BHEL ET Sample Questions For ECE and EEE Stream | BHEL ST Exam Questions For EC/EE Engineer Stream

BHEL ECE & EEE Previous Question Papers :

1. An emergency loan of $ 500 million to help reconstruct infrastructure in earth quake devastated Gujarat approved by-
a.) Asian development Bank b.) World Bank
c.) Swiss Bank d.) Reserve Bank of India
Ans :a

2. When a inductive coil connected to a 200 V, 50Hz ac supply with 10A current flowing through it dissipates 1000 watts then which of the following will have least value in ohms
a.) Resistance b.) Reactance
c.) Impedance d.) None
Ans : a

3. Oscillator crystal are made of –
a.) Silicon b.) Germanium
c.) Quartz d.) None
Ans :c

4. For small size, high frequency coils, the most common core material is-
a. )Air b. )Ferrite
c.) Powdered ion d.) Steel
Ans :a

5. If we have a parallel plate capacitor of plate area ‘A’ and plate separatoin t and having a capacity C and a metallic plate r of area A and of negligible thickness is introduced in the capacitor at a distance from either of the two plates as shown in the given figure then the capacity of the capacitor will become –\

a.)c/2 b.) C
c.) 2C d.) 4C
Ans :c

6. A superconductor is a –
a.) A material showing perfect conductivity and Meissner effect below a critical temperature
b.) A conductor having zero resistance
c.) A perfect conductor with highest di-magnetic susceptibility
d.) A perfect conductor which becomes resistance when the current density through it exceeds a critical value
Ans :a

7. When an inductor tunes at 200 KHz with 624 pF capacitor and at 600 KHz with 60.4 pF capacitor then the self capacitance of the inductor would be –
a) 8.05 pF b) 10.05pF
c.) 16.01pF d.) 20.01pF
Ans :b

8. Sparking occur when a load is switched off because the circuit has high –
a.) Inductance b.) Capacitance
c.) Resistance d.) None
Ans :a

9. Sparking between contacts can be reduced by inserting a –
a.) Resistance in the line
b.) Capacitor in series with contacts
c.) Capacitor in parallel with contacts
d.) None
Ans : c

10.RF amplifier of an A.M. receiver is normally biased in –
a.) Class ‘A’ b.) Class ‘b’
c.) Class ‘C d.) None
Ans : c

11. The value of gate voltage for the operation of enhancement of only N channel MOSFET has to be –
a.) High positive b.) High negative
c.) Low positive d.) Zero
Ans : a

12. The input gate current of a FET is –
a.) a few microamperes b.) negligibly small
c.) a few milliamperes d.) a few amperes
Ans :b

13. In the following fig. with R = 30k, the value of current through 2 K resistor is –
a.) 25 ma b.) 40 mA
c.) 25/16 mA d.) 10 mA
Ans :d

14. A step recovery diode –
a.) has on extremely short recovery time
b.) conducts equally well in both directions
c.) is mainly used as a harmonic generator
d.) is an ideal rectifiers of high frequency signals
Ans :c

15.In order to get maximum undistorted output signal from CE amplifier with VCC 10V, the value of VCE (Q) should be approximately-
a.) 0.1V b.) 5V
c.) 10V d) V
Ans :b

16. In a FET the electrode, which corresponds to collector in bipolar transistor, is –
a.) source b.) drain
c.) gate d.) none
Ans :b

17. The device which acts like an NPN and a PNP transistor connected base to base and emitter to collector is –
a.) Triac b.) UJT
c.) Diac d.) SCR
Ans :d

18. A typical optical fibre has –
a.) High refractive index core and low refractive index cladding
b.) Low refractive index core and high refractive index cladding
c.) Both a and b
d.) None
Ans :b

19. In the following figure circuit diagram of an op-amp based is shown. The ratio is equal to –

a.) 9 b.) 11
c.) 10 d.) 21
Ans :b

20. When a loud speaker is connected across the terminals A and B of the network shown in the fig. then its impedance to obtain maximum power dissipation in it will be

a.) 3 – j1 b.) 3 + j9
c.) 7.5 + j 2.5 d.) 7.5 – j 2.5
Ans : c

21. In the lattice network, the value of R for the maximum power transfer to the load –

a.) 5 b.) 6.5
c.) 8 d.) 9
Ans : b

22. For a lossy transmission line short circuited at the receiving end, the input impedance is given by (Z0 is the characteristic impedance, Ö is the propagation constant and l is the length of the line-
a.) Z0 cot h Öl b.) Z0 cot Öl
c.) Z0 tan h.Ö l d.) Z0 tan Öl
Ans : c

23. The approximate thickness of the radome wall should be –
a.) l b.) l/4
c.) l/2 d.) l/8
Ans :b

24. A relatively permanent information is stored in
a. ) ROM b.) RAM
c.) PROM d.) Volatile memory
Ans :c

25. As compared to analog multimeters, digital multimeters are –
a.) less accurate b.) more accurate
c.) equally accurate d.) none.
Ans : b

26. If in the network shown in the fig. initially a steady state is attained by closing the switch ‘s’ and then if the switch is opened at t = 0, then the current i(t) through the inductor will be –

a.) cos50tA b.) 2A
c.) 2cos100tA d.) 2sin50tA
Ans : b

27. When the p network of figure – I and T-network of figure – II are equivalent then the values of R1, R2 and R3 will be respectively –

a) 9W, 6W and 6W b.) 6W, 6W and 9W
c.) 9W, 6W and 9W d.) 6W, 9W and 6W
Ans : b

28.When two equal positive point charges are placed along X- axis at X1 and –X1 respectively then the electric field vector at a point P on the positive Y-axis will be directed-
a.) In the +x direction b.) In the –x direction
c. ) In the +y direction d.) In the –y direction
Ans : c

29. Joule/coulomb is the unit of –
a.) Electric field potential b.) Potential
c.) Charge d.) None of the above
Ans :b

30. The electric field line and equipotential lines-
a.) Are parallel to each other b.)Are one and same
c.) Cut each other orthogonally d.)Can be inclined to each other at any angle
Ans : c

Click Here To More Question Papers

If you have questions, please ask below


  1. m.sreekanth says:

    send me this question papers through my mail.

  2. periyasamy says:

    send this question paper through my mail.


    sir iam doind now engineering ECE branch……….so i want best publisher name for preparing BHEL ASSINSTENT OF ENGINEERING……….GOOD OBJECTIVE PUBLISHER NAME I WANT

  4. lokesh says:

    previous question papers of BHEL

  5. vani says:

    send me question papers to my mail

  6. himaja says:

    please send this paper to my email ID.

  7. Gayathri says:

    Please send BHEL ECE sample papers to my email id.Thanks in advance.

  8. punitha says:

    Send these question papers to my mail

  9. punitha says:

    Respected Sir,

    send this papers to my mail sir….

  10. g.bhargavi says:

    plz send bhel old question papers in my mail plz(ece supervizer engg)

  11. vinoth says:

    send all previous question paper to my

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>