GRE Sample Questions : Quantitative Comparisons

Quantitative Section : Quantitative Comparision

  1. If the quantity in column A is greater than the quantity in column B.
  2. If the quantity in column B is greater than the quantity in column A.
  3. If the quantities are equal.
  4. If the comparison cannot be determined from the information that is given.
  1. Quantity A: (-6) 4
    Quantity B: (-6) 5

    1. if the quantity A is greater;
    2. if the quantity B is greater;
    3. if the two quantities are equal;
    4. if the relationship cannot be determined from the information given.

    Ans : A

  2. Quantity A: The number of months in 7 years

    Quantity B: The number of days in 12 weeks

    1. if the quantity in Column A is greater;
    2. if the quantity in Column B is greater;
    3. if the two quantities are equal;
    4. if the relationship cannot be determined from the information given

    Ans : C

  3. Quantity A: 1-1/27
    Quantity B: 8/9 + 1/81

    1. if the quantity in is greater;
    2. if the quantity in is greater;
    3. if the two quantities are equal;
    4. if the relationship cannot be determined from the information given.

    Ans : A

  4. r/>s/>0/>

    Quantity A: rs/r
    Quantity B: rs/s

    1. if the quantity A is greater;
    2. if the quantity B is greater;
    3. if the two quantities are equal;
    4. if the relationship cannot be determined from the information given.

    Ans : B

  5. Quantity A: 0.83

    Quantity B: 0.81/3

    1. Quantity B is greater
    2. Relationship Indeterminate
    3. Quantity A is greater
    4. Quantity A equals Quantity B

    Ans : A

  6. t is a positive integer.
    4/7 = t/s

    Quantity A: s
    Quantity B: 7

    1. if the quantity in Column A is greater;
    2. if the quantity in Column B is greater;
    3. if the two quantities are equal;
    4. if the relationship cannot be determined from the information given

    Ans : D

  7. Quantity A: (0.82) 2 (0.82) 3
    Quantity B: (0.82) 6

    1. if the quantity in Column A is greater;
    2. if the quantity in Column B is greater;
    3. if the two quantities are equal;
    4. if the relationship cannot be determined from the information given.

    Ans : A

  8. For all real numbers a, let a * = 1 – a.

    Quantity A: ((-1) * ) *

    Quantity B: 2 *

    1. if the quantity in Column A is greater;
    2. if the quantity in Column B is greater;
    3. if the two quantities are equal;
    4. if the relationship cannot be determined from the information given.

    Ans : C

  9. Quantity A: (x – 1)(x)(x + 1)
    Quantity B: (x)(x)(x)

    1. if the quantity in Column A is greater;
    2. if the quantity in Column B is greater;
    3. if the two quantities are equal;
    4. if the relationship cannot be determined from the information given.

    Ans : D

  10. Quantity A: (3 x 4 x 17) / (121 x 100)
    Quantity B: (4 x 5 x 19) / (1000 x 121)

    1. Quantity A is greater
    2. Quantity A equals Quantity B
    3. Relationship Indeterminate
    4. Quantity B is greater

    Ans : A

  1. Consider a triangle PQR.

    Quantity A: length of PQ + length of QR
    Quantity B: length of PR

    1. Quantity A is greater
    2. Quantity B is greater
    3. Relationship Indeterminate
    4. Quantity A equals Quantity B

    Ans : A

  2. Quantity A: (27 – 13) (296 + 534)

    Quantity B: (27 + 13) (534 + 296)

    1. Quantity B is greater
    2. Quantity A equals Quantity B
    3. Relationship Indeterminate
    4. Quantity A is greater

    Ans : D

  3. Quantity A: A = 1.1
    Quantity B: 12.1 1/2

    1. Relationship Indeterminate
    2. Quantity B is greater
    3. Quantity A equals Quantity B
    4. Quantity A is greater

    Ans : B

  4. 100 < y < 200 and 100 < z < 210

    Quantity A: y

    Quantity B: z

    1. Quantity A is greater
    2. Quantity A equals Quantity B
    3. Quantity B is greater
    4. Relationship Indeterminate

    Ans : D

  5. y 2 + z 2 = 34 and yz = 15

    Quantity A: y 2 + 2yz + z 2
    Quantity B: (y + z) 2

    1. Quantity B is greater
    2. Relationship Indeterminate
    3. Quantity A is greater
    4. Quantity A equals Quantity B

    Ans : D

  6. p > 0 > q

    Quantity A: p + q
    Quantity B: pq

    1. The quantity in Column A is greater.
    2. The quantity in Column B is greater.
    3. The quantities are equal.
    4. The relationship cannot be determined from the information given.

    Ans : D

  7. Quantity A: The average (arithmetic mean) of x and y

    Quantity B: The average (arithmetic mean) of x – 1 and y + 1

    1. The quantity in Column A is greater.
    2. The quantity in Column B is greater.
    3. The quantities are equal.
    4. The relationship cannot be determined from the information given.

    Ans : C

  8. Diagram is illustrative and is not drawn to scale.
    In triangle ABC, AB = AC and measure of angle 1 = 100 o .

    Quantity A: Measure of angle 2 + Measure of angle 3
    Quantity B: 90 o

    1. Quantity B is greater
    2. Quantity A equals Quantity B
    3. Relationship Indeterminate
    4. Quantity A is greater

    Ans : A

  9. Diagram is illustrative and is not drawn to scale.
    In triangle ABC, AB = AC and measure of angle 1 = 100 o .

    Quantity A: Measure of angle 2 + Measure of angle 3

    Quantity B: 90 o

    1. Quantity B is greater
    2. Relationship Indeterminate
    3. Quantity A is greater
    4. Quantity A equals Quantity B

    Ans : A

  10. x and y are both positive and x/y > 5

    Quantity A: 0.2x
    Quantity B: y

    1. Quantity A is greater
    2. Quantity B is greater
    3. Relationship Indeterminate
    4. Quantity A equals Quantity B

    Ans : A

  1. Consider a rectangle. The length of its shorter side is 8, and the length of its diagonal is 16.

    Quantity A: 30 o
    Quantity B: measure of angle formed by diagonal and shorter side

    1. Relationship Indeterminate
    2. Quantity A equals Quantity B
    3. Quantity A is greater
    4. Quantity B is greater

    Ans : D

  2. Consider a rectangle. The length of its shorter side is 8, and the length of its diagonal is 16.

    Quantity A: 30 o
    Quantity B: measure of angle formed by diagonal and shorter side

    1. Quantity A is greater
    2. Quantity A equals Quantity B
    3. Quantity B is greater
    4. Relationship Indeterminate

    Ans : C

  3. The integer (x – 1) is a prime number between 40 and 50.

    Quantity A: The sum of all different prime factors of x

    Quantity B: 14

    1. The quantity in Column A is greater.
    2. The quantity in Column B is greater.
    3. The quantities are equal.
    4. The relationship cannot be determined from the information given.

    Ans : B

  4. A < C
    B > D > 0

    Quantity A: A – B
    Quantity B: C – D

    1. The quantity in Column A is greater.
    2. The quantity in Column B is greater.
    3. The quantities are equal.
    4. The relationship cannot be determined from the information given.

    Ans : B

  5. In a particular jellybean jar, the number of red jellybeans exceeds the number of white ones by a ratio of 3:2. If two red jellybeans were removed, the ratio of red to white jellybeans would be 1:1.

    Quantity A: The number of white jellybeans in the jar

    Quantity B: 4

    1. The quantity in Column A is greater.
    2. The quantity in Column B is greater.
    3. The quantities are equal.
    4. The relationship cannot be determined from the information given.

    Ans : C

  6. Diagram is illustrative and is not drawn to scale.
    AB is the diameter of the circle.

    Quantity A: Measure of angle 1
    Quantity B: Measure of angle 2

    1. Relationship Indeterminate
    2. Quantity A is greater
    3. Quantity B is greater
    4. Quantity A equals Quantity B

    Ans : D

  7. Diagram is illustrative and is not drawn to scale.

    Quantity A: Measure of angle 1 + Measure of angle 3
    Quantity B: Measure of angle 2 + Measure of angle 4

    1. Relationship Indeterminate
    2. Quantity A is greater
    3. Quantity A equals Quantity B
    4. Quantity B is greater

    Ans : A

  8. The sum of three consecutive even numbers is 18.

    Quantity A: Their average

    Quantity B: 6

    1. Relationship Indeterminate
    2. Quantity A is greater
    3. Quantity A equals Quantity B
    4. Quantity B is greater

    Ans : C

  9. x – y > 10

    Quantity A: y – x
    Quantity B: 12

    1. Quantity B is greater
    2. Quantity A is greater
    3. Quantity A equals Quantity B
    4. Relationship Indeterminate

    Ans : A

  10. x = 0, y > 0

    Quantity A: xy
    Quantity B: yx

    1. Quantity A equals Quantity B
    2. Quantity A is greater
    3. Quantity B is greater
    4. Relationship Indeterminate

    Ans : C

  1. Diagram is illustrative and is not drawn to scale.

    Quantity A: Measure of angle 3 – Measure of angle 2
    Quantity B: Measure of angle 5 – Measure of angle 6

    1. Relationship Indeterminate
    2. Quantity A equals Quantity B
    3. Quantity B is greater
    4. Quantity A is greater

    Ans : B

  2. Diagram is illustrative and is not drawn to scale.
    Given AB = AC and angle BAC = 60 o

    Quantity A: Length of side AB

    Quantity B: Length of side BC

    1. Quantity A equals Quantity B
    2. Quantity B is greater
    3. Relationship Indeterminate
    4. Quantity A is greater

    Ans : A

  3. Diagram is illustrative and is not drawn to scale.
    Given angles 1 and 2 are equal,
    length of side AB = x, length of side BC = y, length of side AC = z.

    Quantity A: x + y
    Quantity B: y + z

    1. Quantity B is greater
    2. Quantity A equals Quantity B
    3. Quantity A is greater
    4. Relationship Indeterminate

    Ans : B

  4. x and y are both positive and x/y > 5

    Quantity A: 0.2x

    Quantity B: y

    1. Quantity B is greater
    2. Relationship Indeterminate
    3. Quantity A equals Quantity B
    4. Quantity A is greater

    Ans : D

  5. Quantity A: 2 9
    Quantity B: 9 2

    1. Quantity B is greater
    2. Quantity A is greater
    3. Relationship Indeterminate
    4. Quantity A equals Quantity B

    Ans : B

  6. 0 < -x < 10
    11 < -y < 20

    Quantity A: x
    Quantity B: y

    1. Relationship Indeterminate
    2. Quantity A equals Quantity B
    3. Quantity B is greater
    4. Quantity A is greater

    Ans : D

  7. Diagram is illustrative and is not drawn to scale.

    Given angles 1 and 2 are equal,
    length of side AB = x, length of side BC = y, length of side AC = z.

    Quantity A: x + y
    Quantity B: y + z

    1. Quantity A is greater
    2. Quantity A equals Quantity B
    3. Quantity B is greater
    4. Relationship Indeterminate

    Ans : B

  8. y 2 = 36

    Quantity A: y
    Quantity B: 6

    1. Relationship Indeterminate
    2. Quantity A is greater
    3. Quantity B is greater
    4. Quantity A equals Quantity B

    Ans : A

  9. Diagram is illustrative and is not drawn to scale.

    Quantity A: Measure of angle 1 + Measure of angle 2 + Measure of angle 4
    Quantity B: 180 o

    1. Relationship Indeterminate
    2. Quantity A is greater
    3. Quantity B is greater
    4. Quantity A equals Quantity B

    Ans : D

  10. Diagram is illustrative and is not drawn to scale.

    In triangle ABC, angle A = 60 o and AB = AC.

    Quantity A: Measure of angle 1 + Measure of angle 2
    Quantity B: 120 o

    1. Relationship Indeterminate
    2. Quantity A is greater
    3. Quantity A equals Quantity B
    4. Quantity B is greater

    Ans : C

If you have questions, please ask below

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>