NDA Sample Question Paper

1. The separation energy of the electron, present in shell n = 3 is 1.51 eV. What is the energy in the first excited state?

(A) – 1.51 eV

(B) – 3.4 eV

(C) + 1.51 eV

(D) – 13.6 eV

2. If the electron is present in the n = 5 level, how many lines would be observed, in case of H- atom ?

(A) 10

(C) 7

(B) 5


3. Total number of moles of electrons in one mole of K 2 Cr 2 0 7 will be

(A) 142

(C) 140

(B) 86

(D) 100

4. ? = X A – X B = 2. What is the percent ionic character for a covalent molecule A – B ?

(A) 46

(B) 50

(C) 20

(D) 30

5. If Y = then y will show the maximum value for the compound

(A) Rbl

(C) RbF

(B) Lil

(D) LiF

6. Three fold symmetrical axis is associated with the molecule

(A) NH 3

(B) C 2 H 4

(C) CO 2

(D) S0 2

7. K c for the reaction 2NaHCO 3(S) Na 2 CO 3(S) + CO 2(g) + H 2 O (g) is

(A) K c = [Na 2 CO 3 ]

[NaHCO 3 ] 2

(B) K c = [Na 2 CO 3 ] [CO 2 ] [H 2 O]

[NaHCO 3 ] 2

(C) K c = [CO 2 ] [H 2 O]

(D) K c = PCO 2 X PH 2 O


8. A substance whose initial concentration is ‘a’ reacts according to zero order kinetics. The time required for completion will be

(A) a

K 0

Directions: From the following information answer the questions 12 and 13. The true length of a year is 365 days 5 hours, 48 minutes and 45 seconds. In every400 years there are 303 ordinary years and 97 leap years. .

12 Find the amount of error introduced in this way of reckoning

(a) 33 hours (b) 4 hours (c) 5hours (d) NONE OF THESE

Ans: (a) No. of days in 400 years are 303 x 365 + 97 x 366 days =146097 days

No of days in 400 years

days 365

Hours 5

mts 48

seconds 45 400

Total 146096 days & 21 hours

:. Difference = 3 hours .

13 In how many years will there be a difference of 1 day?

(a) 3100 (b) 3200 (c) 700 (d) NONE OF THESE

Ans: (b) Difference of 1 day in = 3200 years

14 Find thee greatest number which will divide 348, 534 and 596 leaving the remainder same in each case. .

(a) 62 (b) 31 (c) 72 (d) NONE OF THESE

Ans: (a)

15) Five bells began to toll together and to respectively at intervals of

seconds. How many times will they toll together in an hour

(a) 2 times (b) 3 times (c) 4times (d) NONE OF THESE

Ans: (b)

16) In an orchard 1/3 of the trees are orange trees, 1/3 are mangoes and the rest apple trees which are 91 in number. How many trees are there of each kind?

(a) Orange 39, mangoes 65 (b) Orange 40, mangoes 64

(c) Orange 65, mangoes 39 (d) NONE OF THESE

Ans: (a)

17) If 35 men working 8 hours a day can do a piece of work in 16days, how many hours a day must 40 men work to finish the work in 14 days?

(a) 8 hours (b) 6 hours (c) 5 hours (d) NONE OF THESE

Ans: (a)

18 ) 55 men can finish a piece of work in 42 days, how many additional men must be angaged to complete the work 9 days sooner?

(a) 15 (b) 16 (c) 18 (d) NONE OF THESE

Ans: (a) The number of days decreases therefore the number of men will increase. Hence make the lesser number of days the first quantity the greater the second quantity and the given number of men the third quantity and keep the required number of

men as the fourth quantity of a proportion.

:. No. of men = = 70

Hence the number of extra men 70 – 55 = 15 Ans.

1) If 21 men can do a piece of work in 50 days in how many days will 35 men can do the same piece of work?

(a) 25 days (b) 30 days (c) 20days (d) NONE OF THESE

Ans:(b) . if the time is inversely proportional to the number of men employed :. 35 :21 : : 50 days: No. of days

= 30 days

2) The present population of a town is 14400 and the annual increase is 2.5 percent. What will be the population in 2 years?

(a) 15000 (b) 15129 (c) 14028 (d) NONE OF THESE

3) A sum of money at simple interest amounts to Rs. 2,240 in two years and Rs. 2,600 in five years. What is the principal amount?

(a) Rs. 2200 (b) RS. 2000 (c) Rs.3ooo (d) NONE OF THESE

Ans: a

4) What will be the amount payable after 2 years if Rs. 10,000 are borrowed at the rate of 10% compound interest?

(a) 12000 (b) 12100 (c) 13100 (d) NONE OF THESE

Ans: b

Directions : Q. 23-27. Study the following graph carefully and answer the questions given below it.

No. of Branches of five Banks in Urban and Rural Areas

5) What is the total number of rural branches of all the five banks together?

(a) 700 (b) 875 (c) 890 (d) NONE OF THESE

Ans: b

6) What is the ratio of rural branches to the urban branches in bank C?

(a) 2 : 3 (b) 4 : 3 (c) 3 : 4 (d) NONE OF THESE

Ans: c

7) In the case of which of the following pairs of banks is the total number of branches of each of the two banks the same?

(a) B & C (b) A & C (c) B & E. (d) NONE OF THESE

Ans: b

8) In the case of which of the following banks is the total number of branches the least?

(a) A (b) E (c) C (d) NONE OF THESE

Ans: b

9) If banks Band C are merged together ,what will be the ratio of urban branches to rural branches?

(a) 1:3 (b) 2:1 (c) 1:1 (d) NONE OF THESE

Ans: c

10) In an examination A who gets 30% of full marks fails by 30 marks and B who gets36marks gets .36 more than pass marks. Find the total number of marks

(a) 1100 (b) 900 (c) 1000 (d) NONE OF THESE

Ans: a

11) A man sells an article at a loss of 3 percent. Had he sold it for Rs. 12 more he

would have gained 5 percent. Find the cost price

(a) Rs. 150 (b) Rs.100 (c) Rs.50 (d) NONE OF THESE

Ans: a

12) The cost price of 15 copies of a book is equal to the selling price of 12 copies of the same book. What is the gain percent?

(a) 25% (b) 33% (c) 15% (d) NONE OF THESE

Ans: a

13) Divide Rs. 2000 into two parts so that if the first be put out at simple interest for 6 years and the second for 3 years at percent the interest on the first sum shall be double than that of the second.

(a) 1125 & 875 (b) 1000 &1000 (c) 800 & 1200 (d) NONE OF THESE
Ans: (c)

If you have questions, please ask below


  1. shubham says:

    can i get the latest sample/madel test paper related to NDA or previous years question paper? please give me some details

  2. jitendra bhatt says:

    i want to get latest updates of scra (simple class railway apprentice)exam / about aplication form.

  3. deepak kumar says:

    sir&madam please provide me latest sample/model test paper for NDA , THANKS

  4. y.venkatesh says:

    sir& madam i want to get a army entrence exam model papers
    for the purpose of preparing a 36th ssc men job in indian army.iam studying btech finalyear it.so please send me a model exam papers.

  5. SALMAN KHAN says:

    i am going to appear in the nda exam so sir\mam please issue me the model test paper

  6. venkatesh says:

    I want some more nda questions for me sir.and I.M.P.questions also sir.

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>