Q1. Newspapers play an important role in building
(a) Public opinion (b) Government opinion
(c) Political Parties (d) Opinion of all
Ans. (a)
Q2. Adult suffrage is the basis of
(a) Democracy (b) Dictatorship
(c) Autocracy (d) Communism
Ans. (a)
Q3. The concept of welfare state is included in which part of the Indian Constitution?
(a) The Preamble of the Constitution
(b) Fundamental Rights
(c) Directive Principals of the State Policy
(d) 4th schedule of the Constitution
Ans. (c)
Q4. The Preamble to the Constitution includes all except
(a) Adult Franchise (b) Equality of status
(c) Fraternity (d) Justice
Ans. (a)
Q5. The Constituent Assembly that framed the Constitution of Independent India was set up
(a) Under the Indian Independence Act, 1947
(b) By the Indian National Congress
(c) Under the Cabinet Mission Plan
(d) Through a resolution of the provisional government
Ans. (c)
Q6. The importance of family rests on the fact
(a) Family is the enemy of the society
(b) Family distorts our sense of duty towards the society
(c) Family is the first school of social virtues
(d) Family is the basis of nothing
Ans. (c)
Q7. Dictatorship is a government in which
(a) The entire power of the government is held by a single person
(b) The dictator is tolerant of any opposing group
(c) There is individual liberty
(d) There is freedom of speech and Press
Ans. (a)
Q8. Secularism means
(a) Suppression of all religions
(b) Freedom of worship to minorities
(c) Separation of religion from State
(d) A system of political and social philosophy that does not favour any particular religious faith
Ans. (d)
Q9. Which of the following is not a fundamental right?
(a) Right to Equality (b) Right against Exploitation
(c) Right to Property (d) Right to Freedom of Religion
Ans. (c)
Q10. How many fundamental duties are provided by our Constitution?
(a) 13 (b) 10
(c) 7 (d) 4
Ans. (b)
Q11. The Rajya Sabha can be dissolved by
(a) Lok Sabha (b) Constitutional Amendment
(c) President (d) None of these
Ans. (d)
Q12. What is ‘zero hour’?
(a) When the proposals of the opposition are considered
(b) When the matters of utmost importance are raised
(c) When a money bill is introduced in the Lok sabha
(d) Interval between the morning and the evening sessions
Ans. (b)
Q13. What is the maximum membership of a State Legislative Assembly
(a) 400 (b) 500
(c) 450 (d) 550
Ans. (b)
Q14. The legislative powers are vested in
(a) President (b) Parliament
(c) Prime Minister (d) Governor
Ans. (b)
Q15. Minimum age required to contest for Presidentship is
(a) 30 years (b) 35 years
(c) 23 years (d) 21 years
Ans. (b)
Q16. The President of India can be removed from his office by the
(a) Prime Minister (b) Lok Sabha
(c) Chief Justice of India (d) Parliament
Ans. (d)
Q17. For the enforcement of Fundamental Rights, the Supreme Court may issue a/an
(a) Decree (b) Ordinance
(c) Notification (d) Writ
Ans. (d)
Q18. By which amendment Bill did the Parliament lower the voting age from 21 to 18 years?
(a) 42nd (b) 44th
(c) 62nd (d) 73rd
Ans. (c)
Q19. Lok Sabha elections are held after every ____ years
(a) 3 (b) 4
(c) 7 (d) 5
Ans. (d)
Q20. In which of the following states was the Panchayati Raj system first introduced?
(a) Gujarat (b) U.P.
(c) Rajasthan (d) Bihar
Ans. (c)
Q21. Who is the executive head of the Municipal Corporation?
(a) Mayor (b) Commissioner
(c) Secretary (d) Deputy Mayor
Ans. (b)
Q22. The maximum time gap between two successive sessions of the Parliament can be
(a) 4 months (b) 6 months
(c) 1 year (d) As specified by the President
Ans. (b)
Q23. Who is the ex – officio chairman of Rajya Sabha?
(a) President (b) Vice President
(c) Minister of Parliamentary Affairs (d) Leader of opposition
Ans. (b)
Q24. A constitution is
(a) A set of ordinary laws (b) A set of ordinary laws
(c) A set of financial laws
(d) The basic structure defining the powers of the state and the rights and duties of the citizens
Ans. (d)
Q25. In a federal state
(a) The Constitution effects division of power between the centre and the states with safeguards
against transgression of jurisdiction.
(b) States are more powerful than the centre
(c) Centre is more powerful than the state.
(d) A Presidential form of government functions
Ans. (a)

Click Here To Download More Papers

Click The Follow link and Download The NTSE Sample Papers

NTSE Sample Paper MAT Mental Ability Test 01
NTSE Sample Paper MAT Mental Ability Test 02
NTSE Sample Paper SAT Social Science Test 03
NTSE Sample Paper SAT Science Test 04
NTSE Sample Paper SAT Mathematics Test 05
NTSE Sample Paper SAT Mathematics Test 06
NTSE Sample Paper SAT Biology Test 07
NTSE Sample Paper SAT Chemistry Test 08
NTSE Sample Paper SAT Physics Test 09
NTSE Sample Paper SAT Economics Test 11
NTSE Sample Paper SAT Geography Test 12
NTSE Sample Paper SAT History Test 13

Click Here For
NTSE Class VIII Sample Papers

Click Here For More Details About

If you have questions, please ask below


  1. mahima says:

    i want to know , what all can they ask in ntse for sst ???
    everything in the class 8 book ???

  2. jitendra singh gurjar says:

    Dear sir Reqried sold peper

  3. Anjaly. V. Sebastian says:

    Please sent me NTSE, Class VIII th Malayalam Previous question paper

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>