IAF Latest Model(Technical)Question Papers | Indian Air Force Group X Exam Paper-2017

Indian Air Force Group Model Question Paper


GENERAL ENGLISH MODEL QUESTIONS [FOR BOTH GROUP ‘X'(TECHNICAL) & GROUP ‘Y’ TRADES]

1.Against each key word are given four suggested meanings. Choose the word or phrase which is nearest in meaning to the key word.
ANTAGONIST:
(1) Hostile (2) Pluralistic
(3) Mockery (4) Aghast
Answer:(1) Hostile

2. Against each key word are given four suggested meanings. Choose the word or phrase which is nearest in meaning to the key word.
APPERTAIN:
(1) Give up (2) Offence
(3) To be Appropriate (4) Thankful
Answer:(3) To be Appropriate

3. Read the sentence and choose the antonyms of the Underlined Word among the alternative words or phrases as (1),(2), (3) and (4).
Ram is showing signs of senility.
(1) Virility (2) Laziness
(3) Maturity (4) Exhaustion
Answer:(1) Virility

4. Read the sentence and choose the antonyms of the Underlined Word among the alternative words or phrases as (1),(2), (3) and (4).
The superintendent looked very grumpy.
(1) Surly (2) Pleasant
(3) Efficient (4) Honest
Answer:(2) Pleasant

5. Against each key word are given four suggested meanings. Choose the word or phrase which is opposite in meaning to the key word.
LURID:
(1) Murky (2) Dismal
(3) Ignorant (4) Mild
Answer:(4) Mild

6. Against each key word are given four suggested meanings. Choose the word or phrase which is opposite in meaning to the key word.
MANIFEST:
(1) Unmistakable (2) Apparent
(3) Obscure (4) Irrelavant
Answer:(3) Obscure

7. Choose the word that is nearest in meaning to the capitalised word.
ABASE:
(1) Humiliate or degrade oneslef (2) Uncouth
(3) Baseless (4) Forceful
Answer:(1) Humiliate or degrade oneslef

8. Choose the word that is nearest in meaning to the capitalised word.
SHAM:
(1) Rubbish (2) Lovable
(3) Pretence (4) Guilty
Answer:(3) Pretence

9. In the following question pick the wrong spelt word.
(1) Autopsy (2) Autocratic
(3) Akward (4) Asylum
Answer:(3) Akward

10. In the following question pick the wrong spelt word.
(1) Abnormity
(2) Aberration
(3) Abstinant
(4) Abstention
Answer:(3) Abstinant

DIRECTIONS: (Question No. 11 to 15) Read the passage and give your response based on the passage.
PASSAGE
Drug addicts in some countries form small groups, the customs of which may be unknown to outsiders. They often speak a language that is so full of expressions and words created by themselves that their speech has become unintelligible to those that are not living, or in some way associated, with them. It is amazing to find that, to understand some of today’s so-called pop music,one requires some acquaintance with the peculiar language of those enslaved to drugs. A great part of the vocabulary is international with a preponderance of American terms or corruptions of these. This makes it easy for those in search of drug in a country not their own to communicate with those that have some to dispose of.

11. We learn from the passage that:
(1) All pop singers like drugs
(2) Many pop musicians often use the code language of drug addicts
(3) Pop music is understood by drug users only
(4) All drug users compose music
Answer:(2) Many pop musicians often use the code language of drug addicts

12. The drug users’ speech is unintelligible to other because:
(1) It is incoherent
(2) The use of drugs has affected their pronunciation
(3) Their language has peculiar words and expressions
(4) They communicate only among themselves
Answer:(3) Their language has peculiar words and expressions

13. Drug addicts:
(1) Get easily assimilated in the society in which they live
(2) Have their own culture
(3) Imitate American culture
(4) Are cultural American culture
Answer: (2) Have their own culture

14. The international nature of their vocabulary helps drug addicts to:
(1) Buy drugs from one another with ease
(2) Get to know one another better
(3) Pass for Americans
(4) Conceal their nationalities
Answer:(2) Get to know one another better

15. According to the passage, it is wrong to conclude that:
(1) Drug users have evolved a language
(2) Drug users form small groups
(3) Some drug users travel outside their own countries
(4) All drug addicts are Americans
Answer:(4) All drug addicts are Americans

DIRECTIONS: (Question No. 16 & 17) In the following sentences one or two words are missing. From the four choices select the choice that fits in best with the rest of the sentence.

16. Mr. Nehru’s speeches always brought out his ……. for India and the well being of its ………..:
(1) Sadness, forests (2) Greatness, residents
(3) Joy, land (4) Love, people
Answer:(4) Love, people

17. Men with great …….. and knowledge are usually very polite and ……..:
(1) Wisdom, humble (2) Ambition, obsure
(3) Wealth, cruel (4) Foresight, sad
Answer:(1) Wisdom, humble

DIRECTIONS: (Question No. 18 to 20) In the following questions, fill in the blanks by selecting a choice which is in keeping with good English usage.

18. The friend writes faster ……….:
(1) Than me (2) Than myself
(3) Than I (4) Than self
Answer:(3) Than I

19. ……… the grace of God we all reach safe and sound:
(1) By (2) Due
(3) On (4) From
Answer:(1) By

20. The courier company luckily delivered the letter ……..:
(1) Rightly on time (2) Right on time
(3) On right time (4) Right by time
Answer:(2) Right on time

DIRECTIONS: (Question no. 21 to 24) In the questions choose the correct alternative answer to complete the sentence.

21. He requested her …….. five rupees:
(1) To lend her (2) To borrow her
(3) To lend him (4) To borrow him
Answer:(3) To lend him

22. I first …….. him in 1966:
(1) Meet
(2) Have met
(3) Met
(4) Had met
Answer:(3) Met

23. Some friends …….. to meet me tomorrow:
(1) Come
(2) Have come
(3) Came
(4) Are coming
Answer:(4) Are coming

24. She was …….. that she could not sleep:
(1) Very excited
(2) Much excited
(3) Too excited
(4) So excited
Answer:(4) So excited

25. The doctor soon diagnosed the patient’s illness. In this sentence ‘diagnosed’ means:
(1) Cured
(2) Provided the medicine for
(3) Treated
(4) Decided on the nature of
Answer:(4) Decided on the nature of

DIRECTIONS: (Question No. 26 to 28) In each of these questions, four words numbered (1), (2), (3) and (4) have been given of which one may be wrongly spelt. The number of that word is your answer.

26.
(1) Marshalling (2) Nemesis
(3) Pedestrian (4) Sheckle
Answer:(4) Sheckle

27.
(1) Sorority
(2) Terrestrial
(3) Magnification
(4) Habbitation
Answer:(4) Habbitation

28.
(1) Gynacology
(2) Habitual
(3) Inheritance
(4) Manipulative
Answer:(1) Gynacology

29. Given below are the four spellings of the same word. Choose the correct one.
(1) Anoynymous
(2) Anonemous
(3) Anonymous
(4) Annonymous
Answer:(3) Anonymous

30. In the following question select the appropriate word that best represents the given set of words. A person whose thoughts are turned inwards:
(1) Extrovert
(2) Invertebrate
(3) Intelligent
(4) Introvert
Answer:(4) Introvert

DIRECTIONS: (Question No. 31 to 33) Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

31. He gave me a ……… by appearing suddenly in the dark:
(1) Scare (2) Dash
(3) Jolt (4) Curse
Answer:(1) Scare

32. He was punished for the ……… of his duty:
(1) Criticism (2) Dereliction
(3) Immaturity (4) Percolation
Answer:(2) Dereliction

33. The old lady ……… her son when he returned triumphantly from the war:
(1) Hugged
(2) Proclaimed
(3) Pronounced
(4) Banged
Answer:(1) Hugged

34. Fill in the blanks.
In a classroom students are to be trained to love ……:
(1) Each other
(2) All others
(3) One another
(4) Altogether
Answer:(3) One another

35. Fill in the blanks.
Walk properly ……. you should fall:
(1) Just
(2) Lest
(3) Must
(4) Otherwise
Answer:(2) Lest

DIRECTIONS: (Question No. 36 to 39) The words of proverbs and sentences are given in a jumbled manner. If the words are arranged properly, they make a readable sentence. Pick a choice which gives the correct sequence of words.

36. Death, before, times, their, cowards, many, die
1 2 3 4 5 6 7
(1) 2431756 (2) 4657123
(3) 5763241 (4) 6375124
Answer:(3) 5763241

37. Memory, liar, a, a, good, needs:
1 2 3 4 5 6
(1) 326451 (2) 464251
(3) 524461 (4) 165234
Answer:(1) 326451

38. Burnt, fire, a, child, dreads, the:
1 2 3 4 5 6
(1) 314562 (2) 314265
(3) 624135 (4) 246531
Answer:(1) 314562

39. Of, mind, face, is, index, the:
1 2 3 4 5 6
(1) 132456 (2) 634215
(3) 345162 (4) 534216
Answer:(3) 345162

40. Given below are the four spellings of the same word. Choose the correct one.
(1) Mistery (2) Mistrey
(3) Mystery (4) Mistry
Answer:(3) Mystery

DIRECTIONS: (Question No. 41 to 43) Each of the following idioms is followed by alternative meanings of which one is correct.
Write the correct option.

41. Put a person through his paces:
(1) Put him on the right track
(2) Make him quicken steps
(3) Test his abilities
(4) Inspire him to work hard
Answer: (3) Test his abilities

42. A storm in a tea cup:
(1) Great noise
(2) A danger signal
(3) Unexpected event
(4) Much excitement over something trivial
Answer:(4) Much excitement over something trivial

43. A square peg in a round hole:
(1) A person unsuited to the position he fills
(2) A scheme that never works
(3) An impossible task
(4) A Herculean task
Answer:(1) A person unsuited to the position he fills

DIRECTIONS: (Question No. 44 & 45) In this section each sentence has three parts indicated by (1), (2) and (3). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any one of the parts (1), (2) and (3) indicate your response by blackening the letter related to that part in the OMR sheet provided. If sentence has no error, indicate this by blackening (4) which stands for no error. Errors may belong to grammar, usage etc.

44. I dare (1)/ not to (2)/ go to my father (3)/ No error (4).
Answer:(2)/ go to my father

45. I get up at five (1)/ and studied for two hours. (2)/ After taking a bath, I took breakfast. Then, I went to school on my bike (3)/ No error (4).
Answer:(1)/ and studied for two hours.

46. Which of the following will sting?
(1) Dog (2) Scorpion
(3) Cat (4) Lizard
Answer:(2) Scorpion

47. Fill in the blank with correct preposition.
Shivansh is good …….. studies:
(1) At (2) In
(3) Towards (4) By
Answer:(1) At

48. Given below is the sentence in active voice. Choose the correct sentence in passive voice among the alternatives:
Could they not have helped the needy?
(1) Could the needy not have been helped by them?
(2) Had the needy been not helped by them?
(3) Could the needy had not been helped by them?
(4) Would the needy not have been helped by them?
Answer:(1) Could the needy not have been helped by them?

49. What shall be correct combination of two simple sentence into a complex sentence by using an adverb clause.
The chief guest entered the hall. The audience clapped.
(1) The audience clapped as the chief guest entered the hall
(2) The audience clapped upon the chief guest entering the hall
(3) The audience was clapping when the chief guest entered the hall
(4) The audience had to clap when the chief guest entered the hall
Answer:(1) The audience clapped as the chief guest entered the hall

50. Fill in the gap with suitable preposition:
Sita is indifferent ____ her health.
(1) To (2) Of
(3) From (4) By
Answer:(1) To

51. Identify the correct tense which has been used in this sentence.
By the end of this year he will have saved a lot of money.
(1) Future continuous tense
(2) Future perfect tense
(3) Future perfect continuous tense
(4) Simple future tense
Answer:(2) Future perfect tense

52. Fill in the blank using correct article.
Kalidas is ____ Shakespeare of India.
(1) A (2) An
(3) The (4) Any one of the above can be used
Answer:(3) The

53. Identify plural word among the following alternatives:
(1) Syllabus (2) Curriculum
(3) Agenda (4) Radius
Answer:(3) Agenda

54. Given are four sentences. Choose the sentence which belongs to the class “Adverb of manner”
(1) She sings delightfully (2) The Weather is delightfully cool
(3) He is far better now (4) I have told you twice
Answer:(1) She sings delightfully

55. Identify the sentence with no adverb:
(1) He behaves best (2) She sings well enough
(3) He is the best boy in the class (4) The patient is much better.
Answer:(3) He is the best boy in the class

56. Change the following sentence given in indirect speech into direct speech and mark correct answer choosing from options given.
“Would you mind passing the salt?” I said to him:
(1) I asked to him if he would mind passing the salt
(2) I ordered him if he will mind passing the salt
(3) I asked him if he will mind passing the salt
(4) I asked him if he would mind passing the salt
Answer:(4) I asked him if he would mind passing the salt

57. In the following question four sentences have been given. Out of the four options given one is grammatically incorrect. Identify the one and mark your answer.
(1) She seems sad (2) He has a cellular phone
(3) These grapes are tasting sour (4) I think you are wrong
Answer:(3) These grapes are tasting sour

58. Change the following sentence into Indirect speech:
He said, “Be quiet and listen to my word”.
(1) He requested them that they keep quiet and listen to his word.
(2) He requested them to maintain quiet and listen to his word.
(3) He urged them to be quiet and listen to his word.
(4) He said to them to keep quiet and listen to his word.
Answer:(3) He urged them to be quiet and listen to his word.

59. Change the sentence into indirect speech.
Ram said to the boy, “why will you not play with me?”
(1) Ram said the boy why he will not play with me?
(2) Ram asked the boy why he would not play with him.
(3) Ram told the boy to play with him.
(4) Ram asked the boy why will hot play with me.
Answer:(2) Ram asked the boy why he would not play with him.

60. Change the following sentence into reported speech and mark the correct option among the choices given:
The girl said, “ I must go to Delhi tomorrow”.
(1) The girl said that she would go to Delhi tomorrow.
(2) The girl said that she had to go to Delhi the next day.
(3) The girl said that she will go to Delhi the next day.
(4) The girl said that she must have gone to Delhi that day.
Answer:(2) The girl said that she had to go to Delhi the next day.

GENERAL AWARENESS MODEL QUESTIONS 2017

Click here for more Notifications


If you have questions, please ask below

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>