ECIL Placement Papers | ECIL Graduate Engineer Trainee Post Previous Papers | Electronics Corporation of India Limited Papers

Electronics Corporation of India Limited (ECIL) Opening for Graduate Engineer Trainee post

Qualification :

Click Here To ECIL GET Written Test 26th December 2010 Hall Ticket Download

Expected Model Pattern for the Entrance Exam of ECIL GET is as below

Apptitude 45 Questions
Data Interpretation 15 question
Verbal 30 questions

For Apptitude refer to R.S Agarwal aptitude book, For Verbal and Reasoning refer to GRE Barrons Book

Sample Apptitude Paper (For Exam preparation)

1. A certain type of mixture is prepared by mixing brand A at Rs.9 a kg. with brand B at Rs.4 a kg. If the mixture is worth Rs.7 a kg., how many kgs. of brand A are needed to make 40kgs. of the mixture?
Ans. Brand A needed is 24kgs.

2. A wizard named Nepo says “I am only three times my son’s age. My father is 40 years more than twice my age. Together the three of us are a mere 1240 years old.” How old is Nepo?
Ans. 360 years old.

3. One dog tells the other that there are two dogs in front of me. The other one also shouts that he too had two behind him. How many are they?
Ans. Three.

4. A man ate 100 bananas in five days, each day eating 6 more than the previous day. How many bananas did he eat on the first day?
Ans. Eight.

5. If it takes five minutes to boil one egg, how long will it take to boil four eggs?
Ans. Five minutes.

6. Three containers A, B and C have volumes a, b, and c respectively; and container A is full of water while the other two are empty. If from container A water is poured into container B which becomes 1/3 full, and into container C which becomes 1/2 full, how much water is left in container A?

7. ABCE is an isosceles trapezoid and ACDE is a rectangle. AB = 10 and EC = 20. What is the length of AE?
Ans. AE = 10.

8. In the given figure, PA and PB are tangents to the circle at A and B respectively and the chord BC is parallel to tangent PA. If AC = 6 cm, and length of the tangent AP is 9 cm, then what is the length of the chord BC?
Ans. BC = 4 cm.

9 Three cards are drawn at random from an ordinary pack of cards. Find the probability that they will consist of a king, a queen and an ace.
Ans. 64/2210.

10. A number of cats got together and decided to kill between them 999919 mice. Every cat killed an equal number of mice. Each cat killed more mice than there were cats. How many cats do you think there were ?
Ans. 991.

11. If Log2 x – 5 Log x + 6 = 0, then what would the value / values of x be?
Ans. x = e2 or e3.

12. The square of a two digit number is divided by half the number. After 36 is added to the quotient, this sum is then divided by 2. The digits of the resulting number are the same as those in the original number, but they are in reverse order. The ten’s place of the original number is equal to twice the difference between its digits. What is the number?

Ans. 46

13.Can you tender a one rupee note in such a manner that there shall be total 50 coins but none of them would be 2 paise coins.?
Ans. 45 one paisa coins, 2 five paise coins, 2 ten paise coins, and 1 twenty-five paise coins.

14.A monkey starts climbing up a tree 20ft. tall. Each hour, it hops 3ft. and slips back 2ft. How much time would it take the monkey to reach the top?
Ans.18 hours.

15. What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12
Ans. 9

16. The minute hand of a clock overtakes the hour hand at intervals of 64 minutes of correct time. How much a day does the clock gain or lose?
Ans. 32 8/11 minutes.

17. Solve for x and y: 1/x – 1/y = 1/3, 1/x2 + 1/y2 = 5/9.
Ans. x = 3/2 or -3 and y = 3 or -3/2.

18. Daal is now being sold at Rs. 20 a kg. During last month its rate was Rs. 16 per kg. By how much percent should a family reduce its consumption so as to keep the expenditure fixed?
Ans. 20 %.

19. Find the least value of 3x + 4y if x2y3 = 6.
Ans. 10.

20. Can you find out what day of the week was January 12, 1979?
Ans. Friday.

21. A garrison of 3300 men has provisions for 32 days, when given at a rate of 850 grams per head. At the end of 7 days a reinforcement arrives and it was found that now the provisions will last 8 days less, when given at the rate of 825 grams per head. How, many more men can it feed?

Ans. 1700 men.

22. From 5 different green balls, four different blue balls and three different red balls, how many combinations of balls can be chosen taking at least one green and one blue ball?
Ans. 3720.

23. Three pipes, A, B, & C are attached to a tank. A & B can fill it in 20 & 30 minutes respectively while C can empty it in 15 minutes. If A, B & C are kept open successively for 1 minute each, how soon will the tank be filled?
Ans. 167 minutes.

24. A person walking 5/6 of his usual rate is 40 minutes late. What is his usual time?
Ans. 3 hours 20 minutes.

25. Mr. Shah decided to walk down the escalator of a tube station. He found that if he walks down 26 steps, he requires 30 seconds to reach the bottom. However, if he steps down 34 stairs he would only require 18 seconds to get to the bottom. If the time is measured from the moment the top step begins to descend to the time he steps off the last step at the bottom, find out the height of the stair way in steps?
Ans.46 steps.

Sample Data Interpretation

Question 1

The letters A, B, C, D, E, F and G, not necessarily in that order, stand for seven consecutive integers from 1 to 10
D is 3 less than A
B is the middle term

F is as much less than B as C is greater than D
G is greater than F

1. The fifth integer is
(a) A
(b) C
(c) D
(d) E
(e) F

Ans. (a)

2. A is as much greater than F as which integer is less than G
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Ans. (a)
3. If A = 7, the sum of E and G is
(a) 8

(b) 10
(c) 12
(d) 14
(e) 16

Ans. (a)

4. A – F = ?
(a) 1
(b) 2
(c) 3

(d) 4
(e) Cannot be determined

Ans. (a)
5. An integer T is as much greater than C as C is greater than E. T can be written as A + E. What is D?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(e) Cannot be determined

Ans. (a)
6. The greatest possible value of C is how much greater than the smallest possible value of D?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(e) 6

Ans. (a)

Question 2

For a motorist there are three ways going from City A to City C. By way of bridge the distance is 20 miles and toll is $0.75. A tunnel between the two cities is a distance of 10 miles and toll is $1.00 for the vehicle and driver and $0.10 for each passenger. A two-lane highway without toll goes east for 30 miles to city B and then 20 miles in a northwest direction to City C.
1. Which is the shortest route from B to C

(a) Directly on toll free highway to City C
(b) The bridge
(c) The Tunnel
(d) The bridge or the tunnel
(e) The bridge only if traffic is heavy on the toll free highway

Ans. (a)
2. The most economical way of going from City A to City B, in terms of toll and distance is to use the

(a) tunnel
(b) bridge
(c) bridge or tunnel
(d) toll free highway
(e) bridge and highway

Ans. (a)
3. Jim usually drives alone from City C to City A every working day. His firm deducts a percentage of employee pay for lateness. Which factor would most influence his choice of the bridge or the tunnel ?

(a) Whether his wife goes with him
(b) scenic beauty on the route

(c) Traffic conditions on the road, bridge and tunnel
(d) saving $0.25 in tolls
(e) price of gasoline consumed in covering additional 10 miles on the bridge

Ans. (a)
4. In choosing between the use of the bridge and the tunnel the chief factor(s) would be:
I. Traffic and road conditions
II. Number of passengers in the car
III. Location of one’s homes in the center or outskirts of one of the cities
IV. Desire to save $0.25

(a) I only
(b) II only
(c) II and III only
(d) III and IV only
(e) I and II only

Ans. (a)

Question 3

1. All G’s are H’s
2. All G’s are J’s or K’s

3. All J’s and K’s are G’s
4. All L’s are K’s
5. All N’s are M’s
6. No M’s are G’s
1. If no P’s are K’s, which of the following must be true?

(a) All P’s are J’s
(b) No P is a G
(c) No P is an H
(d) If any P is an H it is a G

(e) If any P is a G it is a J

Ans. (a)
2. Which of the following can be logically deduced from the conditions stated?

(a) No M’s are H’s
(b) No M’s that are not N’s are H’s
(c) No H’s are M’s
(d) Some M’s are H’s
(e) All M’s are H’s

Ans. (a)

3. Which of the following is inconsistent with one or more of the conditions?

(a) All H’s are G’s
(b) All H’s that are not G’s are M’s
(c) Some H’s are both M’s and G’s
(d) No M’s are H’s
(e) All M’s are H’s

Ans. (a)
4. The statement “No L’s are J’s” is
I. Logically deducible from the conditions stated

II. Consistent with but not deducible from the conditions stated
III. Deducible from the stated conditions together with the additional statement “No J’s are K’s”

(a) I only
(b) II only
(c) III only
(d) II and III only
(e) Neither I, II nor III

Ans. (a)

If you have questions, please ask below


  1. Athira says:

    please send me ecil sylabus and previous question paper

  2. mahesh says:

    please send me ecil previous papers

  3. samad says:

    plzz mail me d exam pattern for ecil GET examm(ece)…,,

  4. sruthi says:

    plz send me the ECE previous papers for ECIL

  5. sruthi says:

    plz mail me the syllabus for ECE and some sample questions

  6. Snehal ukey says:

    Please, put a technical questions for mechanical and other streams also. Thank you.

  7. varsha says:

    plz mail me d solved papers of ecil get for ece branch

  8. anil kumar says:

    plzzzzzz tell me d xam pattern of ecil get 2011…….

    • deepak nagar says:

      i have seen the pattern of this exam it as par with gate one need to cover only 6subjects analog,digital,emft,control system,communication and little bit of vlsi

  9. anshu says:

    what is syllabus for ECIL graduate trainee?

  10. ashwini says:

    plz send me ecil xam patrn,nd previous year placement paper as im frm ece banch

  11. hari says:

    Previous years question papers of graduation engineer trainee(GET) conducted by ECIL?

    Respcected sir/madam,
    I want previous question papers of graduate engineer trainee(GET) conducted by ECIL(Electronics Corporation India Limited). kindly please send to my mail id
    thank you

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>