RRB Group D Papers

Railway Recruitment Board Hajipur (Group-D) Exam 2008 Solved Questions

Direction—In question 1 to 5, find the number/word in place of ‘?’
1. 1, 3, 7, 15, ?
(A) 16
(B) 31
(C) 46
(D) 30
Ans : (B)
2. 81, 27, 9, 3, ?
(A) 3
(B) 9
(C) 1
(D) 27
Ans : (C)
3. Drama : Director :: Team : ?
(A) Spectator
(B) Captain
(C) Player
(D) Play ground
Ans : (B)
4. 1, 9, 25, 49, 81, ?
(A) 144
(B) 169
(C) 100
(D) 121
Ans : (D)
5. Daughter : Mother :: Mars : ?
(A) Earth
(B) Girl
(C) Sister
(D) Sun
Ans : (D)
6. After which war Ashoka embraced Buddhism—
(A) Kalinga’s war
(B) Peshawar war
(C) War of South India
(D) War of Khanwa
Ans : (A)
7. Which of the following is not a non-metal ?
(A) Carbon
(B) Sulphur
(C) Aluminium
(D) Nitrogen
Ans : (C)
8. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Taj Mahal—Agra
(B) Gol Ghar—Patna
(C) Buland Darwaza—Fatehpur Sikri
(D) Qutub Minar—Lucknow
Ans : (D)
9. Sun Temple is located at—
(A) Tanjore
(B) Khajuraho
(C) Vapi
(D) Konark
Ans : (D)
10. Number of teams which participated in recently held cricket tournament of Indian Premier League is

(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9
Ans : (C)
11. Find out what will come at ?—
pqrs, rsqp, qpsr, ?
(A) rpsq
(B) srpq
(C) rsqp
(D) srqp
Ans : (B)

12. Which of the following rivers does not pass through Bihar ?
(A) Kosi
(B) Yamuna
(C) Bagmati
(D) Son
Ans : (B)
13. Mahendra Singh Dhoni played for IPL cricket team of—
(A) Kolkata
(B) Mumbai
(C) Hyderabad
(D) Chennai
Ans : (D)
14. Which Indian Cricketer holds the record of highest runs in one Test innings ?
(A) Sunil Gavaskar
(B) Sachin Tendulkar
(C) Virender Sehwag
(D) V.V.S. Laxman
Ans : (C)
15. The Union Territory of Delhi cannot be accorded the status of a State, because—
(A) Its legislature is not bicameral
(B) This is National Capital territory, its legislature and cabinet have limited powers
(C) There is no High Court
(D) It has no language of its own
Ans : (B)
16. Some cards are distributed among A, B, C and D. A gets one card less than B, while C gets 5 cards more than D. B and D get equal cards. The person who gets minimum cards is—
(A) A
(B) B
(C) C
(D) D
Ans : (A)
17. Credit for unification of Princely states goes to—
(A) C. Rajagopalachari
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Sardar Patel
(D) Netaji Subhash Chandra Bose
Ans : (C)

18. Gopal is elder than Mohan, but younger than Ram. Mohan is elder than Sohan but younger than Ram. The eldest of them is—
(A) Gopal
(B) Mohan
(C) Ram
(D) Sohan
Ans : (C)
19. Who is Ex-Officio Chairperson of Planning Commission ?
(A) President of India
(B) Prime Minister of India
(C) Leader of Opposition
(D) Finance Minister
Ans : (B)
20. Census is done in India generally after every—
(A) 5 years
(B) 7 years
(C) 10 years
(D) 20 years
Ans : (C)
21. Which of the following does not participate in the election of President of India ?
(A) Rajya Sabha
(B) Lok Sabha
(C) Vidhan Sabha
(D) Vidhan Parishad
Ans : (D)
22. The biggest living mammal is—
(A) Elephant
(B) Blue Whale
(C) Camel
(D) Giraffe
Ans : (B)
23. Match events given in List-I with the name of the person associated given in List-II and choose the answers from the codes given below— List-I (Events)
(a) Establishment of Mughal empire
(b) Formation of Azad Hind Fauz
(c) Establishment of Muslim University
(d) Starting of Din-e-Elahi iList-II (Person)
1. Sir Saiyad Ahmed Khan
2. Akbar
3. Babar
4. Subhash Chandra Bose
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 3 4 2 1
(C) 3 1 4 2
(D) 2 4 1 3
Ans : (A)
24. The pH of pure water is—
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9
Ans : (B)
25. The name of official residence of President of USA ?
(A) White House
(B) Pentagon
(C) Downing Street
(D) Buckingham Palace
Ans : (A)
26. If Ram gives one mango to Shyam, both have equal number of mangoes. But if Shyam gives one mango to Ram, Ram will have 3 times number of mangoes as compared to Shyam. Number of mangoes they have is—
(A) 4 and 2
(B) 5 and 7
(C) 5 and 3
(D) 6 and 4
Ans : (C)
27. Sun is worshipped in which of the following festivals ?
(A) Buddh Purnima
(B) Holi
(C) Chhath
(D) Diwali
Ans : (C)
28. Durand Cup is related to—
(A) Hockey
(B) Cricket
(C) Tennis
(D) Football
Ans : (D)
29. In the given list of Ports and States, which is not correctly matched ?
(A) Kolkata —West Bengal
(B) Kochin —Karnataka
(C) Kandla —Gujarat
(D) Vishakhapattanam—Andhra Pradesh
Ans : (B)
30. ‘Swaraj is my birth right’—slogan was given by—
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Netaji Subhash Chandra Bose
Ans : (A)
31. Connect the States in List-I to their Capitals in List-II and choose the correct answer using the code below— List-I (States)
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Rajasthan
(d) Tamil Nadu
List-II (Capital)
1. Chennai
2. Jaipur
3. Patna
4. Lucknow
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4
(B) 4 3 1 2
(C) 4 3 2 1
(D) 1 3 4 2
Ans : (C)
32. Which of the following is a Kharif Crop ?
(A) Wheat

(B) Rice
(C) Peas
(D) Mustard
Ans : (B)
33. Which of the following is used to make bread soft ?
(A) Alcohol
(B) Chlorella
(C) Agar
(D) Yeast
Ans : (D)
34. Function of dynamo is to—
(A) Convert electric energy into heat
(B) Mechanical energy into electrical energy
(C) Electrical energy into mechanical energy
(D) Chemical energy into electrical energy
Ans : (B)
35. In elections held for Constituent Assembly of Nepal, recently, the leader of political party winning the highest number of seats is—
(A) Gyanendra
(B) Prachanda
(C) Vir Vikram Sah
(D) None of these
Ans : (B)
36. Which of the following persons is known for his pioneering efforts in promoting the green revolution
in India ?
(A) Albert Einstein
(B) Norman Borlaug
(C) Benjamin Franklin
(D) Kapil Dev
Ans : (B)
37. Anaemia is caused due to lack of which of the following material in body ?
(A) Copper
(B) Calcium
(C) Zinc
(D) Iron
Ans : (D)
38. Diabetes is caused due to lack of which of the following ?
(B) Insulin
(C) Vitamin D
(D) Calcium
Ans : (B)
39. 3/4 + 2/5 + 3/7 = ?
(A) 23/20
(B) 41/35
(C) 161/140
(D) 221/140
Ans : (D)
40. Nuclear deal with which of the following countries was hotly debated recently—
(A) Britain
(B) China
(C) Australia
Ans : (D)
41. Alexander attacked India in the year—
(A) 320 B.C.
(B) 326 B.C.
(C) 261 A.D.
(D) 256 A.D.
Ans : (B)
42. Chief Minister of Maharashtra is—
(A) Ashok Chavhan
(B) Manohar Joshi
(C) Gopinath Munde
(D) S.M. Krishna
Ans : (A)
43. Match the measuring device given in List-I to the things they measure given in List-II and choose the answer from the codes given below—
List-I (Measuring device)
(a) Thermometer
(b) Barometer
(c) Voltmeter
(d) Lactometer
List-II (Things measured)
1. Voltage
2. Purity of milk
3. Pressure
4. Temperature
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3
(B) 3 4 2 1
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 1 2
Ans : (D)
44. Which of the following blood group is universal acceptor ?
(A) A
(B) B
(C) AB
(D) O
Ans : (C)
45. Which is a famous place of an ancient university ?
(A) Rajgir
(B) Nalanda
(C) Sarnath
(D) Vaishali
Ans : (B)
46. President’s Rule can be imposed in a State of India under which Article of Constitution of India ?
(A) Article 356
(B) Article 352
(C) Article 370
(D) Article 324
Ans : (A)
47. If the length and width of a rectangular park is increased by 20% each, the area of the park shall
increased by—
(A) 40%
(B) 20%
(C) 44%
(D) 36%
Ans : (C)
48. Which disease is caused due to lack of Vitamin ‘C’ in human body ?
(A) Scurvy
(B) Night blindness
(C) Rickets
(D) Beri-beri
Ans : (A)
49. Chief of Maharashtra Navnirman Sena is—
(A) Uddhav Thackeray
(B) Raj Thackeray
(C) Balasaheb Thackeray
(D) None of these
Ans : (B)
50. The leader of Pakistan People’s Party killed in a bomb explosion was—
(A) Zulfikar Ali Bhutto
(B) Benazir Bhutto
(C) Saddam Hussain
(D) Fidel Castro
Ans : (B)

Click Here To More RRB Papers

If you have questions, please ask below


  1. RAM NIVASH says:


  2. Purooshutam Kumar says:

    Dear Sir,
    I want to modle paper group D Quection and Answer sheet

  3. phanidapu anjaneyulu says:

    iwat modal papers in telugu


    please send me rrb group d modelpapersets in hindi thank u


    please lwant group D modal papers in telugu


    sir,i want goup d modal paprers

  7. dhfkhkl says:

    you can buy(Telugu book) at Koti.


    please send me group d model paper in hindi my mail.

    i wait for your model paper.

  9. saidulu says:

    sir plz send my mail rrb group-d posts model papers in telugu

  10. raju says:

    please send me rrb group D exam model paper in my email id plz

  11. raju says:

    plz send me grp D exam paper in id

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>