RRB Ticket Collector/Commercial Clerk General Awareness Model Paper

RRB Ticket Collector/Commercial Clerk General Awareness Model Paper
1. Who is considered the real founder of the Gupta Empire?
(a) Chandragupta II
(b) Chandragupta I
(c) Samudragupta
(d) Srigupta

2. Shahjahan ascended the Mughal throne in
(a) 1628 AD
(b) 1626 AD
(c) 1625 AD
(d) 1627 AD

3. Which is correct order?
(a) Babur, Humayun, Jahangir, Akbar, Shahjahan, Aurangzeb
(b) Babur, Humayun, Akbar, Jahangir, Shahjahan, Aurangzeb
(c) Babur, Akbar, Humayun, Shahjahan, Jahangir, Aurangzeb
(d) Babur, Humayun, Shahjahan, Akbar, Jahangir, Aurangzeb

4. Ibn Batutah visited India during the rule of
(a) Alauddin Khilji
(b) Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Sher Shah Suri
(d) Muhammad-bin-Tughlaq

5. Who was the Nawab of Bengal during ‘Battle of Plassey’?
(a) Siraj-ud-daola
(b) Mir Jafar
(c) Mir Qasim
(d) None of these

6. FIFA World Cup, 2006 was played in
(a) Germany
(b) France
(c) Spain
(d) UK

7. Munaf Patel plays which sport?
(a) Badminton
(b) Football
(c) Cricket
d) Table-Tennis

8. The first Asian lady swimmer to have crossed the English Channel was
(a) Bula Choudhury
(b) Arati Saha
(c) Nilima Ghosh
(d) None of these

9. Which country has never won the Cricket World Cup?
(a) India
(b) Pakistan
(c) Sri-Lanka
(d) England

10. Which cricket playing countries fight for the ‘ASHES’?
(a) Indian and Pakistan
(b) Australia and South Africa
(c) Australia and England
(d) England and West Indies

11. Who was the first Law Minister of independent India?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Vallabhbhai Patel
(c) Maulana Abul Kalam Azad
(d) Dr. B.R.Ambedkar

12. Who was the first speaker of the Lok-Sabha?
(a) B.R.Ambedkar
(b) G.V.Mavlankar
(c) N.Sanjeeva Reddy
(d) Dr. S.P.Mukherjee

13. How many states (except Delhi) are there in India?
(a) 28
(b) 29
(c) 25
(d) 30

14. Which country won the first World Cup Cricket?
(a) Australia
(b) India
(c) England
d) West Indies

15. Who was the woman President of the United Nations?
(a) Sarojini Naidu
(b) Vijaya Lakshmi Pandit
(c) Golda Mayer
(d) Margaret Thatcher

16. Who was the first man to land on moon?
(a) Neil Armstrong
(b) Edwin
(c) Gagarin
(d) John Collins

17. One inch is equal to how many centimeters?
(a) 2.54 (b) 2.84
(c) 2.94 (d) 3.0

18. Bronze is an alloy of copper and
(a) Nickel (b) Tin
(c) Zinc (d) Aluminium

19. Minus 40 degree centigrade is equal to _____ degree Fahrenheit.
(a) 104
(b) 122
(c) -40
(d) None of these

20. What is the value of XC (Roman Number)?
(a) 100
(b) 40
(c) 110
(d) 90

21. The person of which of the following blood groups can accept the blood of any group?
(a) AB
(b) O
(c) A
(d) B

22. Mountain K2 is known as
(a) Everest
(b) Nanga Parbat
(c) Godwin
(d) Austen

23. Lucknow is situated on the banks of river
(a) Yamuna
(b) Tapti
(c) Shipra
(d) Gomti

24. Who won the Golden Ball Award during FIFA World Cup 2006?
(a) Ronaldo
(b) Klose
(c) Ronaldinho
(d) Zidane

25. Who is the Chief Minister of Orissa?
(a) K C Singhdeo
(b) Nandini Satyaji
(c) Navin Patnaik
(d) Rameshwar Thakur

26. Who is the Finance Minister of India?
(a) Manmohan Singh
(b) P Chidambaram
(c) Murasoli Maran
(d) Pranab Mukherjee

27. Where is the headquarters of South-East Central Railway located?
(a) Bilaspur
(b) Jabalpur
(c) Bhopal
(d) Raipur

28. Which of the following places in India receives maximum precipitation?
(a) Itanagar
(b) Mawsynram
(c) Cherrapunjee
(d) Tezpur

29. Who was elected the President of the Cricket Association of Bengal (CAB) in July 2006?
(a) Prasen Mukherjee
(b) Ajit Panja
(c) Jagmohan Dalmiya
(d) Sourav Ganguly

30. Who built the Tower of Victory in Chittor ?
(a) Rana Sanga
(b) Rana Rattan Singh
(c) Rana Kumbha
(d) Rana Partap

1. (a) 2. (a) 3. (b) 4. (d) 5. (a) 6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (d) 10. (c) 11. (d) 12. (b) 13. (a) 14. (d) 15. (b) 16. (a) 17. (a) 18. (b) 19. (c) 20. (d) 21. (a) 22. (c) 23. (d) 24. (b) 25. (c) 26. (b) 27. (a) 28. (b) 29. (c) 30. (c)

If you have questions, please ask below


  1. anjaneyulu says:

    when will we get the halltickets for station master posts,ticket collector,section engineer?

  2. kumar says:

    i want new exam pattern and model papers of rrb
    asst. station master,tc,loco pilot

  3. remi says:

    what will be the date of the rrb(chennai) examination for commercial clerk?

  4. vishal says:

    paper style for rrb clerk exam and sample question with answer for 2010

  5. JITESH says:


  6. chaudhari ravindra says:

    pse send book name for railway ASM, TC ,TE POST FOR PREPARING SHORT TIME

  7. chaudhari ravindra says:


  8. narender singh says:

    Respected sir/madam
    Please tell me when result declear for the post of ass.station master. The test held on 13th June,2010.
    which date of ticket collector exam. plz send my mail id .

  9. manisha soni says:

    pls tell date application no 04/2010 exam date of tc/junior typist cum clerk.pls send exam date on my id.

  10. Manoj says:

    Most honerable sir/madam,
    I wish to bring the following facts in you knowledge for your kind considration.I alredy send a request for TC/CC exam date but I no receive any date.I again polite request.piease send TC/CC exam date.my emailid is manoj6923@gmail.com.
    I hope that you will send exam date as soon as possible.
    or send SMS 9660248181

  11. S.Kumar says:

    Respected sir/madam
    Please tell me which date of ticket collector exam. Plz send to my mail id.

    Thank you sir.

  12. S.Kumar says:

    Respected sir/madam,
    Please tell me which date of Ticket Collector exam. Plz send to my mail id.

    Thank you sir.

  13. Tamilan says:

    sir rrb recuiretment clerk job please my id informed

  14. Lakshmi says:

    Please share the question paper of 2010 for Typist cum clerk, Please please send to my mail id, as soon as possible..
    Thanks & Regards

  15. MOHD.RIZVI KHAN says:

    Respected sir/madam,
    plse send me the date of tc exam which will be held.

  16. subodh says:

    Sir,please send new date of commerical clerk exam date patna center.

  17. shyam sunder meena says:

    please send me rrb assistant loco pilot model test paper on my email id

  18. rekhil kp says:

    please send my tc hall ticket 04/2009 notification

  19. rekhil kp says:

    send my tc hall ticket

  20. VIKASH KUMAR says:

    sir; plz my call letter dispatch request you thank you

  21. azzurudin shaikh says:

    i am azzurudin c. shaikh you come hallticket clerk commerical exam when…but i am you come hallticket not.. why.. reply pls

  22. azzurudin shaikh says:

    respected sir/madam

    please tell me which date of typist clerk exam. plz send to my email id..

    thank you.

  23. sachin kumar says:

    sir plz tell me date of exam of comercial clerk in rrb ajmer

  24. RAM KUMAR PRASAD says:

    sir ,/madam
    my qualification is B.A and cumputer teacher traning curse diploma from govt.collage
    there for i want to join indian railway post of the ticket collctor ,


    dear sir or madam on which time ticket collector exam will held [cat 04 march 2010] this exam will be completed or post phone on which time will be held please send my email address thank you

  26. Dharmveer singh says:

    Please informe me about tc/cc exam date.
    my email-dharmveersinghnarwariya@gmail.com
    or send sms on- 09926519415

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>