TCS Placement Paper Held on 28 August 2011

TCS placement paper held on 28 August 2011 at Koneru Lakshmiah University , Vijayawada.

The Placement Paper Pattern as follows.
1.Written Test
2.Technical Round (TR)

Written Test 35 questions given and the time duration is 80 mins.
The Questions As Follows
1. A lady has fine gloves and hats in her closet- 18 blue, 32 red, and 25 yellow. The lights are out and it is totally dark. In spite of the darkness, she can make out the difference between a hat and a glove. She takes out an item out of the closet only if she is sure that if it is a glove. How many gloves must she takeout to make sure she has a pair of each color?
a)50 b)8 c)60 d)42
Solution : 32r+24y+1y+1b+2b= 60

2.Middle- earth is a fictional land inhabited by hobbits, elves, dwarves and men. The hobbits and elves are peaceful creatures that prefer slow, silent lives and appreciate nature and art. The dwarves and the men engage in physical games. The game is as follows. A tournament is one where out of the two teams that play a match, the one that loses get eliminated. The matches are played in different rounds, wherein every round; half of the teams get eliminated from the tournament. If there are 8 rounds played in knock out tournament, how many matches were played ? a )257 b)256 c)72 d)255
Answer: perfect logic 2^8

3.There is 7 friends (A1, A2, A3….A7).If A1 have to have shake with all without repeat. How many handshakes possible?
a)6 b)21 c)28 d)7
Solution :For handshakes type question i am confirming u that if the there are n members are there Handshakes are given in linear manner =n-1(last person cannot give hand shake to first person)Handshakes are given in cyclic manner =n(last person can give hand shake to first person)But i do not know perfectly for repetition it is nc2

4. 20 men handshake with each other without repetition. What is the total number of handshakes made?
a) 190 b) 210 c) 150 d)2502.

5.If there are 2 wheelers and 4 wheelers parked in a school located at the heart of the city, find the number of 4 wheelers parked there if there were 20 two wheelers parked the area?
a)48 b)50 c)52 d)64
Answer: proceed with answer is best in question they will give total no of wheels

6.A volume of 10936 l water is in a container of sphere. How many hemisphere of volume 4l each will be required to transfer all the water into the small hemispheres?
a)2812 b)8231 c)2734 d)4222

7.A horse chases a pony 2 hours after the pony runs. Horse takes 3 hours to reach the pony .If the average speed of the horse is 81Kmph.Then what is the average speed of the pony?
a)46.4 b)51 c)53.4 d)48.6
Answer:Horse takes 3 hours to cover the distance Pony takes 3+2 =5 hours to cover the same distance, Velocity=distance/time, distance travelled by them is equal it is 81*3=243km,speed of pony=243/5=48.6

8.In the reading room of a library, there are 23 reading spots. Each reading spot consists of a roundtable with 9 chairs placed around it. There are some readers such that in each occupied reading spotthere are different numbers of readers. If in all there are 36 readers, how many reading spots do nothave even a single reader?a)8 b)none c)16 d)15
Answer: 23 reading spots, Each reading spot consists of 9 chairs placed around it so There are somereaders such that in each occupied reading spot there are different numbers of readers. For each tabledifferent no of persons are sat,so for first table 1 person is sit,2nd table 2 persons are sit 36 readersmeans(1+2+3+4+5+6+7+8 so 8 tables are filled so 23-8=15 reading spots does not have single reader.

9.A man jogs at 6 mph over a certain journey and walks over the same route at 4 mph. What is hisaverage speed for the journey?
a) 2.4 mph b) 4.8 mph c) 4 mph d) 5 mph
Answer: Average speed=(2*x*y)/(x+y)

10.A girl has to make pizza with different toppings. There are 8 different toppings. In how many ways can she make pizzas with 2 different toppings ? a )16 b)56 c)112 d)28
Answer: 8c2

11.A toy train produces 10 different sounds when it moves around a circular toy track of radius 5 m at 10 m per min. However, the toy train is defective and it now produces only 2 different tunes at random. What are the odds that the train produces for consecutive music tones of the same type? a) 1 in 16 B)1 in 4 c)1 in 8 d)1 in 32
Answer: initially it produces 10 sounds and the defect came and now it produces only 2 different sounds and consecutively so there are totally 2 sounds and we have to select on sound and the probability is ½and it produces the same sound consecutively for 2 times so the probability becomes ½*1/2 ie ¼

12.A toy train produces 10 different sounds when it moves around a circular toy track of radius 5 m at 10 m per min. However, the toy train is defective and it now produces only 2 different tunes at random. What are the odds that the train produces for consecutive music tones of the same type? a) 1 in 16 B)1 in 4 c)1 in 8 d)1 in 32
Answer: initially it produces 10 sounds and the defect came and now it produces only 2 different sounds and consecutively so there are totally 2 sounds and we have to select on sound and the probability is ½and it produces the same sound consecutively for 2 times so the probability becomes ½*1/2 ie ¼

13. Out of 7 children the youngest is boy then find the probability that all the remaining children are boys
a)1/64 b)1/32 c)1/128 d)1/256

14.John buys a cycle for 31 dollars and given a cheque of amount 35 dollars. Shop Keeper exchanged thecheque with his neighbor and gave change to John. After 2 days, it is known that cheque is bounced.Shop keeper paid the amount to his neighbor. The cost price of cycle is 19 dollars. What is the profit/lossfor shop keeper?
a)loss 23 b)gain 23 c)gain 54 d)Loss 54
Answer: loss =change of money given to john(4$)+actual cycle cost 19$=23$ loss

15. On planet korba, a solar blast has melted the ice caps on its equator. 9 years after the ice melts, tinyplanetoids called echina start growing on the rocks. Echina grows in the form of circle, and therelationship between the diameter of this circle and the age of echina is given by the formula d = 4*√ (t-9) for t ≥ 9 where d represents the diameter in mm and t the number of years since the solar blast.Jaganrecorded the radius of some echina at a particular spot as 7mm. How many years back did the solar blastoccur?
a) 17 b)21.25 c)12.25 d)14.05
Answer: radius =7mm,then diameter 2*radius,substitude diameter d in above equation u will get answer

16)Ferrari S.P.A is an Italian sports car manufacturer based in Maranello, Italy. Founded by Enzo Ferrariin 1928 as Scuderia Ferrari, the company sponsored drivers and manufactured race cars before movinginto production of street-legal vehicles in 1947 as Ferrari S.P.A. Throughout its history, the company hasbeen noted for its continued participation in racing, especially in Formula One where it has employedgreat success .Rohit once bought a Ferrari. It could go 4 times as fast as Mohan’s old Mercedes. If thespeed of Mohan’s Mercedes is 35 km/hr and the distance traveled by the Ferrari is 490 km, find the totaltime taken for Rohit to drive that distance.
a) 20.72 b) 3.5 c) 238.25 d) 6.18
Answer: speed of Ferrari =4*35=140,time=distance/velocity,

17)A sheet of paper has statements numbered from 1 to 70. For all values of n from 1 to 70. Statement nsays ‘ At least n of the statements on this sheet are false. ‘Which statements are true and which arefalse?
a) The even numbered statements are true and the odd numbered are false.
b) The odd numbered statements are true and the even numbered are false.
c) The first 35 statements are true and the last 35 are false.
d) The first 35 statements are false and the last 35 are false.

18) If there are 30 cans out of them one is poisoned if a person tastes very little he will die within 14hours so if there are mice to test and 24 hours to test, how many mices are required to find the poisonedcan?
a) 3 b) 2 c) 6 d) 1

19)In a hotel we can order two types of varities,but we can make 6 more variteis in home.One can choosethe four varities with two from hotel as must.Find how many ways one can order.
a)14 b)15 c)56 d)28

20)Thebacteria has the probability of split into 3 and probability to die is 1/3rd of the total bacteria.Let theprobability is P.Some of them survived with probability 1/5.Then which among the following relation istrue?
Ans : P=1/3+1/5*3 b)P=1/5*(1/8-3)

21)How many 9 digit numbers are possible by using the digits 1,2,3,4,5 which are divisible by 4 if therepetition is allowed?
a)57 b)56 c)59 d)58

22)Which is the smallest no which divides 2880 and gives a perfect square?
a)4 b)9 c)3 d)5
Answer: for answer solve via options

23)Alok and Bhanu play the following min-max game. Given the expression N = 9 + X + Y – Z Where X,Y and Z are variables representing single digits (0 to 9), Alok would like to maximize N while Bhanuwould like to minimize it. Towards this end, Alok chooses a single digit number and Bhanu substitutes thisfor a variable of her choice (X, Y or Z). Alok then chooses the next value and Bhanu, the variable tosubstitute the value. Finally Alok proposes the value for the remaining variable. Assuming both play totheir optimal strategies, the value of N at the end of the game would be
a) 0 b) 27 c) 18 d) 20
Ans : Simply substitute the following value for the given equation
if the equation is X+Y+Z then substitute the value 11
if the equation is X*Y+Z then substitute the value 18
if the equation is X-Y-Z then substitute the value 2
Now the answer for the given question is
9 + 11=20

24)Alice and Bob play the following coins-on-a-stack game. 20 coins are stacked one above the other.One of them is a special (gold) coin and the rest are ordinary coins. The goal is to bring the gold coin tothe top by repeatedly moving the topmost coin to another position in the stack.Alice starts and the players take turns. A turn consists of moving the coin on the top to a position i belowthe top coin (0 = i = 20). We will call this an i-move (thus a 0-move implies doing nothing). The provisois that an i-move cannot be repeated; for example once a player makes a 2-move, on subsequent turnsneither player can make a 2-move. If the gold coin happens to be on top when it’s a player’s turn thenthe player wins the game. Initially, the gold coinis the third coin from the top. Then find the valid game between alice and bob.
a) In order to win, Alice’s first move should be a 1-move.
b) In order to win, Alice’s first move should be a 0-move.
c) In order to win, Alice’s first move can be a 0-move or a 1-move.
d) Alice has no winning strategy.Ans: d

25)After the typist writes 12 letters and addresses 12 envelopes, she inserts the letters randomly intothe envelopes (1 letter per envelope). What is the probability that exactly 1 letter is inserted in animproper envelope?
a)1/12 b)0 c)12/212 d)11/12
Ans: b

26)Consider two tumblers, the first containing Water and next contains coffee. Suppose you take onespoon of water out of the first tumbler and pour it into the second tumbler. After moving you take one spoon of the mixture from the second tumbler and pour it back into the first tumbler . Which one of thefollowing statement holds now?a) There is less coffee in the first tumbler than water in the second tumblersb) There is more coffee in the firs tumbler than water in the second tumblerc) There is as much coffee in the first tumbler as there is water in the second tumblerd) None of the statements holds true
Ans :think wisely and answer these are asked in my paper 2 or 3 questions

27)Given a collection of points P in the plane, a 1-set is a point in P that can be separated from the restby a line, .i.e the point lies on one side of the line while the others lie on the other side. The number of 1-sets of P is denoted by n1(P). The minimum value of n1(P) over all configurations P of 5 points in theplane in general position(.i.e no three points in P lie on a line) isa)3 b)5 c) 2 d)
Ans:For the minimum value the answer is 3 whatever the given no . of points. And for the maximum value the answer is the no. of points given in the question.

28)The citizens of planet nigiet are 8 fingered and have thus developed their decimal system in base 8.A certain street in nigiet contains 1000 (in base 8) buildings numbered 1 to 1000. How many 3s are used in numbering these buildings?
a) 54 b) 64 c) 265 d) 192
Ans: 192 – Some times base value is chang like: 9finger, 1 to 100(base 9)

29)Hare in the other. The hare starts after the tortoise has covered 1/5 of its distance and that tooleisurely3. A hare and a tortoise have a race along a circle of 100 yards diameter. The tortoise goes inone direction and the. The hare and tortoise meet when the hare has covered only 1/8 of the distance. Bywhat factor should the hare increase its speed so as to tie the race?a) 37.80 b)8 c) 40 d) 5
Ans: 37.80

30)Here 10 programers, type 10 lines with in 10 minutes then 60lines can type within 60 minutes. Howmany programmers are needed?
a) 16 b) 6 c) 10 d) 60
Answer: (men*time)/work)Ans: 10
This type of Q’s repeated 3 times for me but values are different.

2.Technial Round (TR)
In Technial Round Mainly Questions Covered Questions in C , C++, DataStructures, OS , DBMS and Java

3.HR Round
In HR Roud Questions Some questions are
1.Tell me about yourself?
2.what your interesting subjects?
3.asked about projects?
4.why only tcs?
5.what are your weaknesses?

All The Best..

If you have questions, please ask below

One Comment

  1. RAHUL KOSTA says:


Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>