SBI BANK PO SOLVED PAPER

1. A clock shows the time as 6 a.m. If the minute hand gains 2 minutes every hour, how many minutes will the clock gain by 9 p.m.?

(a) 30 minutes

(b) 25 minutes

(c) 28 minutes

(d) 34 minutes

2. Find the right number, from the given options, at the place marked by the question mark: 2, 4, 8, 32, 256, ?

(a) 4096

(b) 8192

(c) 512

(d) 1024

3. Find the number missing at question mark:

10, 11, 23, 39, 64, ?, 149

(a) 100

(b) 103

(c) 78

(d) 128

4. A super fast bus of KSRTC starting from ‘Trivandrum’ and reaches ‘Attingal’ in 45 minutes with an average speed of 40 km/hr. If the speed is increased by 10 km/hr how much time it will take to cover the same distance?

(a) 34 minutes (b) 36 minutes (c) 38 minutes (d) 40 minutes

5. The difference between 6 times and 8 times of a figure is 14. What is the figure?

(a) 12 (b) 9 (c) 7 (d) 6

6. If 92y = 36 what is 9y?

(a) 4 (b) 6 (c) 9 (d) 18

7. One fourth percent of 180 is:

(a) 4.5 (b) 0.45 (c) 0.045 (d) 45

8. A candidate appearing for an examination has to secure 40% marks to pass paper I. But he secured only 40 marks and failed by 20 marks. What is the maximum mark for paper I?

(a) 100 (b) 200 (c) 180 (d) 150

9. Find the missing number 32, 52, 74, 112, 135 ……………

(a) 16 (b) 15 (c) 17 (d) 14

10. If 250 is increased to 300, what is the percentage increase?

(a) 16.67 (b) 20 (c) 23 (d) 17

11. The ratio of 9 seconds to 10 hours is ………….

(a) 1:40 (b) 1:4000 (c) 9:10 (d) 1:400

12. A person lost 10% when he sold goods at Rs.153. For how much should he sell them to gain 20%?

(a) 204 (b) 250 (c) 240 (d) 210

13. What will be xy if 7862xy is to be divisible by 125?

(a) 25 (b) 00 (c) 75 (d) 50

14. A train of 100 meters long is running at the speed of 36 km per hour. In what time it passes a bridge of 80 meters long?

(a) 30 seconds (b) 36 seconds (c) 20 seconds (d) 18 seconds

15. If two-third of a bucket is filled in one minute then the time taken to fill the bucket completely will be …….

(a) 90 seconds (b) 70 seconds (c) 60 seconds (d) 100 seconds

16. If a quarter kilogram costs Rs. 60 then how much will cost for 150 grams?

(a) Rs. 30 (b) Rs. 24 (c) Rs. 36 (d) Rs. 40

17. If 3 men or 6 boys can do a piece of work in 20 days then how many days with 6 men and 8 boys take to do the same work?

(a) 5 (b) 8 (c) 10 (d) 6

18. Find the sum of first 100 natural numbers

(a) 5050 (b) 5005 (c) 9900 (d) 9050

19. Two poles of height 6 meters and 11 meters stand on a plane ground. If the distance between their feet is 12 meters then find the difference in the distance between their tops:

(a) 12m (b) 5m (c) 13m (d) 11m

20. How many balls of radius 4 cm can be made from a solid sphere of lead of radius 8 cm?

(a) 4 (b) 8 (c) 16 (d) 2

21. The solution to x2 +6x+9 = 0 is ……..

(a) x1 = + 3, x2 = -3 (b) x1 = 3, x2 = 3

(c) x1 = -3, x2 = -3 (d) No solution

22. What is the chance of getting a 2 or 4 in rolling a die?

(a) 2/3 (b) 1/6 (c) 1/3 (d) 1/2

23. At what rate of simple interest per annum an amount will be doubled in 10 years?

(a) 10% (b) 7.5% (c) 16% (d) 15%

24. Five times an unknown number is 5 less than 50. The unknown number

(a) 10 (b) 11 (c) 9 (d) 5

25. The acute angle between the hour hand and minute hand of a clock at 4 PM

(a) 900 (b) 1200 (c) 1500 (d) 2400

26. Water is filled in a cylindrical vessel in such a way that its volume doubles after every five minutes. If it takes 30 minutes for the vessel to be full, then the vessel will be one fourth full in

(a) 20 minute (b) 25 minutes

(c) 7 minutes 30 seconds (d) 10 minutes

27. If 10 cats can kill 10 rats in 10 minutes how long will it take 100 cats to kill 100 rats

(a) 1 minutes (b) 10 minute (c) 100 minutes (d) 10000 minutes

28. If 75 % of a number is added to 75, the result is the number itself, then the number is:

(a) 250 (b) 750 (c) 400 (d) 300

29. A school has enough food for 400 children for 12 days. How long will the food last if 80 more children join them?

(a) 6 days (b) 7 days (c) 10 days (d) 8 days

30. The sum of two consecutive numbers is 55, which is the largest number?

(a) 25 (b) 28 (c) 26 (d) 27

31. When a shop keeper sold 2/3 of an item, he got the cost price of the whole lot. What is the percentage of his profit?

(a) 33 1/8 % (b) 66 2/3 % (c) 25 % (d) 50 %

32. The perimeter of a rectangular field is 480 meters and the ratio between the length and breadth is 5:3. The area of the field is:

(a) 7,200m2 (b) 15,000m2 (c) 54,000m2 (d) 13,500m2

33. If you add 100 to a certain number, the result will be more than, if you multiply that number by 1000 what is that number?

(a) 1.5 (b) 1.0 (c) 2.5 (d) 2.0

34. A student has to secure 40 % marks to pass. He gets 150 marks and fails by 30 marks. What is the maximum marks?

(a) 400 (b) 500 (c) 475 (d) 450

35. The circumcentre of an obtuse triangle will always be in the

(a) Interior of the triangle

(b) Midpoint of the diameter

(c) Exterior of the triangle

(d) Midpoint of the side of the triangle

36. What is the degree measure of a semicircle?

(a) 360 (b) 90 (c) 270 (d) 180

37. Which among the following is the point of intersection of the medians of a triangle?

(a) Circumcentre (b) Centroid (c) Orthocenter (d) Incentre

38. The height of a cone and its base diameter are equal. If the base radius is ‘r’ what is its slant height?

(a) 3r (b) 4r (c) √5r (d) √3r

39. The radii of two spheres are in the ratio 2:3. What is the ratio of their surface areas?

(a) 4:9 (b) 2:3 (c) 8:27 (d) 4:6

40. What is the common ratio of the progression 3√2, 6, 6√2 ?

(a) 3 (b) 2 (c) √2 (d) √3

41. In class of 100 students 50 students passed in Mathematics and 70 passed in English, 5 students failed in both Mathematics and English. How many students passed in both the subjects?

(a) 25 (b) 30 (c) 50 (d) 45

42. Speed of a boat in still water is 9 km/hr. It goes 12 km down stream and comes back to the starting point in three hours.What is the speed of water in the stream?

(a) 3 km/hr (b) 4 km/hr (c) 4.5 km/hr (d) 5 km/hr

43. A student was asked to add 16 and subtract 10 from a number.He by mistake added 10 and subtracted 16. If his answer is 14 what is the correct answer?

(a) 20 (b) 26 (c) 30 (d) 32

44. Find the area of a right angled triangle whose hypotenuse is 10 cm and base 8 cm.

(a) 48 sq.cm (b) 34 sq.cm (c) 24 sq.cm (d) 42 sq.cm

45. Find the next term of the series: 3, 6, 9, 18, 27, 54, ……

(a) 81 (b) 69 (c) 63 (d) 57

46. A number consists of 20 plus 20% of its value. The number is:

(a) 20 (b) 22 (c) 25 (d) 30

47. 20% of 5 + 5% of 20 =

(a) 5 (b) 2 (c) 6 (d) 21

48. The angle between the minute hand and the hour hand of a clock, when the time is 8.30

(a) 800 (b) 600 (c) 1050 (d) 750

49. Rs. 1581 is divided among A, B and C in the ratio 10 : 15 : 6. What is the share of B?

(a) 306 (b) 765 (c) 700 (d) 510

50. The sum of four consecutive counting numbers is 154. Find the smallest number:
(a) 36 (b) 37 (c) 38 (d) 31
Answers

1 A 11 B 21 C 31 D 41 A

2 B 12 A 22 B 32 D 42 A

3 A 13 D 23 A 33 B 43 B

4 B 14 D 24 C 34 D 44 C

5 C 15 A 25 B 35 C 45 A

6 B 16 C 26 A 36 D 46 C

7 C 17 D 27 B 37 B 47 B

8 D 18 A 28 D 38 C 48 D

9 C 19 C 29 C 39 C 49 B

10 B 20 B 30 B 40 C 50 B

SBI Po Selection procedure

SBI PO Exam Resoning Solved Questions

SBI Po General English Model Paper

SBI PO Marketing Aptitude Questions

SBI PO Computer Awareness Model Paper

Click Here To Download More SBI Probationary Officers Papers

If you have questions, please ask below

156 Comments


  1. kapil israni says:

    hello can u pls send me study material for SBI PO exams…pls help me out i dont have much time for study…kindly mail me ..pls pls pls do ASAP
    israni.kapil89@gmail.com

  2. jainendra chikane says:

    can u plz provide the PO papers of different banks or related links to me?

  3. satyapal says:

    kindly send me solved papers of differnt bank po exam.

  4. Naveen Goyal says:

    Hi,
    3rd question is wrong. Question sequence given is
    10, 11, 23, 39, 64, ?, 149
    But it should be
    10, 14, 23, 39, 64, ?, 149

  5. sharad says:

    plz send me bank po exam solved paper

  6. vineet kumar says:

    i also want yr…………………. po bank papar with
    sol……..yr

  7. manorama says:

    plz send me solved sbi po exam papers for past 5 years…i am apearing for the first time so if possible some guidance too.

  8. shyambabu says:

    please send me bank po solved paper

  9. shilpa pandey says:

    plz send me bank po exam model papers

  10. SWAPNA says:

    please give the analsys to the answers

  11. Patwa Siddhi says:

    Hello Sir,

    I require the SBI PO exam solved papers with methods.
    Thank U

  12. rashmi says:

    plz send me the solved papers of sbi po exams,also suggest me the shortcuts methods which can be used in exams for fast solving problems.

  13. Asmita Dwivedi says:

    Plz send me prev. paper of SBI PO

  14. bhawna darnal says:

    pliz sent me previous po question and solved paper. and suggest me easy method which i can solve quickly.

  15. vijay kumar says:

    pl. sent me shortcut way to passout bank po exam

  16. sripriya says:

    pls send bank po syllabus and previous year solved question paper

  17. jyotsna says:

    hey hi m a bca first yr student n i want 2 start preparing 4 bank po nw onwrds so will u plz suggest me where shud i start n what all books shud i purchase 4 a btr preparation

  18. Deepika says:

    Can u please send me the sbi p.o’s old solved question papers to my mail….

  19. Meenakshi says:

    pls send me 10 years previous solved question paer of sbi po

  20. nagaraju says:

    excuse me, i am still doubtful about a question regarding bank po patrern ,which is in reasoning question of finding out the pairs in the given word which have maximum number of alphabets as in the given word. if anybody knows the answer pls give reply,,,,,pls my friends

  21. nagaraju says:

    and reply to mail is nagarajuevs111@yahoo.com

  22. susmitha says:

    I require the SBI PO exam papers solved with methods.
    Thank You

  23. rajiv says:

    plz send new verson of bank po question

  24. reenabala says:

    please send me solved question papers 4 previous SBI PO EXAM

  25. nisha kumari says:

    pls send me the solved papers of sbi po sxam also suggest some triks to solved the question in fast

  26. Padmaja says:

    hello everyone, Please send me the previous SBI PO solved Question Papers if you have.

    Regards

    Padmaja

  27. vidya sagar says:

    can sum 1 send me po xam solved papers
    n
    suggest me a book for fast calculations plzz..hav an xam in aug..
    thank you in advance

  28. sneha says:

    hello.plz send me the previous sbi po solved question papers and paper2 questions also if any…thnxx

  29. pankaj kumar says:

    please send me 10years previous question paper of sbi po

  30. prashant kumar says:

    please send me previous sbi po descriptive papers

    prashant kumar

  31. rohit says:

    visit the link given below to download all bank po papers from 1 link

    http://forum.devloperforum.com/discussion/109/solved-previous-years-question-papers-of-bank-po-exams#Item_2

    hope it helps

  32. sanki says:

    Download SBI PO and Clerk Paper (Full Papers) by visiting the link below-
    http://rojgarsamachar.info/category/question-papers/bank-papers/sbi/

  33. Naiemsh says:

    plz..send me a last 5 years po paper with answer

  34. sushil maikhuri says:

    please send me bank po solved papers in hindi

  35. sushil maikhuri says:

    pls muzhe bank po ke solve paper bhezhe

  36. dimple says:

    please do send me sbi po past solved papers.

  37. girish gupta says:

    sir/mam pls send me all question papers for cwe exam on my email id ……. thanks

  38. girish gupta says:

    sir/mam pls send me all question papers for cwe exam on my email id ……. thanks

  39. sailesh says:

    send me last 10years solved papers

  40. priyanka says:

    hello Sir, could u plz send previous 10 years solved papers of SBI PO exam at my mail. Thanks in advance.

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>