Java Important Interview Questions

1. Java’s which system allows a thread to enter a synchronized method on an object, and then wait there until some other thread explicitly notifies it to come out

Answer: Messaging

2. Packages act as containers for

Answer: Classes, Subordinate packages

3. Threads priorities are not integers that specify the relative priority of one thread to another.

Answer: False

4. When java program starts up, which thread begins running immediately?

Answer: Main thread

5. Java provides built-in support for which programming?

Answer: Multithreaded

6. The ________ is similar to break, except that instead of halting the execution of the loop, it starts the next iteration.

Answer: Continue

7. When can a constructor be called without specifying arguments?

Answer: When there are no constructors for the class

8. The mechanism which binds together the code and data and keeps both safe is ________.

Answer: Encapsulation

9. ________ is an instance of a class that implements the runnable interface.

Answer: thread

10. Expression must be of the data types :-

Answer: Byte , Short , Int

Java define eight simple types of data byte, short, int, long, char, float, double, boolean.

Answer: True

12. What modifiers may be used with top-level class?

Answer: Public , Abstract , Final

13. Syntax to declare a variable in java is :-

Answer: type identifier [=value][,identifier[=value]…]

14. ________ statement in java is conditional branch statement.

Answer: If

15. Which statement used inside a set of nested loops, will only break out of the innermost loop?

Answer: Break

16. In ________ statement condition is true, then statement 1 is executed.

Answer: If

17. The source for the frist package defines three classes

Answer: Protection , Derived , SamePackage

18. Java compiler stores the .class files in the path specified in CLASSPATH environmental variable.

Answer: False

Interface can be extended.

Answer: True

20. ________ is the logical construct upon which the entire java language is built.

Answer: Class

21. Is it necessary to implement all the methods of an interface while implementing the interface

Answer: False

22. Which loops can be nested in java?

Answer: While, Do-while, For

23. Float data type is useful when we need fractional values.

Answer: True

24. What all the run( ) method can do?

Answer: Can call other method, Declare variable

25. Variable in an interface are implicitly final and static.

Answer: True

Which of the following operators are used in conjunction with the this and super references?

Answer: The dot operator

27. The ________ keyword halts the execution of the current loop and forces control out of the loop.

Answer: Break

28.What is a data structure that controls the state of a collection of threads as a whole?

Answer: Thread group

29. By Providing the interface keyword, Java allows you to fully utilize the which aspect of polymorphism?

Answer: One interface, Multiple methods

30. For externalizable objects the ________ is solely responsible for the external format of its contents.

Answer: Class

31. Which are the java’s control statements?

Answer: For , If , Switch

What are the kinds of variables in Java?

Answer: Instance, local, class variables

33. Java Operators can be divided into these groups :-

Answer: Arithmetic , Bitwise , Relational

34. What is an array?

Answer: It is value collection of same type of data type

35. Modulus operator % can be applied to these data types :-

Answer: floating Point , Integer , Character

36. Start( )executes a call to ________.

Answer: run( )

37. ________ is an instance of the class.

Answer: Object

________method starts a threrad by calling its run method.

Answer: start( )

Click Here For Java Interview Questions

If you have questions, please ask below

One Comment

  1. Pragya says:

    For more java interview questions and answers, you can refer

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>