NTSE Scholastic Aptitude Test Economics Papers

Q1. India has
(a) Socialistic economy (b) Gandhian economy
(c) Mixed economy (d) Free economy
Ans. (c)
Q2. Which of the following is not a central problem of the economy?
(a) What to produce (b) How to produce
(c) When to produce (d) For whom to produce
Ans. (c)
Q3. National income in India is compiled by
(a) Finance Commission (b) Indian Statistical Institute
(c) National Development Council (d) Central Statistical Organisation
Ans. (d)
Q4. Which is the best measure of the economic growth of a country?
(a) GNP (b) GDP
(c) Net revenue (d) None of these
Ans. (a)
Q5. The largest revenue in India is obtained from
(a) Sales tax (b) Direct tax
(c) Excise duties (d) None of these
Ans. (c)
Q6. Deficit financing is spending
(a) By getting foreign aid (b) Less than what is needed
(c) In excess of revenue (d) By borrowing from abroad
Ans. (c)
Q7. Monetary policy is regulated by
(a) Money lenders (b) Central Banks
(c) Private entrepreneurs (d) Government policy
Ans. (d)
Q8. Which of the following is the banker of the banks?
(a) IDBI (b) SBI
(c) RBI (d) SBI & RBI
Ans. (c)
Q9. Inflation implies
(a) Rise in budget deficit
(b) Rise in money supply
(c) Rise in general price index
(d) Rise in prices of consumer goods
Ans. (c)
Q10. The Industrial Development Bank started functioning in
(a) 1950 (b) 1952
(c) 1964 (d) 1972
Ans. (c)
Q11. Jawahar Rozgar Yojna was started by
(a) Jawaharlal Nehru (b) Rajiv Gandhi
(c) Indira Gandhi (d) Sanjay Gandhi
Ans. (b)
Q12. IRDP stands for
(a) Integrated Regional Development Programme
(b) International Rural Development Programme
(c) Integrated Rural Development Programme
(d) None of these
Ans. (c)
Q13. The family planning programme was adopted by the government in
(a) 1952 (b) 1953
(c) 1962 (d) 1965
Ans. (a)
Q14. MODVAT refers to
(a) Export value of a commodity (b) Value generated by exports
(c) Value added to manufacturing costs (d) Money generated by import – export
Ans. (c)
Q15. The basic characteristic of oligopoly is
(a) A few sellers, a few buyers (b) A few sellers, many buyers
(c) A few sellers, one buyer (d) Many sellers, a few buyer
Ans. (b)
Q16. Nurke’s theory of ‘Vicious Circle’ is related to
(a) Population explosion (b) Poverty
(c) Capital formation (d) Unemployment
Ans. (b)
Q17. According to the law of demand
(a) Price increases, demand decreases
(b) Price decreases, demand decreases
(c) Price increases, demand decreases
(d) Price decreases, demand does not change
Ans. (a)
Q18. Who is called the ‘Father of Economics’?
(a) Karl Marx (b) Max Muller
(c) Adam Smith (d) None of these
Ans. (c)
Q19. Fiscal Policy means
(a) Credit policy
(b) Planning policy
(c) Taxation policy
(d) Policy of expenditure and public debt policy
Ans. (d)
Q20. ‘Utility’ in economics means
(a) Provide comfort (b) Earn an income
(c) Satisfy human wants (d) Satisfy human motives
Ans. (c)
Q21. ‘Capital goods’ refers to the goods
(a) Which serve as a source of raising further capital
(b) Which help in the further production of goods
(c) Directly go into the satisfaction of human wants
(d) Find multiple uses
Ans. (b)
Q22. Bank rate means
(a) Interest rate charged by the scheduled banks
(b) Official rate of interest charged by the central bank of a country
(c) Rate of profit of the banking institutions
(d) Interest rate charged by the money lenders
Ans. (b)
Q23. Which of the following is not a characteristic of Capitalism?
(a) Equality (b) Privatisation
(c) Monopoly (d) Maximum profit
Ans. (a)
Q24. Which of the following would be fixed cost for an industry?
(a) Raw materials (b) Replacement of load
(c) Wages (d) Plant & machinery
Ans. (d)
Q25. The biggest public sector undertaking in the country is
(a) Shipways
(b) Roadways
(c) Railways
(d) Airways
Ans. (c)

Click Here To Download More Papers

Click The Follow link and Download The NTSE Sample Papers

NTSE Sample Paper MAT Mental Ability Test 01
NTSE Sample Paper MAT Mental Ability Test 02
NTSE Sample Paper SAT Social Science Test 03
NTSE Sample Paper SAT Science Test 04
NTSE Sample Paper SAT Mathematics Test 05
NTSE Sample Paper SAT Mathematics Test 06
NTSE Sample Paper SAT Biology Test 07
NTSE Sample Paper SAT Chemistry Test 08
NTSE Sample Paper SAT Physics Test 09
NTSE Sample Paper SAT Civics Test 10
NTSE Sample Paper SAT Geography Test 12
NTSE Sample Paper SAT History Test 13

Click Here For
NTSE Class VIII Sample Papers

Click Here For More Details About

If you have questions, please ask below


  1. deepit sapru says:

    Pls let me know the duration of the NTSE Sat to be held on 21/1/11

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>