NTSE SAT History Sample Paper

Q1. The Great Bath of the Indus Valley Civilization was discovered in
(a) Harappa (b) Lothal
(c) Mohenjodaro (d) Ropar
Ans. (c)
Q2. The Indus Valley people had trade relations with
(a) Egypt (b) Greece
(c) Ceylon (d) Mesopotamia
Ans. (d)
Q3. Which is the oldest Veda?
(a) Yajur Veda (b) Atharva Veda
(c) Rig Veda (d) Sama Veda
Ans. (c)
Q4. The Gayatri Mantra contained in the Rig Veda is dedicated to which deity?
(a) Agni (b) Marut
(c) Surya (d) Savitri
Ans. (d)
Q5. Who was the first king to have the image of Lord Buddha inscribed on his coins?
(a) Ashoka (b) Kanishka
(c) Dharmpala (d) Harshvardhan
Ans. (b)
Q6. The Puranas are _____ in number
(a) 52 (b) 18
(c) 108 (d) 100
Ans. (c)
Q7. The Council of ‘Nine Gems’ is associated with
(a) Ballala Sena (b) Harshavardhana
(c) Chandragupta II (d) Devapala
Ans. (c)
Q8. Bimbisara was the ruler of
(a) (a) Magadh (b) Avadh
(b) (c) Kamboja (d) Gandhara
Ans. (a)
Q9. Which of the following was a saint of the Bhakti Movement in Bengal?
(a) Kabir (b) Tulsidas
(c) Vivekananda (d) Chaitanya
Ans. (d)
Q10. Kanchi was the capital of
(a) Pallavas (b) Rashtrakutas
(c) Chalukyas (d) Cholas
Ans. (a)
Q11. The court language of Mughals was
(a) Arabic (b) Hindi
(c) Persian (d) Urdu
Ans. (c)
Q12. Who initiated Din – I – Ilahi?
(a) Akbar (b) Shahjehan
(c) Aurangjeb (d) Jahangir
Ans. (a)
Q13. When did Vasco da Gama came to India?
(a) 1492 (b) 1498
(c) 1398 (d) 1542
Ans. (b)
Q14. Sarnath’s Lion Capital is attributed to
(a) Kanishka (b) Harshavardhana
(c) Ashoka (d) Chandragupta
Ans. (c)
Q15. The mausoleum of Sher Shah is at
(a) Delhi (b) Sasaram
(c) Agra (d) Lahore
Ans. (b)
Q16. Which art did Jehangir mainly patronize?
(a) Sculpture (b) Architecture
(c) Music (d) Painting
Ans. (d)
Q17. Ajanta paintings depict scenes from
(a) Ramayana (b) Mahabharata
(c) Jatakas (d) Upanishads
Ans. (c)
Q18. The term ‘Macedonia’s Madman’ referred to
(a) Phillip II (b) Xerxes
(c) Darius (d) Alexander
Ans. (d)
Q19. The Battle of Plassey was fought in the year
(a) 1576 (b) 1757
(c) 1761 (d) 1775
Ans. (b)
Q20. The strategy of ‘divide and rule’ was adopted by
(a) Lord Curzon (b) Lord Minto
(c) Lord Wellesley (d) Lord Canning
Ans. (b)
Q21. Who started the ‘Bhoodan Movement’?
(a) Mahatama Gandhi (b) Jayaprakash Narayan
(c) Swami Vivekananda (d) Acharya Vinoba Bhave
Ans. (d)
Q22. Who was the political guru of Gandhiji?
(a) Dadabhai Naoroji (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Gopal Krishna Gokhale (d) Lala Lajpat Rai
Ans. (c)
Q23. Which Mughal king tried to stop the practice of sati?
(a) Akbar (b) Humayun
(c) Aurangzeb (d) Shahjehan
Ans. (c)
Q24. Who died because of ‘hunger strike’ in jail?
(a) Jatin Das (b) Bhagat Singh
(c) Rajguru (d) Chandrasekhar Azad
Ans. (a)
Q25. Who led the Quit India Movement in the absence of Mahatma Gandhi?
(a) Sardar Patel (b) Aruna Asaf Ali
(c) Jawaharlal Nehru (d) Sarojini Naidu
Ans. (b)

Click The Follow link and Download The NTSE Sample Papers

NTSE Sample Paper MAT Mental Ability Test 01
NTSE Sample Paper MAT Mental Ability Test 02
NTSE Sample Paper SAT Social Science Test 03
NTSE Sample Paper SAT Science Test 04
NTSE Sample Paper SAT Mathematics Test 05
NTSE Sample Paper SAT Mathematics Test 06
NTSE Sample Paper SAT Biology Test 07
NTSE Sample Paper SAT Chemistry Test 08
NTSE Sample Paper SAT Physics Test 09
NTSE Sample Paper SAT Civics Test 10
NTSE Sample Paper SAT Economics Test 11
NTSE Sample Paper SAT Geography Test 12

Click Here For
NTSE Class VIII Sample Papers

Click Here For More Details About

If you have questions, please ask below

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>