NTSE SAT Geography Papers

Q1. The largest planet of the solar system is
(a) Uranus (b) Pluto
(c) Earth (d) Jupiter
Ans. (d)
Q2. Solar eclipse occurs when
(a) Earth comes between sun and moon
(b) Moon is at right angle to the earth
(c) Moon comes between sun and earth
(d) Sun comes between moon and earth
Ans. (c)
Q3. The term that best describes the shape of the earth is
(a) Ellipse (b) Geiod
(c) Globe (d) Sphere
Ans. (b)
Q4. Which is the unit to measure intensity of earthquakes?
(a) Decible (b) Knots
(c) Richter Scale (d) Metres
Ans. (c)
Q5. Sedimentary rocks are formed by the process of
(a) Metamorphism (b) Deposition
(c) Weathering (d) Solidification
Ans. (b)
Q6. The largest sea in the world is
(a) Caspian sea (b) South China Sea
(c) Mediterranean Sea (d) North Sea
Ans. (b)
Q7. Sahara desert is in
(a) Africa (b) Australia
(c) Asia (d) Europe
Ans. (a)
Q8. Which Indian state is known as ‘Land of Five Rivers’?
(a) UP (b) Haryana
(c) Punjab (d) Jammu & Kashmir
Ans. (c)
Q9. The highest mountain peak in India is
(a) Kanchenjunga (b) Mt. Everest
(c) Mt. K2 (d) Nanda devi
Ans. (c)
Q10. Which of the following rivers flows through a rift valley?
(a) Ganga (b) Godavari
(c) Tapti (d) Krishna
Ans. (c)
Q11. Sambhar Lake is in
(a) Gujarat (b) Bihar
(c) Rajasthan (d) MP
Ans. (c)
Q12. The climate of India is
(a) Tropical (b) Sub tropical
(c) Savanna type (d) Subtropical monsoon
Ans. (a)
Q13. Which of the following latitudes pass through India?
(a) Equator (b) Arctic circle
(c) Tropic of Capricorn (d) Tropic of Cancer
Ans. (d)
Q14. Kaziranga National Park is in
(a) Tamil Nadu (b) Assam
(c) Meghalaya (d) AP
Ans. (b)
Q15. Nathpa – Jhakri hydel project is located in the state of
(a) Andhra Pradesh (b) Himachal Pradesh
(c) Madhya Pradesh (d) Tamil Nadu
Ans. (b)
Q16. Which state leads in the production of tobacco?
(a) Tamil Nadu (b) Karnataka
(c) Maharashtra (d) Andhra Pradesh
Ans. (c)
Q17. The rabi crops are sown in the month of
(a) April (b) July
(c) September (d) November
Ans. (d)
Q18. The largest producing mineral in India is
(a) Zinc (b) Copper
(c) Gold (d) Mica
Ans. (d)
Q19. Digboi in Assam is famous for
(a) Tea Places (b) Atomic Power Plant
(c) Oil Fields (d) None of these
Ans. (c)
Q20. Which of the following is not a sea port?
(a) Cochin (b) Paradeep
(c) Rameshwaram (d) Vishakapatnam
Ans. (c)
Q21. The state which has no railway line is
(a) Tripura (b) Meghalaya
(c) Nagaland (d) Arunachal Pradesh
Ans. (d)
Q22. Rourkela steel plant was built in collaboration with
(a) USA (b) Russia
(c) France (d) West Germany
Ans. (d)
Q23. The place ‘Avadi’ which is known for the manufacture of Vijayanta Tanks is in
(a) Orissa (b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh (d) Tamil Nadu
Ans. (d)
Q24. Where are the electric locomotives manufactured?
(a) Varanasi (b) Jamshedpur
(c) Bhopal (d) Chittaranjan
Ans. (c)
Q25. Garo and Khasi tribes are found mainly in
(a) Manipur (b) Meghalaya
(c) Mizoram (d) Chota Napur
Ans. (b)

Click Here To Download More Papers

Click The Follow link and Download The NTSE Sample Papers

NTSE Sample Paper MAT Mental Ability Test 01
NTSE Sample Paper MAT Mental Ability Test 02
NTSE Sample Paper SAT Social Science Test 03
NTSE Sample Paper SAT Science Test 04
NTSE Sample Paper SAT Mathematics Test 05
NTSE Sample Paper SAT Mathematics Test 06
NTSE Sample Paper SAT Biology Test 07
NTSE Sample Paper SAT Chemistry Test 08
NTSE Sample Paper SAT Physics Test 09
NTSE Sample Paper SAT Civics Test 10
NTSE Sample Paper SAT Economics Test 11
NTSE Sample Paper SAT History Test 13

Click Here For
NTSE Class VIII Sample Papers

Click Here For More Details About

If you have questions, please ask below

One Comment

  1. anonymous says:

    What was the importance of 9 december 1946 with reference to constituent assembly?

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>