves itself helpfull as demonstrating
4. that shoots dead chickens at airplanes proves itself helpful to demonstrate
5. that shoots dead chickens at airplanes has proved helpful in demonstrating

Answer : E

* In his eagerness to find a city worthy of Priam, the German archaeologist Schliemann cut through Troy and uncovered a civilization a thousand years older as was the city Homer’s heroes knew .
1. older as was the city Homer’s heroes knew
2. more ancient than the city known to Homer’s heroes
3. older than was the city known to Homer’s heroes
4. more ancient of a city than Homer’s heroes knew
5. older of a city than was the one known to Homer’s heroes

Answer : B
* To speak habitually of the “truly needy” is gradually instilling the notion that many of those who are just called “needy” actually have adequate resources; such a conclusion is unwarranted.
1. To speak habitually of the “truly needy” is gradually instilling the notion
2. To speak habitually of the “truly needy” is instilling the notion gradually
3. To speak habitually of the “truly needy” is gradually to instill the notion
4. Speaking habitually of the “truly needy” is to instill the gradual notion
5. Speaking habitually of the “truly needy” is instilling the gradual notion

Answer : C

If you have questions, please ask below

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>