Banks PO Exam Solved Papers | Banks PO Exam Reasoning Solved Papers | Nabard Bank Officers Exam Reasoning Solved Paper

Nabard Bank Officers Exam., 2009
(Held on 29-3-2009)
Reasoning : Solved Paper

1. In a certain code DESPAIR is written as TFEQSJB. How is NUMERAL written in that code ?
(A) OVNFMBS
(B) NVOFSBN
(C) NVOMFBS
(D) NVOFMBS
(E) None of these
Ans : (D)

2. If it is possible to make only one meaningful word with the first, second, sixth and tenth letters of the word DISCLAIMER, which of the following will be the third letter from the left ? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one such words can be made, give ‘Y’ as the answer.
(A) I
(B) R
(C) D
(D) X
(E) Y
Ans : (A)

3. How many such digits are there in the number 27561493 each of which is as far away from the beginning of the number as when the digits are arranged in descending order within the number ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (B)

4. If ‘yellow’ is called ‘red’, ‘red’ is called ‘blue’, ‘blue’ is called ‘white’, ‘white’ is called ‘black’, ‘black’ is called ‘green’, and ‘green’ is called ‘violet’, what is the colour of clear sky ?
(A) Green
(B) Violet
(C) Yellow
(D) Red
(E) None of these
Ans : (E)

5. It was 9•35 a.m. in Rakhi’s watch, which kept correct time, when Reena informed her that the last bus left the bus stop at 9•25 a.m. Reena’s watch is 5 minutes fast. The frequency of the bus is every 20 minutes. For how long Rakhi must wait to catch the next bus ?
(A) 5 minutes
(B) 10 minutes
(C) 15 minutes
(D) 25 minutes
(E) None of these
Ans : (A)

6. Which of the following should come next in the given sequence of numbers ?
2 4 3 2 4 3 1 2 4 3 1 2 2 4 3 1 2 3 2 4 3 1 2 3
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) None of these
Ans : (C)

7. How many meaningful English words can be formed with the letters EDOM using each letter only once in each word ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (C)

8. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) Nephew
(B) Cousin
(C) Mother
(D) Brother
(E) Sister
Ans : (B)

9. How many pairs of letters are there in the word SECURITY each of which has as many alphabets between them as there are in the English alphabetical series ?
(A) None
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) More than four
Ans : (C)

10. In a certain code STAR is written as 5$*2 and TORE is written as $32@. How is OATS written in that code ?
(A) 3*5$
(B) 3*$5
(C) 3$*5
(D) 35*$
(E) None of these
Ans : (B)

Directions—(Q. 11–15) In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

11. Statements : Some doctors are lawyers. All teachers are lawyers. Some engineers are lawyers. All engineers are businessmen.
Conclusions :
I. Some teachers are doctors.
II. Some businessmen are lawyers.
III. Some businessmen are teachers.
IV. Some lawyers are teachers.
(A) None follows
(B) Only II follows
(C) Only III follows
(D) Only II and IV follow
(E) None of these
Ans : (D)

12. Statements : All plastics are glasses. Some sponges are glasses. All sponges are clothes. All clothes are liquids.
Conclusions :
I. All liquids are sponges.
II. Some plastics are clothes
III. All glasses are plastics
IV. All liquids are clothes.
(A) None follows
(B) Only either II or IV follows
(C) Only IV follows
(D) Only III and IV follow
(E) None of these
Ans : (A)

13. Statements : All sands are beaches. All shores are beaches. Some beaches are trees. All trees are hotels.
Conclusions :
I. Some shores are hotels.
II. All beaches are shores.
III. Some beaches are hotels.
IV. Some sands are trees.
(A) None follows
(B) Only II follows
(C) Only either I or III follows
(D) Only IV follows
(E) None of these
Ans : (E)

14. Statements : All parrots are pigeons. Some crows are pigeons. Some sparrows are crows. All sparrows are koels.
Conclusions :
I. Some koels are crows.
II. Some parrots are crows.
III. Some sparrows are pigeons.
IV. No crow is a parrot.
(A) Only I follows
(B) Only III follows
(C) Only I and either II or IV follow
(D) Only either I or III follows
(E) None of these
Ans : (C)

15. Statements : All chairs are tables. All tables are cushions. Some cushions are trolleys. All trolleys are lamps.
Conclusions :
I. Some lamps are tables.
II. Some trolleys are chairs.
III. Some cushions are lamps.
IV. All chairs are cushions.
(A) Only I follows
(B) Only III and IV follow
(C) Only either I or II follows
(D) All follow
(E) None of these
Ans : (B)

Directions—(Q. 16–20) Study the following information carefully and answer the given questions—

A, B, C, D, E, F, G and H are eight friends sitting around a circular table facing the centre. A sits second to the left of D who is third to the left of E. C sits third to the right of G who is not an immediate neighbour of E.
H sits third to the right of B who sits second of the right of G.

16. Who sits between D and C ?
(A) Only B
(B) Only C and A
(C) Only G
(D) Only E
(E) Only G and E
Ans : (A)

17. Who sits second to the right of E ?
(A) B
(B) F
(C) G
(D) C
(E) None of these
Ans : (B)

18. What is the position of A with respect to H ?
(A) Third to the left
(B) Third to the right
(C) Second to the left
(D) Second to the right
(E) Fourth to the left
Ans : (D)

19. Four of the following five are alike based upon their seating arrangements and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) CH
(B) FG
(C) DA
(D) BE
(E) GB
Ans : (C)

20. Which of the following pairs has the second person sitting to the immediate left of the first person ?
(A) DB
(B) EH
(C) FA
(D) GD
(E) None of these
Ans : (E)

Directions—(Q. 21–25) These questions are based on the following letter/number/symbol arrangement. Study it carefully and answer the questions.
8 # B 2 © E K 7 % 5 A 1 $ G D 9 4 U * C 6 H @ I 3

21. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a consonant and also followed by a symbol ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (D)

22. Which of the following should replace the question mark in the following series based on the above arrangement ?
2EK, %A1, G94, ?
(A) *6H
(B) UC6
(C) *CH
(D) *6@
(E) None of these
Ans : (A)

23. Which of the following is the fifth to the left of seventeenth from the left end of the arrangement ?
(A) $
(B) G
(C) A
(D) D
(E) None of these
Ans : (E)

24. If all the numbers are deleted from the above arrangement, which of the following will be the twelfth from the right end ?
(A) %
(B) K
(C) *
(D) C
(E) None of these
Ans : (B)

25. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number and also immediately followed by a letter ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (D)

Directions—(Q. 26–30) Read the following information carefully and answer the questions, which follow :
‘P ÷ Q’ means ‘P is son of Q’.
‘P ×Q’ means ‘P is sister of Q’.
‘P + Q’ means ‘P is brother of Q’.
‘P – Q’ means ‘P is mother of Q’.

26. How is T related to S in the expression ‘T ×R + V ÷ S’ ?
(A) Sister
(B) Mother
(C) Aunt
(D) Uncle
(E) None of these
Ans : (E)

27. How is T related to S in the expression ‘T ×R ÷ V – S’ ?
(A) Father
(B) Sister
(C) Daughter
(D) Aunt
(E) None of these
Ans : (B)

28. How is S related to T in the expression ‘T + R – V + S’ ?
(A) Uncle
(B) Nephew
(C) Son
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (D)

29. Which of the following means that ‘S is the husband of T’ ?
(A) T × R – V + S
(B) T – R ÷ V × S
(C) T – R + V ÷ S
(D) T ÷ R × V + S
(E) None of these
Ans : (C)

30. How is V related to T in the expression ‘T ÷ R + V × S’ ?
(A) Aunt
(B) Nephew
(C) Niece
(D) Uncle
(E) None of these
Ans : (A)

Directions—(Q. 31–35) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II are given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and Give answer—

(A) If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
(B) If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
(C) If the data in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
(D) If the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question.
(E) If the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

31. How is A related to B ?
I. A is sister-in-law of C who is the daughter-in-law of B who is the wife of D.
II. B is the mother of A’s son’s only uncle’s son.
Ans : (B)

32. Amongst A, B, C, D, E and F each are having a different height, who is the shortest ?
I. C is shorter than only B.
II. A is taller than only D and F.
Ans : (D)

33. Point X is in which direction with respect to Y ?
I. Point Z is at equal distance from both point X and point Y.
II. Walking 5 km to the East of point X and taking two consecutive right turns after walking 5 kms before each turn leads to point Y.
Ans : (D)

34. How is ‘must’ written in a code language ?
I. ‘you must see’ is written as ‘la pa ni’ and ‘did you see’ is written as ‘jo ni pa’ in that code language.
II. ‘you did that’ is written as ‘pa si jo’ in that code language.
Ans : (A)

35. On which day of the week does Arti’s birthday fall ?
I. Sonu correctly remembers that Arti’s birthday falls after Wednesday but before Sunday.
II. Raj correctly remembers that Arti’s birthday falls before Friday but after Tuesday.
Ans : (E)

Directions—(Q. 36–40) Below in each question are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.
Mark answer—
(A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
(B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
(C) If both the statements I and II are independent causes.
(D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
(E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

36. I. Computer education has been made compulsory for all the classes by many schools.
II. The current job market prefers computer literate workforce.
Ans : (B)

37. I. The standard of education in evening colleges of the State has been deteriorating.
II. The standard of school education has been fast deteriorating in the State.
Ans : (E)

38. I. All domestic airlines increased the fares in all sectors with immediate effect.
II. Railways increased the fare of all its classes with immediate effect.
Ans : (E)

39. I. The prices of fruits and vegetables fell substantially over the last few days.
II. The quality of fruits and vegetables improved considerably over the last few days.
Ans : (D)

40. I. Recent floods in the area changed the nutritional contents of the soil.
II. Farmers in the area switched over to cultivating rice instead of wheat.
Ans : (A)

Directions—(Q. 41–45) In the following questions, the symbols #, $, %, * and @ are used with the following meaning as illustrated below :

‘A # B’ means ‘A is not greater than B’.
‘A $ B’ means ‘A is neither smaller nor equal to B’.
‘A % B’ means ‘A is neither smaller nor greater than B’.
‘A * B’ means ‘A is neither greater nor equal to B’.
‘A @ B’ means ‘A is not smaller than B’.

Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true and give your answer accordingly. Mark answer—
(A) If only conclusion I is true.
(B) If only conclusion II is true.
(C) If either conclusion I or II is true.
(D) If neither conclusion I nor II is true.
(E) If both conclusion I and II are true.

41. Statements :
A # B, B % C, C * D
Conclusions :
I. C @ A
II. A # D
Ans : (A)

42. Statements :
P $ Q, Q @ S, S % R
Conclusions :
I. P @ R
II. R $ Q
Ans : (D)

43. Statements :
W * X, X # Y, Y $ Z
Conclusions :
I. W * Z
II. W @ Z
Ans : (C)

44. Statements :
G @ H, H $ J, J % K
Conclusions :
I. K * G
II. J * G
Ans : (E)

45. Statements :
N @ M, M $ P, P # T
Conclusions :
I. T # N
II. P * N
Ans : (B)

Directions—(Q. 46–50) Study the following information carefully and answer the given questions :

A, B, C, D, E, F and G are seven friends studying seven different branches of engineering, namely Mechanical, Chemical, Electrical, Electronics, Civil, Computer and Aeronautical Engineering, not necessarily in this order. Each of them studies in three different colleges, X, Y and Z. Not less than two study in any college. D studies Electrical engineering in College X. The one who studies Chemical Engineering does not study in college Z. F studies Aeronautical engineering in college Y with only B. A does not study in college X and does not study Civil engineering. E studies Computer engineering and does not study in college X. G studies Electronics engineering but not in college X. None in college X studies Mechanical or Civil engineering.

46. Which of the following groups represents the persons studying in college Z ?
(A) D, B
(B) C, E, G
(C) A, G
(D) G, E, A
(E) None of these
Ans : (D)

47. In which of the following colleges does C study ?
(A) X
(B) Y
(C) Z
(D) Either X or Z
(E) Cannot be determined
Ans : (A)

48. Which of the following combinations is correct ?
(A) A—Civil—Z
(B) B—Chemical—Y
(C) C—Chemical—Z
(D) G—Electronics—Y
(E) None of these
Ans : (E)

49. B studies in which of the following branches of engineering ?
(A) Chemical
(B) Mechanical
(C) Civil
(D) Cannot eb determined
(E) None of these
Ans : (C)

50. Who studies Chemical engineering ?
(A) B
(B) C
(C) E
(D) A
(E) None of these
Ans : (B)

If you have questions, please ask below

3 Comments


  1. shilpa balawat says:

    please tell me about bank p.o. exams gk,&marketing.

  2. preeti says:

    i want to know the question of syndicate bank.

  3. aruna says:

    good,thank u

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>