I am Akhilesh Thakur from KRUPAJAL ENGG COLLEGE, Bhubaneswar. We were having on campus drive of TCS on 17 & 18 march 2008. All together there were 230 students were there, 184 cleared the written test and finally 78 got through the Campus, And I was one of them. All the aptitude questions were repeated from previous year papers from TCS. For critical reasoning section go through the GRE 12th edition, it is available on the net. Even if u r not able to solve that just mug up the answers.

First there will be PPT frm TCS then they will give u the details of online test. There is no sectional cut off, attempt as much question frm aptitude section, as most of them are repeated

There will be three section
1. English 32 ques 20min
2. Aptitude section 38ques 40 min.
3. critical reasoning 12ques 30min.


1. Two pencils costs 8 cents, then 5 pencils cost how much
Sol: 2 pencils è 8 cents => 1 pencil -> 4 cents
Therefore 5 pencils cost = 5 * 4 = 20 cents

2. A work is done by two people in 24 min. one of them can do this work a lonely in 40 min. how much time required to do the same work for the second person.
Sol: (A+B) can do the work in = 1/24 min.
A alone can do the same work in = 1/40 min.
B alone can do the same work in = (A+B)’s – A’s = 1/24 – 1/40 = 1/60
Therefore, b can do the same work in = 60 min

3.A car is filled with four and half gallons of oil for full round trip. Fuel is taken 1/4 gallon more in going than coming. What is the fuel consumed in coming up?
Sol Before the trip, car is filled with = 4 ½ gallon of oil
Let ‘X’ be the quantity of fuel consumed for the trip in one direction
The fuel consumed while going = X + ¼
The fuel consumed while coming = X
Therefore, the fuel consumed for the trip = (X + ¼) + X = 4 ½
2X + ¼ = 4 ½ => 2X = 4 ½ – ¼ => 2X = 4 ¼ => X= 2. approx
Therefore the fuel consumed while coming = 2 gallon

4. Low temperature at the night in a city is 1/3 more than 1/2 high as higher temperature in a day. Sum of the low temperature and highest temp. is 100 degrees. Then what is the low temp?
Sol: 40 deg.

5. A person, who decided to go to weekend trip should not exceed 8 hours driving in a day. Average speed of forward journey is 40 m/h. Due to traffic in Sundays, the return journey average speed is 30 m/h. How far he can select a picnic spot?
a) 120 miles
b) Between 120 and 140 miles
c) 160 miles
Answer: 120 miles

5. A person was fined for exceeding the speed limit by 10mph. Another person was also fined for exceeding the same speed limit by twice the same. If the second person was traveling at a speed of 35 mph, find the speed limit.
Sol: Let ‘x’ be the speed limit
Person ‘A’ was fined for exceeding the speed limit by = 10mph
Person ‘B’ was fined for exceeding the speed limit by = twice of ‘A’
= 2*10mph=20mph given that the second person was traveling at the speed of 35mph => 35mph – 20mph = 15mph
Therefore the speed limit is =15 mph

6.A bus started from bus stand at 8.00am, and after 30 minutes staying at destination, it returned back to the bus stand. The destination is 27 miles from the bus stand. The speed of the bus is 18mph. In return journey bus travels with 50% fast speed. At what time it returns to the bus stand?
Sol: 11.00am

7.In a mixture, R is 2 parts S is 1 part. In order to make S to 25% of the mixture, how much r is to be added?
Sol: One Part

8. Wind flows 160 miles in 330 min, for 80 miles how much time required.

9. With 4/5 full tank vehicle travels 12 miles, with 1/3 full tank how much distance travels
Sol: ( 5 miles )

10. A storm will move with a velocity of towards the center in hours, at the same rate how much far will it move in hrs.
Sol: ( but the answer is 8/3 or 2 2/3 )

11. In a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X (1, 1) is 3000; find the address of X (8, 5).
Ans: 3212

12. In the word ORGANISATIONAL, if the first and second, third and forth, forth and fifth, fifth and sixth words are interchanged up to the last letter, what would be the tenth letter from right?

13. What is the largest prime number that can be stored in an 8-bit memory? Ans : 251

14. Select the odd one out….a. Java b. Lisp c. Smalltalk d. Eiffel.

15. Select the odd one out a. SMTP b. WAP c. SAP d. ARP

16. Select the odd one out a. Oracle b. Linux c. Ingress d. DB2

17. Select the odd one out a. WAP b. HTTP c. BAAN d. ARP

18. Select the odd one out a. LINUX b. UNIX c. SOLARIS d. SQL SEVER

19. Select the odd one out a. SQL b. DB2 c. SYBASE d. HTTP

20. The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?
Ans: 0.5%(SQRT 101N)

21. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work?
Ans: 16

22. In which of the system, decimal number 184 is equal to 1234?
Ans: 5

23. Find the value of the 678 to the base-7.
Ans: 1656

24. Number of faces, vertices and edges of a cube
Ans: 6 8 12

25. Complete the series 2, 7, 24, 77,__
Ans: 238

26. Find the value of @@+25-++@16, where @ denotes “square” and + denotes “square root”.
Ans: 621

27. Find the result of the following expression if, M denotes modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation: M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5.8)

28. If TAFJHH is coded as RBEKGI then RBDJK can be coded as?
Ans: qcckj

29. G(0)= -1, G(1)=1, G(N)=G(N-1) – G(N-2), G(5)= ?
Ans: – 2
30. What is the max possible 3 digit prime number?
Ans: 997

31. A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A cable is made from power unit to power plant opposite to that of the river and 1500mts away from the power unit.The cost of the cable below water is Rs.15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/-per meter. Find the total of laying the cable.
Ans : 1000 (24725-cost)

32. The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?
Ans:0.5%(SQRT 101N)

33. In Madras , temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4pm to 9pm.
Ans: At 9pm 7.5 more

34. The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent?
Ans: 30

35. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work?
Ans: 16

36. Which of the following are orthogonal pairs?
a. 3i+2j b. i+j c. 2i-3j d. -7i+j
Ans: a, c

37. If VXUPLVH is written as SURMISE, what is SHDVD?

38. If A, B and C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 20% and 10%.What will be the fuel economy if they were used combined.
Ans: 20%

39. What is the power of 2? a. 2068 b.2048 c.2668

40. Complete the series. 3, 8, –, 24, –, 48, 63. Ans: 15.35

41. Complete the series. 4, -5, 11, -14, 22, — Ans: -27

42. A, B and C are 8 bit no’s. They are as follows:
A -> 1 1 0 1 1 0 1 1
B -> 0 1 1 1 1 0 1 0
C -> 0 1 1 0 1 1 0 1
Find ((A-B) u C)=? Hint: 109… A-B is {A} – {A n B}

43. A Flight takes off at 2 A.M from northeast direction and travels for 11 hours to reach the destination, which is in northwest direction. Given the latitude and longitude of source and destination. Find the local time of destination when the flight reaches there?
Ans: 7 am

44. A can copy 50 papers in 10 hours while both A & B can copy 70 papers in 10 hours. Then for how many hours required for B to copy 26 papers?
Ans: 13

45. A is twice efficient than B. A and B can both work together to complete a work in 7 days. Then find in how many days, A alone can complete the work?
Ans: 10.5

46. A finish the work in 10 days. B is 60% efficient than A. So how many days do B takes to finish the work?
Ans :100/6

47. A finishes the work in 10 days & B in 8 days individually. If A works for only 6 days then how many days should B work to complete A’s work?
Ans: 3.2 days

48. Given the length of the 3 sides of a triangle. Find the one that is impossible? (HINT: sum of smaller 2 sides is greater than the other one, which is larger)

49. Find the singularity matrix from a given set of matrices? (Hint det(A)==0))

50. (Momentum*Velocity)/(Acceleration * distance). Find units.
Ans: mass

51. The number 362 in decimal system is given by (1362) x in the X System of numbers find the value of X a} 5 b) 6 c) 7 d) 8 e) 9

52. Given $ means Tripling and % means change of sign then find the value of $%$6-%$%6

53. My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed?
6:00 am b) 6:40am c) 7:40 d) 7:00 e) 8:00
(Hint: Every 1 deg longitude is equal to 4 minutes. If west to east add time else subtract time)

Entirely from Barron’s 12th edition 5 Model Test Papers at the end. Those who don’t have barrons, you can obtain it from the Internet and get the book in a pdf format. The questions asked are from these..

Model test 1: Section5 – qns 1-4 (motorist), qns 13-16 (red and brown)
Section6 – qns 1-4 (conservative,democratic), qns 8-11 (latin, sanskrit), qns 12-18 (joe,larry,ned), qns 19-22 (a causes b)
Model test 2: Section1 – qns 19-22 (wallachia and rumelia) —
Section6 – qns 8-12 ( ashland , liverpool), qns 13-16 (spelunker) —
qns 17-22 (pesth) —i got this one too
Model test 3: Section6 – qns 1-4 (all Gs are Hs)
Model test 4: Section5 – qns 8-11 (horizontal row), qns 19-22 (a,b,c cause d)
Section6 – qns 8-12 (spanish, italian), qns 13-16 (all As, Bs), qns 17-22 (progressive federal party)
Model test 5: Section3 – qns8-11 (museum), qns 19-22 (A is the father)
Section7- qns 1-5 (prahtu, brahtu), qns 21-25 (scurvy)

For technical round, get well dressed in formal outfits . Bring the file with ur certificates and Resumes. Don’t bluff in the resumes, as they check your resume and ask questions related to it.
INT: Get in
ME : Good morning, Sir.
INT: So u r akhilesh kumar Thakur, so tell me the meaning of ur name.
ME : answered.
INT: (then they asked) which is ur favourite subject ?
ME : i told digital electronics and analog communication technique.
INT: what is sampling and how it is done ?
ME : answered.
INT: r u comfortable in C.
ME : yes sir.
INT: what is the difference between function and procedure ?
ME : answered.
INT: any ques frm us ?
ME : what else i have to study for the company ?

Author: Akhilesh Thakur

If you have questions, please ask below


  1. chanchal ghosh says:

    i want to know about campassing…..and aptitude test questain………..also..plzzzzzzz

  2. ashwini says:

    tanks.i dont know how to solve 31,32and42,will u plz help communication matters a lot in interview?

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>