Delhi University LLB/LLM Entrance Test Syllabus | Delhi University LLB/LLM Entrance Test 2010 Pattern | Delhi University LLB/LLM Entrance Test Scheme 2010

The Entrance Test Paper will have 175 Objective Type Questions with Multiple Choice Answers on :
English Language Comprehension, to test the ability to analyse written information, comprehending the main
ideas and significant details and drawing inferences from the material presented and testing the general
comprehension of language including grammar; Analytical Abilities, Legal Awareness and Aptitude for
testing the ability to evaluate an assumption, inference or argument that is presented in a short statement and solving the legal problems; for testing general awareness aptitude about law and the legal system; and General Knowledge. All sections may not have equal number of questions.
The sample Test questions are given below to acquaint the candidates with the pattern of Admission Test.
The sample is purely illustrative. The questions in the Test Booklet may substantially differ from the questions
in the following samples.
1. PRINCIPLE: No person shall be prosecuted and punished for the same offence twice.
FACTUAL SITUATION: ‘A’, a kleptomaniac, was an acquaintance of ‘B’ and used to visit ‘B’s’ home on weekends. One day, ‘B’ was unable to find his watch after a visit from ‘A’. Ultimately, ‘B’ informed the police about the missing watch and the persons who had been to his room. The police, among others, made a search on person of ‘A’ and found the watch in his pocket. At his trial, the Court found him guilty of theft and sentenced him to 3 months in prison. After completing his sentence, ‘A’ went to ‘B’s’ home to apologize for his conduct. After ‘A’ left, it was discovered that ‘B’s’ watch was missing. ‘A’ informed the police who located the watch from ‘A’s’ home. Can ‘A’ be prosecuted for theft?
(a) No, he has already been prosecuted and punished for theft and cannot be punished for the same offence again.
(b) No, he is a kleptomaniac with a psychological disorder of stealing and therefore cannot be found guilty.
(c) Yes, he can be prosecuted because he has committed two separate acts of theft.
(d) Yes, he can be prosecuted because the recovery of the stolen goods in each case has been from separate places.
2. What is geriatrics?
(a) Branch of science focusing on the study of genes and DNA
(b) Branch of medicine focusing on health care of elderly
(c) Branch of medicine dealing with care of infants and children
(d) Branch of medicine dealing with germs and microbes.
3. What is a ‘Plug-in Hybrid Electrical Vehicle’?
(a) An automobile running on hydrogen fuel
(b) An automobile running on batteries and solar cells
(c) An automobile running alternately on batteries and gasoline engine, as required
(d) An automobile running on rails with overhead electric lines.
4. Which district of China was the worst hit by the earthquake of May, 2008?
(a) Beijing
(b) Shanghai
(c) Sichuan
(d) Tangshan
5. Which of the following is not a carnivorous plant?
(a) Venus Flytrap
(b) Pitcher Plant
(c) Sundew
(d) Poison Ivy
6. Which of the following is associated with what is considered as one of the most devastating oil
spill in terms of damage caused to the environment?

(a) Exxon Valdez
(b) Three Mile Island
(c) 1991 Gulf War
(d) Easter Island
7. What is an anagram?
(a) The result of rearranging the letters of a word or phrase to produce a new word or phrase
(b) A geometrical shape with ‘n’ number of sides
(c) A telegraph transmitted via analogous mode
(d) A technique for constructing holograms
8. What is the meaning of the phrase ‘ubi jus ibi remedium’?
(a) Justice for all is the remedy of social evils
(b) Where there is a right, there is a remedy
(c) Complete justice requires speedy remedy
(d) Justice must not only be done but seem to be done.
9. You purchased a mobile phone handset which stopped working in its guarantee period. The mobile handset manufacturer is refusing to repair or replace the same. What would you do to get justice quickly?
(a) Approach the civil court with a suit for declaration
(b) File a writ petition before the Delhi High Court
(c) Approach the consumer disputes redressal forum
(d) Make a complaint of cheating before the local police station.
10. What was the Liberhan Commission of Inquiry constituted for?
(a) To conduct an inquiry of the riots against the Sikh community in 1984
(b) To conduct an inquiry into the demolition of the Babri Masjid in 1992
(c) To conduct an inquiry of the Godhra riots of 2002
(d) To conduct an inquiry of the Mumbai riots of 1992-93.
Answers: 1. (c) 2. (b) 3. (c) 4. (c) 5. (d)
6. (a) 7. (a) 8. (b) 9. (c) 10. (b)
The Test paper will consist of 175 Objective Type Questions with Multiple Choice Answers in the following areas, viz. Constitutional Law of India, Jurisprudence, Law of Contracts (General Principles), Law of Torts, Criminal Law, Family Law of Marriage & Divorce and Public International Law (Law of Peace).

If you have questions, please ask below


  1. raifee khan says:

    plz give me syllabus of ll.m entrence exam of D.U.

  2. neha priya says:

    i am a student of class 12th… i have taken physics, chemistry, maths as my main subjects…but i want to appear for the entrance exam of llb…..but the syllabus for this entrance xam is totally different….can i appear for this xam???? will i be able to clear it…plz guide.

  3. Shivangi says:

    plz give me syllabus for LLM entrance tests of D.U

  4. vandana says:

    i want to apply for m.a in history but i have a doubt abt the mod of xamination fees it would be submit by the dd only or may be handover by the cash???please guide??

  5. samreen faiz says:

    i hav applied l.l.m. entrance yhru net.exam is going to be held on 5 june ,2010 but still i did not get my admit card.kindly let me know what should i do/

  6. nishu says:

    i am bsc student. i want apply llb. but i dont about for llb syllabus. please tell me about this

  7. nishu says:

    please tell me . mujhe preparation kaisi karni chahiye

  8. AMIT BHARDWAJ says:

    respected dear,tell me about LL.M, entrance exam syylabus & study material for exam.

  9. Mukesh says:

    hello i am mukesh I have done 12th . kya main iss trh llb kr skta hu jisse meri gradution bhi ho jaye or llb bhi.

  10. Mukesh says:

    hi i am Mukesh from Delhi & i have done 12th.
    kya main iss trh llb kr skta hu jisse meri gradution bhi ho jaye or llb bhi ho jaye pls guide my cont. no. 09810266745 09213873000

  11. mirtyunjay kumar mishra says:

    sir please send ll.m entrence slabous
    thanku sir

  12. Abhishek says:

    Kya LLM coures Ka Enterance Test & Coures both hindi Language me hota hai

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>