BHEL ET/ST Model Papers | BHEL ET Exam Sample Questions | BHEL ST Exam Model Papers

1. When a dipole antenna was radiating with some excitation in free space radiating a certain amount of the power v if then this antenna is immersed in a lake where water is non-dissipative but has a dielectric constant of 81, then the radiated power with the same excitation will be
a.) Decrease to finite non-zero value
b.)Remain the same
c. )Increase
d.)Decrease to zero

Ans :D

2. As compared to analog multimeters, digital multimeters are –
a.) less accurate
b.) more accurate
c.) equally accurate
d.) none.

Ans : b

3. When a signal of 10 mV at 75 MHz is to be measured then which of the following instruments can be used –
a.) VTVM
b.) Cathode ray oscilloscope
c.) Moving iron voltmeter
d.) Digital multimeter

Ans : b

4. Which of the following statement is true about two wattmeter method for power measurement in three phase current ?
a.) power can be measured using two wattmeter method only for star connected three phase circuits.
b.) when two meter show indentical readings, in the power factor is 0.5.
c.) when power factor is unit, one of the wattmeter reads zero
d.) when the reading of the two wattmeters are equal but of opposite sign, then the power factor is zero –

Ans : d

5. The Q of a radio coil –
a.) is independent of frequency
b.) increases monotonically as frequency increases
c.) decreases monotonically as frequency increases
d.) increases upto a certain frequency and then decreases beyond that frequency

Ans : d

6. The coding system typically used in digital telemetry is –
a.) PPM (pulse position modulation)
b.) PAM (pulse amplitude modulation)
c.) PCM (pulse code modulation)
d.) PDM (pulse duration modulation)

Ans : c

7. In the given figure band structure is shown. It is of –

a.) Gallium Avesenide (GaAs)
b.) Silicon (Si)
c.) Copper (Cu)
d.) Germanium (Ge)

Ans :a

8. When anode is positive with respect to cathode in an SCR, the numbers of blocked p-n junction is –
a.) 1
b.) 2
c.) 3
d.) 4

Ans : a

9. In the given circuit the maximum current in the main SCR M can be-
a.) 200 A
b.) 170.7 A
c.) 141.4 A
d.) 70.7 A

Ans : b

10. The transfer function of an amplifier is given by The high 3-db frequency of the amplifier will approximately
a.) 5850 KHZ
b.)585 KHZ
c.) 5850 HZ
d.)585HZ

Ans:a

11. In comparison to full wave rectifier with two diodes the four divide bridge rectifier has the dominant advantage of –
a). Higher current carrying
b.)Lower ripple factor
c.) Higher efficiency
d.)Lower peak increase voltage require

Ans : d

12.Power output increase in a class-c amplifier-
a.) If the conduction angle decrease
b).If the conduction angle increase
c.) Are not governed by the conduction angle
d.)None of the above

Ans : b

13. Amplifier of class B has high theoretical efficiency of 78.5 percent because-
a.) It is biased almost to saturation
b.)Its quiescent current is low
c.)It’s output is an exact replica of it’s input
d.)It is biased well below cut off

Ans :b

14. The coupling that produces minimum interference with frequency response is-
a.) Direct coupling
b.)Impedance coupling
c.) R C coupling
d.)Transformer coupling

Ans : a

15. In the circuit shown in the given figure Rf provides
a.) Current series feedback
b.)Current shunt feedback
c.) Voltage series feedback
d.)Voltage shunt feedback

Ans :d

16. Data in the serial form can be converted into parallel form by using –
a.) PISO shift register
b.) SOIP shift register
c.) SIPO shift register
d.) POIS shift register

Ans :c

17. PROMs are used to store-
a.) bulk information
b.) information to be accessed rarely
c.) sequence information
d.) relatively permanent information

Ans :d

18.The horizontal axis in a 3 bit unipolar D/A converter represents
a.) Output bit combination
b.) analog output voltage
c.) input bit combination
d.) none of the above

Ans :c

19. Modems are used for data transmission telephone lines to –
a.) increase the transmission capacity
b) improve noice performance
c.) incorporate error control coding
d.) eliminate dc component in the transmitted signal

Ans :a

20. The figure of a control system is shown. The maximum value of gain K for which the system is stable is-
a.)2 b.) 3
c.) 4 d.) 5

Ans : d
21. Identify the example of open-loop system-
a.) A windscreen wiper
b.) Aqualung
c.) Respiratory system of an animal
d.) A system for controlling Anti-rocket missiles.

Ans :a

22. A system is described by
To test its stability by Lyapunov’s method the following V functions are considered.
Mark the most suitable V-function in this case-
a.) Only V1
b.) Only V2
c.) Both V1 and V2
d.) Neither V1 nor v2

Ans :a

23. Which is the following relate to rational transfer function of a system-
1. Ratio of Fourier transform of output to input with zero initial conditions.
2. Ratio of Laplace transform of output to input with zero initial conditions.
3. Laplace transform of system impulse response.
4. Laplace transform of system unit step response select the correct answer using the codes given below.
Codes
a.) 1 and 4
b.) 2 and 3
c.) 1 and 3
d.) 2 and 4

Ans:a

24.The 1.55 mm windows is not yet in use with fiber optic systems because –
a.) The attenuation is higher than at 0.85 mm
b) The attenuation is higher than at 1.3mm
c.) Suitable laser devices have not yet been developed
d.) It does not lend itself to wavelength multiplexing

Ans :c

25. Pre-emphasis in FM systems involves-
a.) Compression of the modulating signal
b.) Expansion of the modulating signal
c.) Amplification of lower frequency components of the modulating signal.
d.) Amplification of higher frequency components of the modulating signal.

Ans : d

26.In a terrestrial microwave system transmission of signals is achieved through-
a.) reflection from the ionosphere
b.) line of sight mode
c) reflection from the ground
d.) diffraction from the stratosphere.

Ans :b

27. Casse grain feed is used with a parabolic reflector to
a.) increase the gain of the system
b). increase the bandwidth of the system
c.) reduce the size of the main reflector
d.) allow the feed to be placed at a convenient point.

Ans :d

28. In most microwave communication link rain drop attenuation is caused due to-
a.) scattering of microwaves by water drops of specific size.
b) scattering of microwaves by a collection of droplets acing as a single body.
c.) absorption of microwaves by water and consequent heating of the liquid
d.) absorption of the microwaves by water vapor in the atmosphere.

Ans : c

29. Circuit in the given figure represents. –
a.) an astable multivibrator
b.) A monostable multivibrator
c.) Voltage controlled oscillator
d.) Ramp generator

Ans :a

30.In directional coupler a portion of power two velliry fram port 1) to port 2) is coupled to.
a). port 4
b). port 3
c.) port 2.
d.) port 3 & 4.

Ans :a

Click Here To More Question Papers

If you have questions, please ask below

8 Comments


  1. saritha says:

    hi,how to prepare for bhel exams.would u tell me? plz send me my id

  2. Anish Mahajan says:

    sir plz send me previous 5 years of papers for electronics stream for the post of engineer trainee…

  3. Anish Mahajan says:

    sir plz send me previous 5 years of BHEL paper for electronics stream for the post of engineer trainee

  4. SURESH.s says:

    sir, i am suresh i want need bhel supervisior trinee question with answer last 10 year paper please send my email address and g.k questions and atitute papers

  5. rajesh kumar singh says:

    plz send me previous 5 years of Bhel paper for mechanical stream for the post of engineer trainee

  6. ramesh says:

    plz send me previous 5 year of bhel for ECE stream for the post of ET

  7. saibabu says:

    sir pls send me previous 5 years model papers for reference for bhel supervisor trinee (mechanical) pls send me for guidence.

  8. soumya says:

    pz can u send bhel ET previous years papers for electrical stream…pz dont ignore….

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>