SBI Clerrk Exam Test Of Reasoning | Reasoning Questions For SBI Clerk Exam Preparation | SBI Clerk Exam Reasoning Questions

1. In a certain code JUST is written as #@%$ and LATE is written as ©$H. How is TASTE written in that code ?
(A) H %$ H ★
(B) $%$ H
(C) $%★H $
(D) $%$CLER% H ★
(E) None of these

2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) 25
(B) 64
(C) 189
(D) 225
(E) 121

3. How many meaningful English words can be formed from the letters ‘AIPR’ using each letter only once ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

4. How many such pairs of letters are there in the word DOMESTIC, each of which has as many letters between them in the word as they have in the English alphabet ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

5. How many such digits are there in the number 7346285, which are as far away from the beginning of the number, as they will be when arranged in ascending order within the number ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) Boy
(B) Girl
(C) Lady
(D) Man
(E) Child

7. If Blue is called Green, Green is called Orange, Orange is called Yellow, Yellow is called Black, Black is called Red and Red is called White. What is the colour of turmeric ?
(A) Orange
(B) Green
(C) White
(D) Black
(E) None of these

8. If it is possible to make only one meaningful word from the first, the third, the fifth and the eleventh letters of the word INHERITANCE using each letter only once, second letter of that word is your answer. If more than one such word can be formed your answer is X, if no such word can be formed your answer is Y.
(A) E
(B) I
(C) R
(D) X
(E) Y

9. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) CE
(B) KI
(C) FD
(D) WU
(E) MK

10. Nandini is the only daughter of Madan’s sister Sangita’s brother. How is Nandini related to Madan ?
(A) Daughter
(B) Niece
(C) Cousin
(D) Niece or Daughter
(E) None of these

Directions—(Q. 11–17) These questions are based on the following letter/number/symbol arrangement.
Study it carefully and answer the questions.
H T 6 # E 7 $ K I L % 3 P @ 2 A J R U 4 H V D

11. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and also immediately followed by a vowel ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

12. Which element is fifth to the right of thirteenth from the right end ?
(A) E
(B) 
(C) J
(D) K
(E) None of these

13. What will come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement ?
T # 6, 7 K $, L 3 %, ?
(A) @ 2 A
(B) A @ 2
(C) P 2 @
(D) 2 P @
(E) None of these

14. Which element is third to the left of tenth from the left end ?
(A) K
(B) 3
(C) P
(D) $
(E) None of these

15. How many such letters are there in the given arrangement each of which is immediately preceded by a symbol but not immediately followed by a number ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

16. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the given arrangement and so form a
group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) KL$
(B) P23
(C) 2J@
(D) L3I
(E) 4DH

17. If all the numbers are removed from the given arrangement which element will be ninth from the left end ?
(A) %
(B) L
(C) P
(D) I
(E) None of these

Directions—(Q. 18–25) In each question below are four statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the four given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the four statements disregarding commonly known facts. Give answer :
(A) If only conclusion I follows
(B) If only conclusion II follows
(C) If either I or II follows
(D) If neither I nor II follows
(E) If both I and II follow

18. Statements :
Some Schools are Colleges.
Some Colleges are Universities.
All Universities are Institutes.
All Institutes are Classes.
Conclusions :
I. Some Colleges are Classes.
II. All Universities are Classes.

19. Statements :
Some umbrellas are raincoats.
All raincoats are shirts.
No shirt is a blazer.
Some blazers are suits.
Conclusions :
I. Some shirts are umbrellas.
II. Some suits are raincoats.

20. Statements :
Some computers are boards.
Some boards are chalks.
All chalks are bulbs.
No bulb is tube-light.
Conclusions :
I. Some bulbs are computers.
II. No chalk is a tubelight.

21. Statements :
All doors are floors.
Some floors are tiles.
All tiles are paints.
Some paints are stones.
Conclusions :
I. Some floors are paints
II. Some doors are tiles.

22. Statements :
Some leaves are petals.
Some petals are flowers.
All flowers are fruits.
Some fruits are nuts.
Conclusions :
I. Some nuts are flowers.
II. No nut is flower.

23. Statements :
All pictures are paintings.
All paintings are photographs.
Some photographs are designs.
Some designs are movies.
Conclusions :
I. Some paintings are designs.
II. Some photographs are movies.

24. Statements :
Some tablets are capsules.
All capsules are syrups.
Some syrups are medicines.
All medicines are powders.
Conclusions :
I. Some syrups are powders.
II. Some syrups are tablets.

25. Statements :
Some rooms are flats.
All flats are buildings.
Some buildings are bunglows.
All bunglows are apartments.
Conclusions :
I. Some flats are bunglows.
II. Some apartments are buildings.

Directions—(Q. 26–30) Study the following information carefully to answer these questions.
Ashwini, Priya, Sudha, Rani, Meeta, Geeta and Mukta are sitting around a circle facing the centre. Ashwini is third to the left of Mukta and to the immediate right of Rani. Priya is second to the left of Geeta who is not an immediate neighbour of Meeta.

26. Who is the immediate right of Priya ?
(A) Meeta
(B) Sudha
(C) Mukta
(D) Cannot be determined
(E) None of these

27. Who is second to the left of Rani ?
(A) Ashwini
(B) Meeta
(C) Priya
(D) Sudha
(E) None of these

28. Which of the following pairs of persons has the first person sitting to the immediate left of second person ?
(A) Rani-Meeta
(B) Ashwini-Geeta
(C) Sudha-Priya
(D) Geeta-Sudha
(E) None of these

29. Which of the following groups has the first person sitting between the other two ?
(A) Meeta-Ashwini-Geeta
(B) Sudha-Rani-Geeta
(C) Mukta-Priya-Rani
(D) Mukta-Priya-Sudha
(E) None of these

30. Which of the following in the correct position of Rani with respect to Mukta ?
(I) Third to the right
(II) Third to the left
(III) Fourth to the left
(IV) Fourth to the right
(A) (I) only
(B) (II) only
(C) Both (I) and (II)
(D) Both (II) and (IV)
(E) Both (I) and (II)

Directions—(Q. 31–37) In each of these questions a group of letters is given followed by four combinations of digits and symbols lettered (A), (B), (C) and (D). The letters are to be coded by the digits/symbols as per the scheme and conditions given below. Serial letter of the combination that correctly represents the letter group is your answer. If none of the combinations is correct your answer is (E) i.e. ‘None of these.’
Letters :
T L F A R N I G H K E M D U
Digit/Symbol Code :
3 9 % $ 2 4 H 6 1 5 # @ 7 8
Conditions :
(i) If the first letter is a vowel and the last letter is a consonant both are to be coded as the code for vowel.
(ii) If the first as well as the last letter is a consonant both are to be coded as ©.
(iii) If the first letter is a consonant and the last letter is a vowel their codes are to be swapped.

31. GTAFKU
(A) 63$%58
(B) 63$%56
(C) 83$%58
(D) 83$%56
(E) None of these

32. EHMDRA
(A) #1@72$
(B) $L@72#
(C) #1@72#
(D) $1@72$
(E) None of these

33. ITDELM
(A) H 37#9@
(B) @37#9@
(C) H37#9H ★
(D) @37#9 H
(E) None of these

34. FHKERD
(A) %15#27
(B) ©15#2©
(C) %15#2%
(D) 715#2%
(E) None of these

35. AHERFU
(A) $1#2%$
(B) 81#2%8
(C) 81#2%$
(D) $1%3#8
(E) None of these

36. NMTARI
(A) 4@3$2H
(B) H@3$24
(C) H@3$2H
(D) ©@3$2©
(E) None of these

37. HTKILF
(A) 135H9%
(B) %35H9%
(C) ©35H9©
(D) 135H91
(E) None of these

Directions—(Q. 38–42) The symbol @, #, $, % and © are used with different meanings as follows—
‘A @ B’ means ‘A is smaller than B’.
‘A # B’ means ‘A is not smaller than B’.
‘A $ B’ means ‘A is neither smaller than nor greater than B’.
‘A % B’ means ‘A is greater than B’.
‘A © B’ means ‘A is not greater than B’.
In each of the following questions assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true. Give answer :
(A) If only conclusion I is true.
(B) If only conclusion II is true.
(C) If either conclusion I or conclusion II is true.
(D) If neither conclusion I nor conclusion II is true.
(E) If both conclusions I and II are true.

38. Statements :
F # H, H % K, K $ R, R © M
Conclusions : I. F % R
II. F # M

39. Statements :
L @ D, D © P, P # V, V % G
Conclusions : I. P % L
II. G @ P

40. Statements :
E % W, W © Q, Q $ T, T @ H
Conclusions : I. H # W
II. H # E

41. Statements :
J © T, T @ H, H % I, I $ L
Conclusions : I. L © H
II. J © I

42. Statements :
R @ Q, Q % P, P © V, V # M
Conclusions : I. R @ P
II. R # P

Directions—(Q. 43–45) Study the following information carefully to answer these questions.
‘P Q’ means ‘P is wife of Q’.
‘P ÷ Q’ means ‘P is father of Q’.
‘P + Q’ means ‘P is son of Q’.
‘P – Q’ means ‘P is sister of Q’.

43. In H + I ÷ L, how is L related to H ?
(A) Brother
(B) Sister
(C) Cousin
(D) Brother or Sister
(E) None of these

44. Which of the following represents ‘S is mother of T’ ?
(A) S M ÷ H – T
(B) S M + H – T
(C) M S ÷ H – T
(D) M S ÷ H + T
(E) None of these

45. In J – F + R B, how is R related to J ?
(A) Father
(B) Mother
(C) Paternal Aunt
(D) Cannot be determined
(E) None of these

Directions—(Q. 46–50) Study the following information carefully to answer these questions.
A, B, C, D, E, F & G are members of a sports club and have liking for different games viz. Carrom, Table Tennis, Badminton, Bridge, Hockey, Football and Lawn Tennis but not necessary in the same order. Each one of them has a liking for different musical instrument viz. Sitar, Guitar, Harmonium, Flute, Tabla, Banjo and Santoor not necessarily in the same order.
B likes Carrom and Banjo. E likes to play Bridge but not Harmonium or Tabla. The one who plays Hockey plays Sitar. F plays Guitar but not Table Tennis or Lawn Tennis. A plays Badminton an Flute. The one who plays Lawn Tennis does not play Tabla. C plays Harmonium and G plays Hockey.

46. Who plays Santoor ?
(A) D
(B) A
(C) E
(D) D or E
(E) None of these

47. D plays which game ?
(A) Table Tennis
(B) Lawn Tennis
(C) Foot Ball
(D) Cannot be determined
(E) None of these

48. Which of the following combinations of game-person-musical instrument is definitely correct ?
(A) Badminton – B – Flute
(B) Table Tennis – E – Santoor
(C) Lawn Tennis – D – Tabla
(D) Table Tennis – C – Tabla
(E) None of these

49. Who plays football ?
(A) C
(B) D
(C) G
(D) F
(E) None of these

50. Who plays Table Tennis ?
(A) C
(B) F
(C) D
(D) Cannot be determined
(E) None of these

Directions—(Q. 51–60) Following are the criteria for selection of officers in an organization.

The candidate must—
(i) Have passed HSC examination in first class with at least 60% marks.
(ii) Have passed graduation degree in any discipline with at least 55% marks.
(iii) Have completed a certificate / diploma / degree course in Computer Science.
(iv) Be not less than 21 years and not more than 30 years of age as on 1.7.2008.
If a candidate satisfies all the above mentioned criteria except—
(a) At (ii) above but is a postgraduate, case may be referred to the Executive Director (ED).
(b) At (iii) above but has studied Computer Science as one of subjects of curriculum, case may be referred to the Vice President (VP).
In each of the questions below, information of one candidate is given. You have to take one of the following five decisions based on the information provided and the criteria and conditions given above. You are not to assume anything other than the information provided in each question.
All these cases are given to you as on 01.07.2008. You have to indicate your decision by marking answers to each question as follows. Mark answer :
(A) If the case is to be referred to ED.
(B) If the case is to be referred to VP.
(C) If the candidate is to be selected.
(D) If the information is inadequate to take a decision.
(E) If the candidate is not to be selected.

51. Ashutosh, is a Commerce graduate passed in first class with 67% marks. He had secured 73% marks in HSC. He has studied Computer Science as one of the subjects at HSC. His date of birth is 22.9.1982.

52. Rajni has passed BMS degree examination in second class with 58% marks and HSC in first class with 65% marks. She has completed a diploma in Computer Science. She has completed 25 years of age in November 2007.

53. Raj Grover has passed HSC exam in first class with 89% marks. Thereafter he did a 6 months certificate course in Computer Science and presently is pursuing final year of engineering degree examination. His date of birth is 28.12.1980.

54. Shamika Gupta is a Science graduate passed in 2006 with 47% at the age of 22 years. She had scored 64% marks in HSC. She has also passed M.Sc. with 58% marks. She has done a certificate course in computers.

55. Jasmine is a postgraduate in Computer Science passed in first class with 62% marks. She had scored 81% marks in HSC. Her date of birth is 17.6.1979.

56. ‘Shyamala is a B.A. passed in first class with 63% marks. She had passed HSC examination in first class with 69% marks. She has also completed a certificate course in Computer Science with ‘A’ grade. Her date of birth is 23.9.1984.

57. Anubhav Gokhale, is a B.Sc. with Computer Science passed in second class with 58% marks. He had passed HSC in first class with 76% marks. He has completed 25 years of age in December 2007.

58. Manish Chaudhary passed HSC examination in first class with 83% marks and B.Com. in second class with 57% marks. He has completed a computer certificate course very recently. His date of birth is 26.4.1982.

59. Harish Vora passed HSC examination in 2003 with 85% marks and B.Sc. Degree examination in 2006 with 69% marks. He has studied Computer Science as one of the subjects at B.Sc. His date of birth is 17.9.84.

60. Vandana Bhave is B. Com. graduate passed in second class with 56% marks. She had passed HSC in second class with 59% marks. She has also completed a Computer diploma with 56% marks. Her date of birth is 11.5.1982.

Answers :
1. (B) 2. (C) 3. (B) 4. (C) 5. (C)
6. (E) 7. (D) 8. (D) 9. (A) 10. (D)
11. (B) 12. (C) 13. (E) 14. (D) 15. (D)
16. (E) 17. (A) 18. (E) 19. (A) 20. (B)
21. (A) 22. (C) 23. (D) 24. (E) 25. (B)
26. (C) 27. (E) 28. (D) 29. (B) 30. (E)
31. (D) 32. (A) 33. (C) 34. (B) 35. (E)
36. (B) 37. (C) 38. (A) 39. (E) 40. (D)
41. (D) 42. (D) 43. (D) 44. (A) 45. (B)
46. (C) 47. (A) 48. (E) 49. (D) 50. (C)

If you have questions, please ask below

43 Comments

  1. Naresh Kumar says:

    i want to be study material of Clerical Exame of SBI

  2. Biplab Halder says:

    I want more question for sbi clerk examination
    please send sbi clerk examination question to my e-mail id.

  3. K.R.CHAKKARAAVARTHY says:

    Q & A good

  4. SANTU KARMAKAR says:

    send this page of my emel adderss

  5. Shilpi Garg says:

    Please send me these questions and other more questions to prepare for sbi clerical exams

  6. babarao haranmare says:

    kindly send me some study material as i am preparing for sbi clerical exam 2009. i will be greatfull to you. thanks & regards

  7. S.A Bunty says:

    These days i am doing sbi clerical exams study so i think your quations very greatfull for me.

  8. murari jangid says:

    please send model test paper of sbi clerk exam-2009

  9. Abinaya says:

    It’s very useful to know the question pattern of the sbi clerk exam.thank u so much

  10. kalpana says:

    please send me the material,and previous question papers

  11. Pinakshi says:

    Dear sir,
    Please send this page to my email id as well as some study material and tips to prepare for the SBI clerk exam.

    thank you,
    with regards,
    Pinakshi.

  12. usha says:

    Please send me past 5 yrs Question papers & answers.

  13. Amit kundu says:

    SIR Or mam
    I want to more question . so kindly sand me study material and ten years privious question .i willbe greatfullto you .thanks

  14. Sandeep says:

    Sir
    i want to study material of previous year exam.
    please send me in my email id
    thanks

  15. Anusha says:

    dear sir,
    i want the study materials of 2009 for the bank clerical examinations .please send it to my email

  16. priyanka says:

    please send me some study material and tips or short tricks for sbi cleark exam.and also send me tips for time management in exam

  17. ram says:

    plese send me some study material and tips or short tricks for sbi cleark exam and other banks, and also send me tips for time management in exam,and also send me information of general awarnes

  18. Narender Bansal says:

    please send me some study material

  19. SANTOSH says:

    PLZ. SEND ME REASONING SAMPLE QUESTION.

  20. Manisha Bhagat says:

    please send me some study material and tip or short tricks for sbi cleark exam and also send me information of general awarnes

  21. Aniket A says:

    Kindly send last 10 yrs paper including current one for preparation.

    Regards,
    Aniket A

  22. Manish says:

    Please send me some ticks and short time taken ways to solve the question realated to clerk exams…thanx

  23. AYMWOS says:

    DTN RES NOITARAPERP ROF ENOGNIDULCNI REPAP OITSIUQ RAEY 5 SAL DNES YLNIK

  24. Sowmya says:

    SirPlease forward last 5 .yrs

  25. Subhasish says:

    please send me last 5 years question paper with answer.

  26. umesh soniya says:

    Please send me last five year solved paper.
    And also reasoning & general knowledge more
    question which probability is more come in examination.

  27. simple says:

    sir
    i am from dehradun miss my sbi Reprint application form sbi clerk post plz send my id rani.simple@yahoomail.com reprint id is :

  28. anamika says:

    ur questions are very helpful

  29. anamika says:

    could u pls send the entire set of sbi question papers along with answers and techniques of solving them quickly and correctly.

  30. SIDDHARTH says:

    COULD YOU SEND ME SBI GENERAL AWARENES,ENGLISH,REASONING ALONG WITH THE ANSWERS …SOON APPEARING FOR 15th SBI CLERICAL EXAM……PLS SEND THEM QUICKLY…

  31. jitendra kumar says:

    plz send send the entire set of question paper with answer.harry.

  32. GURU says:

    Dear Sir,
    Plzz send me the best trick to solve out the 26-30 questions n tell me what is the name of this type of reasoning?
    I will b very thankful to you.

  33. ashish kumar says:

    please send me last 5 years Quest.. with Answ……….thanks…….
    and that`s a right way.

  34. kirti raj says:

    friends, pl forward me all question papers in respect of PO and clerk examination.

  35. Maths test paper says:

    Send me reasoning test paper

  36. Hemendra singh says:

    could u pls send the entire set of sbi question papers along with answers and techniques of solving them quickly and correctly.

  37. tanmoy says:

    PLEASE SEND ME LAST 5 YEARS REASONING QUESTION PAPER
    WITH ANSWER

  38. sajid bala says:

    plz send me the study material reasoning quest. papers with answers(explanation)

  39. shashi kumar says:

    plz send me reasoning,english ,maths and computer quest and study matrial along answer
    thank you sir

Leave a Reply

If you have any questions headover to our forums

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>