Oracle E Business Suite Bills Of Material class – 17

  1. 1. What is bill looping? How would you check for any looping in bills?
    Bill loops occur when a bill is assigned as a component to itself somewhere in the multilevel structure of the bill. The loop check program searches for such loops.

    2. What is meant by Charge type in a Resource definition?
    Charge type determines how each resource is charged in Work in Process. When an operation completes, Work in Process records the units applied to the job or repetitive schedule in the resource unit of measure. You can charge resources manually or automatically.

    • Manual: Work in Process does not automatically charge this type of resource to a job or repetitive schedule. You must manually charge it to a job or repetitive schedule using Work in Process.

    • PO Receipt: Automatically charge this resource upon receipt of a purchase order in Oracle Purchasing. The assemblies are not automatically moved to the next operation upon receipt, so you must manually move them using Work in Process.

    • PO Move: Automatically charge this resource upon receipt of a purchase order in Oracle Purchasing and move the assemblies to the Queue intraoperation step of the next operation, or to the To move intraoperation step if this is the last operation.

    • WIP Move: Work in Process automatically charges this type of resource to a job or repetitive schedule when you complete an operation.

    3. What are supply types available for BOM in EBS?
    Ans: A bill of material component field that controls issue transactions from inventory to work in process. Supply types supported by Work in Process include: Push, Assembly pull, Operation pull, Bulk, Supplier, Phantom, and Based on bill.

    4. What is extended quantity in BOM?
    Ans: Extended quantity takes into consideration scrap resulting from operations performed. Scrap is modeled in the system by specification of shrinkage rate.
    The extended quantity of the component used in the parent item is calculated as follows:
    ((explosion quantity of parent item x component usage quantity) / component yield) / (1- shrinkage rate for parent)

    5. What is Alternate resource? How to setup Alternate resource?
    Ans: Alternate resources can be defined for each resource. You can define an alternate resource or set of alternate resources to describe a different manufacturing step used to produce the same product. Alternate resource is set at Routing > Operation Resource level.

    6. What is Common BOM? How to create Common BOM?
    Ans: An assembly that uses the bill of material of another assembly as its bill. This enables you to reduce your maintenance effort by sharing the same bill structure among two or more assemblies. For example, if you have identical bills of material that produce the same product in two different organizations, you can define common bills of material for the identical structures.
    Common BOM are created based on primary BOM by specifying the organization to which the BOM needs to be referenced.

    7. What is Planning Bill of Materials?
    Ans: A bill of material for a planning item that contains a list of items and planning percentages. You can use a planning bill to facilitate master scheduling and/or material planning. The total output of a planning bill of material is not limited to 100% (it can exceed this number by any amount).

    8. What is Simulation Sets?
    Ans: A group of capacity modifications for resource shifts to simulate, plan, or schedule capacity.

    9. What is difference between Cumulative Manufacturing lead time and Cumulative total lead time?
    Ans: Cumulative manufacturing lead time
    The total time required to make an item if you had all raw materials in stock but had to make all subassemblies level by level. Bills of Material automatically calculates this value. Purchased items have no cumulative manufacturing lead time.
    Cumulative total lead time
    The total time required to make an item if no inventory existed and you had to order all the raw materials and make all subassemblies level by level. Bills of Material automatically calculate this value.

    10. How do you model by-products in BOM?
    Ans: Material produced as a residual of a production process. By-product components are represented by negative usage in the bill of material for an assembly.

 

11. An area within your organization that consists of one or more people, machines, or Suppliers is called as

        Ans: Department

 12 A group of departments is called as

  Ans: Department Class  

  1. 13. A prototype part, material, subassembly, assembly, or product you have not yet released to production.

        Ans: Engineering item

  1. 14. A resource whose capacity can be shared with other departments is called as?

 Ans: Multi Department Resource

15  The time required to receive a purchased item into inventory from the initial supplier receipt, such as the time required to deliver an order from the receiving dock to its final destination is called as?  
 Ans: post processing lead time

Click here to view Business Work in Progress (WIP) Concept

If you have questions, please ask below

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>