Air Force Common Admission Test (AFCAT) Reasoning and GK Sample Questions

Air Force Common Admission Test (AFCAT) 2011 Reasoning and GK Questions Sample Questions

1. After walking 6 km, I turned right and covered a distance of 2 km, then turned left and covered a distance of 10 km. In the end, I was moving towards the north. From which direction did I start my journey?
(a) North
(b) South
(c) East
(d) West
Ans. (c)

2. In a certain code language EDITION is written as IDETNOI.
How will the word MEDICAL be written in that code language?
Ans. (a)

3. Find the odd one—
(a) Shelley
(b) Keats
(c) Chaucer
(d) Churchill
Ans. (a)

4. In a row of boys Ganesh is 12th from the left and Rajan is 15th from the right. When they interchange their positions Rajan becomes 20th from the right. How many boys are there in the row?
(a) 29
(b) 31
(c) 32
(d) 30
Ans. (b)

5. There are four roads. You are coming from South and want to go to the temp1e The road to your left leads away from coffee house. The front straight road leads to the college only. In which direction is the temple located?
(à) North
(b) South
(c) East
(d) West
Ans. (c)

Directions (Q. 6—7): In each of the following questions a related pair of words is given. Find the most suitable pair of related words from among the four alternatives.

6. Satellite : Planetary path
(a) Missile : Projectile Path
(b) Arrow : Plunge
(c) Bullet : Pipe
(d) Elevator : Axle
Ans. (a)

7. Brittle: Break:
(a) Glass : Break
(b) Sharp : Scratch
(c) Tree : Wind
(d) Elastic : Bend
Ans. (d)

08. Fill in the missing letter in the following series— S,V,Y ,B,?
(a) C
(b) D
(c) E
(d) C
Ans. (c)

09. Fill in the missing letter in the following series—
A, Z, C, X, E?
(a) C
(b) D
(c) W
(d) Y
Ans. (d)

Directions (Q. 10—14): Read the following information and Answer the questions. There are six flats on a floor in two rows facing north and south allotted to six persons P, Q, R, S, T and U. The position of their flats is as follows—
(i) Q’s flat faces the north and is not next to S.
(ii) S and U have occupied diagonally opposite flats.
(iii) R next to U occupied a flat facing the south and T gets a flat which faces the north.

10. Whose flat is between Q and S?
(a) P
(b) R
(c) T
(d) U
Ans. (c)

11. The flats of which pair other than of SU is diagonally opposite to each other?
(a) RT
(b) PT
(c) QP
(d) TU
Ans. (c)

13. If the flats of T and P are interchanged, who’s flat will be next to that of U?
(a) S
(b) R
(c) Q
(d) Q or S
Ans. (b)

14. After interchanging the flats of T and P, who stays between T and U in the same block?
(a) P
(b) Q
(c) S
(d) R
Ans. (d)

15. If the fiats are not interchanged between T and P, who occupies the flat between Q and S?
(a) P
(c) R
(d) U
Ans. (b)

16. In a map south-east has be shown as north, north-east has been shown as west and so on. In this map what will west represent?
(a) South-west
(b) South-east
(c) South
(d) North-west
Ans. (b)

17. In an imaginary system 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, are represented by z, y, x, w, v, u, t, s, r, q respectively. In such a system 23 *4 *5 will be written as (* indicates symbol of multiplication)
(a) xyr
(b) rvu
(c) ysr
(d) ytz
Ans. (d)

18. Anand is related to Vinod and Cinderella. Deepa is Cinderella’s mother. Also Deepa is Vinod’s sister and Ela is Vinod’s sister. How is Ela related to Cinderella?
(a) Niece
(b) Cousin
(c) Sister
(d) Aunt
Ans. (d)

19. The letters of English alphabet are numbered from 26 to 1. The assigned numbers are used to write the letters of the original alphabet so that 26 stands for A, 25 stands for B and so on. Using this sequence, Answer the following question.
Which of the following sequence denotes a valid word?
(a) 6—12-17—23
(b) 5—11—18—12
(c) 5—12—18—23
(d) 5 — 12 — 17 — 23
Ans. (c)

20. In certain code language the word NUMERICAL is written as LMUIREACN. How will the word PUBLISHED be written in that language?
Ans. (d)

21. If Dog is called Cat, Cat is called Lion, Lion is called Ox, Ox is called Cock, Cock is called Elephant, and Elephant is called Donkey, then farmer ploughs with which animal?
(a) Dog
(b) Lion
(c) Donkey
(d) Cock
Ans. (d)

Sample Question For GK

1. Out of the following which centre is making use of enriched Uranium?

(a) Tarapur Nuclear Energy Centre

(b) Kalpakkam Nuclear Energy Centre

(c) Narora Nuclear Energy Centre

(d) Ravat Bhata Nuclear Energy Centre

Ans. (a)

2. Shobha Gurtu is a—

(a) Padmashree

(b) Padmavibbushan

(c) Padmabhushan

(d) Phalke Award Winner

Ans. (a)

3. Dhyan Chand was Indian Captain in Berlin World cup Hockey Test in the year—

(a) 1906

(b) 1916

(c) 1964

(d) 1936

Ans. (d)

4. Where is the largest Railway platform in the world?

(a) Leningrad

(b) Liver pool

(c) Sonepur

(d) Kharagpur

Ans. (d)

5. ‘Nunamati’ is famous for—

(a) mines of raw iron

(b) mines of coal

(c) oil refinery

(d) mines of mica

Ans. (c)

6. Energy is measured in the same unit as-—

(a) work

(b) power

(c) momentum

(d) force

Ans. (a)

7 The largest gland in human body is—

(a) endocrine

(b) Pancreas

(c) liver

(d) none of these

Ans. (b)

8. The universal donor is—

(a) O

(b) A

(c) B

(d) AB

Ans. (a)

9. The capital of of Chattisgarh is—

(a) Raipur

(b) Bilaspur

(c) Raichur

(d) Ranchi

Ans. (a)

10. Sphygmomanometer measures—

(a) blood pressure

(b) ocean depth

(c) magnetic field

(d) electric current

Ans. (a)

11. Who among the following holds the office during the pleasure of the President of India?

(a) Judges of Supreme Court

(b) Election Commissioner

(c) Governor

(d) Speaker of Lok Sabha

Ans. (c)

12. The author of the book ‘Interpreter of Maladies’ is—

(a) Jhumpa Lahiri

(b) Arundhati Roy

(c) Vikram Seth

(d) Geeta Mehta

Ans. (a)

13. Which among the following is a ‘Morning Raga’?

(a) Sohini

(b) Bhairavi

(c) Kalawati

(d) Sarang

Ans. (b)

14. ‘Guernica’ is a famous painting of—

(a) Leonardo da Vinci

(b) Michelangelo

(c) Picasso

(d) None of these

Ans. (c)

15. ‘Last Supper’ is a world famous painting of—

(a) Paul Gauguin

(b) Leonardo da Vinci

(c) Raphael

(d) None of these

Ans. (b)

16. ‘Bhogali Bihu’ is a festival of—

(a) Assam

(b) Orissa

(c) Gujarat

(d) Rajasthan

Ans. (a)

17. The capital of Andaman & Nicobar is—

(a) Car Nicobar

(b) Port Blair

(c) Katchtibu

(d) None of these

Ans. (b)

18. What does the term Dactology mean?

(a) Study of finger prints for identification

(b) Study of physically handicapped persons

(c) System of new words

(d) None of these

Ans. (a)

19. Aizawl is the capital of—

(a) Lakshadweep

(b) Nagaland

(c) Mizoram

(d) None of these

Ans. (c)

20. The term ‘Third World’ is related to—

(a) Asian countries

(b) Oil producing countries

(c) Developed countries

(d) Developing countries

Ans. (d)

21. Which of the following is a bulwark of personal freedom?

(a) Mandamus

(b) Habeas Corpus

(c) Quó’Warranto

(d) Certiorari

Ans. (b)

22. The anode in a dry cell consists of—

(a) Copper

(b) Zinc

(c) Carbon

(d) Graphite

Ans. (c)

23. In which country ‘Greenwich’ is situated?

(a) USA

(b) UK

(c) Holland

(d) India

Ans. (b)

24. Which of the following types of lens is used in a camera?

(a) Convex

(ba) Concave

(c) Spherical

(d) Uniform. thickness

Ans. (a)

25. Sound waves are—

(a) longitudinal

(b) trAnsverse

(c) partially longitudinal and partially trAnsverse

(d) sometimes longitudinal sometimes trAnsverse

Ans. (a)

Click Here To AFCAT Sheme, Syllabus and Previous Papers

If you have questions, please ask below


  1. Ankur Kumar says:

    Keep it…Post some more questions and papers of AFCAT



  3. subhash singh says:

    what is the proximate cut off of afcat

  4. PARNAD JOSHI says:

    Is there any particular book for this exam ?

  5. novel sahu says:


  6. ranjit says:

    send me all afcat material

  7. Krishan says:

    Please tell the site name or any book to prepare for test.

  8. preeti says:

    reference book for afcat

  9. edwin says:

    sir…….in AFCAT how many questions are many sylabus are splited in this ques paper…pls send the last year question paper

  10. mani kumar says:

    i have no idea about exmination ! please give me idea !

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>