NTSE SAT Biology Sample Test Paper

Q1. The process of Transcription is involved in the ?
(a) Conversation of RNA & DNA
(b) Movement of RNA from nucleus
(c) Formation of RNA & DNA
(d) None of these
Ans. (c)
Q2. Persons who received Nobel Prize for their work on green plants are
(a) Carsan & Van – U.San
(b) Calvin & Borlang
(c) Beadle & Tcrick
(d) None of these
Ans. (b)
Q3. Genes are made of
(a) Hristones
(b) Poly nucleotides
(c) Hydrocarbon
(d) Lipoproteins
Ans. (b)
Q4. The cell membrane is made of
(a) Phospho Proteins
(b) Proteins
(c) Phospholipid Proteins
(d) None of these
Ans. (c)
Q5. Which of the following diseases are sex – linked
(a) Maliganancy (b) Levnemia
(c) Blood ness (d) Hepatitis
Ans. (c)
Q6. Which vitamin deficiency caused the cracking of lips of the patient at corner ?
(a) Vitamin A (b) Vitamin C
(c) Vitamin B2 (d) None of these
Ans. (c)
Q7. What is weed ?
(a) Unwanted plant along with crops
(b) The root protein of the plants
(c) The disease cause to plants
(d) None of these
Ans. (a)
Q8. The protein part of an enzyme is termed as
(a) Holoenzyme
(b) Ribosome
(c) Prostetic group
(d) Apoenzyme
Ans. (d)
Q9. Fungi resemble human beings in
(a) Their mode of nutrition
(b) Their requirement of oxygen for respiration
(c) Their stored food
(d) All of the above
Ans. (d)
Q10. Quinine is obtained from
(a) Roots of Ravoltia Serpentine
(b) Bark of Cinchona
(c) Stigmas of Crocus
(d) None of these
Ans. (b)
Q11. The first event in Photosynthesis is
(a) Photolysis of water
(b) Release of water
(c) Formation of ATP & NADPH
(d) Photoexitation of Chlorophyll & ejection of an electron
Ans. (d)
Q12. Plants are made disease resistance by
(a) Crossing them with their wild relatives
(b) Crossing them with new varieties
(c) Giving x – rays in restricted doses
(d) None of these
Ans. (a)
Q13. The total number of Amino acids in natural is
(a) 20
(b) 25
(c) 30
(d) 200
Ans. (d)
Q14. Protein catalysts of chemical reactions in biological systems are
(a) Hormones
(b) Enzymes
(c) Vitamins
(d) Both Harmones & enzymes
Ans. (b)
Q15. Carbohydrates may be defined chemically as
(a) Aldehyde or Ketone derivatives of the polyhedric alcoholes
(b) Compounds which yield as are derivatives on Hydrolysis
(c) Both a & b
(d) None of these
Ans. (a)
Q16. Lipids are important dietary constituents because of
(a) High energy volume
(b) Fat – soluble vitamins
(c) Essential fatty acids
(d) All of the above
Ans. (d)
Q17. Which of the following crops would require minimum quantity of urea of NPK for its growth
(a) Sugarcane (b) Paddy
(c) Groundnut (d) Black – gram
Ans. (d)
Q18. Which of the following are non – biogradable
(a) Egg shell
(b) Butter
(c) Detergents
(d) Leather
Ans. (c)
Q19. Symptoms of food poisoning
(a) Nausea & abdominal pain
(b) Head & body etching
(c) Loose motion
(d) All of the above
Ans. (a)
Q20. A doctor noticed that the patient is pale & loosing weight with tiredness physically. What is its cause ?
(a) This disease is due to Iron deficiency & Vitamin B12
(b) This disease is due to deficiency of Vitamin C
(c) This disease is due to deficiency of Vitamin D& E
(d) All of the these
Ans. (a)
Q21. Spiracles of cockroach is known as
(a) 2 pairs
(b) 8 pairs
(c) 10 pairs
(d) None of these
Ans. (c)
Q22. Benign tertian liver in man is caused
(a) P. Vivax
(b) P – malaria
(c) P. Faclic prumbra
(d) P. ovale
Ans. (a)
Q23. Water balance in fresh water protozoans is maintained by
(a) Food vacuoles
(b) Diffusion
(c) Nucleus
(d) Contractile Vacuoles
Ans. (d)
Q24. Which is the most widely accepted theory of locomotion in Amoeba ?
(a) Sol – gel theory
(b) Rolling movement theory
(c) Walking movement theory
(d) None of these
Ans. (b)
Q25. Urea is produced in the body of man in a
(a) Kidney
(b) Urinary bladder
(c) Liver
(d) Blood
Ans. (c)
Q26. Rabbit is classified as a mammal because it posses
(a) Mammary glands & hair & pinna
(b) Mammary glands, hair, pinna & cochlea
(c) Hair, pinna, cochlea & teeth
(d) None of these
Ans. (a)
Q27. In Kidney, glucose is mainly absorbed in the
(a) Bowman’s capsule
(b) Distal Convoluted tubule
(c) Loop of Henle
(d) Proximal convoluted tubule
Ans. (d)
Q28. What will happen to the body of an adult human being if spleen is removed ?
(a) RBC production will be reduced
(b) Antibody production will less
(c) WBC production lowered
(d) Filtration of dead RBC will not be possible
Ans. (d)
Q29. Maligant fever is caused by speci
(a) Vivax
(b) Malaria
(c) Ovale
(d) Falciparum
Ans. (d)
Q30. Malaria is transmitted by
(a) Male anopheleles
(b) Female anopheleles
(c) Anopheleles
(d) Mosquitoes
Ans. (b)

Click Here To Download More Papers

Click The Follow link and Download The NTSE Sample Papers

NTSE Sample Paper MAT Mental Ability Test 01
NTSE Sample Paper MAT Mental Ability Test 02
NTSE Sample Paper SAT Social Science Test 03
NTSE Sample Paper SAT Science Test 04
NTSE Sample Paper SAT Mathematics Test 05
NTSE Sample Paper SAT Mathematics Test 06
NTSE Sample Paper SAT Chemistry Test 08
NTSE Sample Paper SAT Physics Test 09
NTSE Sample Paper SAT Civics Test 10
NTSE Sample Paper SAT Economics Test 11
NTSE Sample Paper SAT Geography Test 12
NTSE Sample Paper SAT History Test 13

Click Here For
NTSE Class VIII Sample Papers

Click Here For More Details About

If you have questions, please ask below


  1. Ashwin Maran says:

    Really nice. But will it be this easy??? I bought some books regarding NTSE and the questions in the Biology section were really complicated. Please reply

  2. anushree says:

    It helped me very much .

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>